Co robić z kabaczków i cukinii: Przetwory z cukinii – idealne na zimę
Cukinii w ogrodzie nie brakuje, a sezon na te warzywa trwa praktycznie od początku lata do połowy jesieni. Bardzo dobrze, bo przecież przetwory z cukinii wychodzą po prostu doskonałe! Sałatki, dżemy, leczo, marynaty i mnóstwo innych sposobów przygotowania zapasów cukinii na zimę.
Różnych przepisów na przetwory są tysiące; oto kