Zimowy zbiór warzyw – por, jarmuż i inne rośliny

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Właśnie w chłodnej i mrocznej porze roku istnieje szczególnie duże zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Takie zimowe warzywa, jak jarmuż, brukselka, roszpunka, brukiew, por, pasternak albo topinambur mogą to zapotrzebowanie doskonale zaspokoić.

Mówiąc o warzywach zimowych mamy na myśli takie gatunki, które są zwykle zbierane o tej właśnie porze roku. Mogą też być, przez odpowiednie magazynowanie, dostępne do spożycia przez całą zimę. Wiele gatunków warzyw wytrzymuje mrozy i nie potrzebuje żadnego albo tylko niewielkiego zabezpieczenia przed zimą. Kto odpowiednio zaplanuje obsianie swojego ogrodu warzywnego, może przez cały rok zbierać świeże warzywa.

Mówiąc o warzywach zimowych mamy na myśli takie gatunki, które są zwykle zbierane o tej właśnie porze roku.

Warzywa z własnego ogrodu są bardzo cenne, zwłaszcza jesienią i zimą. Ponieważ możliwości magazynowe w nowoczesnych domach są raczej skąpe, dobrze jest wiedzieć, które gatunki warzyw można zbierać także zimą prosto z ogrodu.

Warzywa, które są odporne na mróz

Trzeba wyjaśnić, że zimą na zewnątrz nie rośnie żadne warzywo, ale niektóre gatunki i odmiany trwają dzielnie na chłodzie, niektóre nawet w bardzo niskich temperaturach. Jarmuż i brukselka zyskują nawet więcej aromatu na skutek działania mrozu. Pozostają za dworze tak długo, aż wezwie ich kuchnia. Ale trzeba też pamiętać, że nie wszystkie są jednakowo trwałe.

1. Warzywa, które wytrzymują do -5ºC

  • burak liściowy (mangold);
  • rzodkiew japońska oraz czarna rzodkiew;
  • seler korzeniowy;
  • kalarepa;
  • kapusta;
  • burak ćwikłowy;
  • cykoria endywia.

Te i wiele innych warzyw znoszą temperaturę kilku stopni poniżej zera. Po pierwszym okresie przymrozków w październiku zwykle ociepla się jeszcze. Wtedy warzywa, zwłaszcza korzeniowe, przybierają znacząco na wadze. Pokryte białą warstwą szronu wyglądają niezwykle pięknie. Niestety, po odtajaniu liście stają się miękkie i zwisają bezwładnie. Mangold i endywia przykryte podwójną warstwą włókniny są w stanie przeżyć nawet długie okresy chłodu. Ich serce pozostaje zachowane i wczesną wiosną wypuszczają delikatne pędy.

Burak liściowy jest odporny na mróz do -5 st.
Burak liściowy jest odporny na mróz do -5 st.

2. Warzywa, które wytrzymują do -10 ºC

Odpornej w zasadzie na mróz brukselce szkodzą częste wahania temperatury, na przemian dodatnie i ujemne. Jej różyczki zaczynają wtedy gnić.

3. Gatunki całkowicie odporne na mróz

Trwałe gatunki warzyw, jak topinambur, wytrzymują także duże mrozy, ale można je zbierać tylko wtedy, kiedy ziemia nie jest zmarznięta. Może tutaj pomóc okrycie rabaty grubą warstwą liści. Pietruszka zachowuje swoje listki, ale będzie wdzięczna za podwójną warstwę agrowłókniny. Gruba warstwa śniegu też stanowi dobrą izolację, ale zbiory są wtedy raczej utrudnione. Poniżej kilka przykładów popularnych warzyw zimowych.

Jarmuż: typowe warzywo zimowe

Klasycznym warzywem zimowym jest jarmuż. Można powiedzieć, że nawet potrzebuje mrozu, aby rozkwitnąć – pod względem kulinarnym oczywiście. Jarmuż rośnie jak palma, jego kędzierzawe liście siedzą na łodydze, która może dorosnąć do metra wysokości. Szarozielone liście dają się łatwo odrywać od łodygi. Najlepiej jest uprawiać jarmuż z nasion. Sadzi się go na rabaty od lipca, najpóźniej w sierpniu. Jarmuż należy do roślin potrzebujących dużej ilości składników odżywczych, a więc gleby żyznej. Odporna na mróz jest na przykład odmiana ‘Westländer Winter’. Zbiory zaczynają się w październiku i mogą trwać aż do marca. Ta odmiana ma lekko słodkawy, aromatyczny smak.

Jarmuż jest bardzo odporny na mróz
Jarmuż jest bardzo odporny na mróz

Por: na słaby mróz

Kto pamięta z dzieciństwa ogród babci, widzi z pewnością obsypane kryształkami szronu łodygi pora. Wytrzymuje wprawdzie słaby mróz, ale szybko robi się miękki i papkowaty. Bardziej odporne są niektóre odmiany zimowe, jak 'Brabanter', Carentan', 'Pandora', 'Herbstriesen', 'Poros'.

Brukselka: potrzebuje mrozu

Typowo jesienne i zimowe warzywo, które potrzebuje mrozu, aby jej różyczki stały się bardziej delikatne i smaczne. Niemniej jednak szkodzą jej wielokrotne zmiany temperatury. Brukselka należy wprawdzie do roślin potrzebujących dużo pożywienia, ale przedawkowanie nawozu może tej roślinie zaszkodzić i prowadzić do utraty odporności na mróz. We wrześniu powinno się usunąć wierzchołek rośliny, aby resztę sił zużyła na tworzenie główek.

Pasternak: bardzo odporny na mróz

Mniej znane, ale bardzo smaczne warzywo, wyglądem przypominające korzeń pietruszki. Pasternak jest bardzo odporny na mróz i może być zbierany w ogrodzie do marca i kwietnia.

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba