Jak nawozić ogród?
Rośliny uprawiane w ogrodzie wymagają zasilania nawozami, czyli dostarczania składników pokarmowych. Nawożenie jest stosowane w przypadku gatunków wieloletnich, krzewów i drzew. Jedynie rośliny jednoroczne nie wymagają nawożenia, które może u nich spowodować zbyt wybujały rozrost łodyg.
Najważniejszym okresem do nawożenia jest wiosna i wczesne lato, kiedy to rośliny rozpoczynają wzrost po zimie i wymagają odżywienia. Ogród zasilamy nawozami tylko do połowy lipca. Po tym okresie rośliny powoli szykują się do jesieni i zimy, w związku z czym nie powinno się pobudzać ich wzrostu. Wiosną rozkładamy kompost i stosujemy nawozy mineralne. Z kolei wczesnym latem stosujemy spryskiwanie nawozami rozpuszczonymi w wodzie. Ważne jest, aby późnym latem zaprzestać nawożenia krzewów i drzew. Jesień stanowi odpowiedni czas dla wapnowania ziemi oraz stosowania nawozów organicznych, jak kompost lub obornik. Nie stosujemy jesienią nawozów wieloskładnikowych, gdyż w czasie zimy zostaną one wypłukane. Wapnowanie należy stosować co kilka lat, w miarę potrzeby, po uprzednim sprawdzeniu odczynu gleby. Wapno należy równomiernie rozsypać w ogrodzie i zmieszać z ziemią. Konieczne jest odczekanie 23 tygodni między wapnowaniem a nawożeniem organicznym. Połączenie wapna z nawozami organicznymi powoduje reakcje chemiczne i wytworzenie się związków, których rośliny nie przyswajają.
Prawidłowe nawożenie
Aby prawidłowo zasilać rośliny, należy przestrzegać trzech zasad:
● właściwa dawka,
● równomierne rozłożenie,
● unikanie kontaktu z liśćmi.
Przed zastosowaniem nawozów, szczególnie mineralnych, należy zapoznać się ze wskazaniami producenta podanymi na opakowaniu. Dawka nawozu określona jest w przedziale od do. Z zasady większe ilości nawozu stosuje się na glebach gliniastych, bogatych w próchnicę, a mniejsze na glebach piaszczystych. Nadmierna ilość nawozu powoduje zasolenie gleby, a co za tym idzie - zamieranie pożytecznych mikroorganizmów. Zbyt wysokie stężenie nawozu może uszkodzić system korzenny. Na liściach pojawią się żółte plamy, zaś same rośliny będą słabsze i bardziej narażone na choroby i szkodniki. Nadmiar nawozu zostanie wypłukany do wód gruntowych i zanieczyści środowisko.
Ważne jest również równomierne rozsypanie nawozu. W miejscach, gdzie użyto za dużo nawozu, może dojść do wypalenia darni wskutek zbyt wysokiego stężenia soli mineralnych. Podczas nawożenia należy uważać, aby nawóz nie dostał się na liście roślin. Pod wpływem wody może on spowodować ich uszkodzenie.
W ogrodach stosujemy zasilanie nawozami mineralnymi i organicznymi oraz wapnowanie. Nawozy mineralne nie przyczyniają się do poprawy jakości gleby. Dlatego nie można rezygnować z nawozów organicznych, jak kompost lub obornik.
Nawozy mineralne
Nawozy mineralne, inaczej określane jako nawozy sztuczne, są bardzo wygodne w użyciu. Występują w postaci sypkiej lub płynnej (do opryskiwania). W sprzedaży oferowane są nawozy w postaci kuleczek lub granulek. Dają one szybki efekt w postaci wzbogacenia roślin w składniki pokarmowe. Jednak w przypadku przekroczenia dawki może dojść do zasolenia podłoża i uszkodzenia roślin.
Mamy do wyboru kilka rodzajów nawozów:
● uniwersalne wieloskładnikowe, przeznaczone dla wielu rodzajów roślin,
● specjalistyczne, opracowane dla poszczególnych gatunków roślin,
● wolno działające - wygodne w użyciu. Podane wiosną działają przez kilka miesięcy. Przeznaczone są dla wielu rodzajów roślin. Zawarte w nich związki mineralne znajdują się w kapsułkach. Dzięki temu stopniowo przedostają się do gleby i nie stwarzją ryzyka przenawożenia.
● dolistne stosowane w postaci oprysków. Żółknięcie lub blednięcie liści może być przyczyną braku azotu, żelaza lub innych składników mineralnych. W takim przypadku spryskanie roztworem nawozu dolistnego poprawia wygląd rośliny. Nawozy te należy stosować regularnie.
Wapnowanie
Większość roślin najlepiej wzrasta na glebach o odczynie obojętnym (pH 6,07,0). Wyjątek stanowią rośliny wrzosowate, takie jak wrzosy, azalie, różaneczniki, oraz magnolie i hortensje, które wymagają gleby kwaśniejszej (pH 3,55,0).
Niższy odczyn ph oznacza większą kwasowość gruntu, czyli mniejszą ilość wapnia w glebie. Wapń jest z czasem wypłukiwany i należy go uzupełniać. Nawozy wapniowe uzyskuje się ze zmielonych skał wapiennych. Ich zadaniem jest odkwaszenie gleby oraz dostarczenie magnezu i innych składników mineralnych. Zalecane jest sprawdzenie odczynu gleby co kilka lat. Można go zmierzyć przy pomocy kwasomierza polowego lub elektronicznego. Jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, należy zastosować wapnowanie przy użyciu kredy lub dolomitu.
Nawozy organiczne
Zapewniają one nie tylko wartości odżywcze i minerały dla roślin, lecz także wzbogacają glebę w próchnicę. Dzięki zawartości próchnicy ziemia staje się pulchna i łatwo gromadzi wodę. Kompost jest bezpieczny dla środowiska i roślin. Nie zaszkodzimy glebie ani roślinom jeśli wyłożymy go za dużo. Gotowy kompost jest sprzedawany w workach w sklepach ogrodniczych. Najlepiej zrobić kompost samemu, wykorzystując odpadki z ogrodu czy z domu i składując je w specjalnych pojemnikach lub w przeznaczonym do tego miejscu w ogrodzie. Najłatwiej zbierać kompost gromadząc go w pryźmie. Kompost należy przynajmniej raz przewrócić, aby powietrze niezbędne w procesie kompostowania dostało się do jego głębiej leżących warstw. Trudniej to wykonać, jeśli zbieramy kompost w pojemniku. Jesienią należy kompost przewrócić, aby spodnia warstwa znalazła się na wierzchu. Natomiast na zimę należy go okryć liśćmi.
Połączenie wapna z nawozami organicznymi powoduje reakcje chemiczne i wytworzenie się związków, których rośliny nie przyswajają.
Kompostowanie jest dobrym sposobem na wykorzystanie odpadków z domu i ogrodu. Przeznaczamy na ten cel skoszoną trawę, zgrabione liście, resztki warzyw i owoców oraz drobne gałęzie. Możemy również wykorzystać odpadki z kuchni, na przykład obierki lub niewykorzystane warzywa lub owoce. Na kompost nie składamy chwastów po wypieleniu ogrodu oraz części roślin zaatakowanych przez szkodniki lub choroby. Na kompost nie nadają się liście niektórych drzew, na przykład kasztanowca, orzecha włoskiego i topoli. Obornik jest uważany za najbardziej wartościowy nawóz organiczny. Dostarcza roślinom i glebie najwięcej składników odżywczych. Stosuje się go jesienią, średnio co 3 do 5 lat. Obornik można stosować w postaci sypkiej lub rozpuszczony w wodzie. Można go zakupić w postaci wysuszonej, rozdrobnionej i bez zapachu.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.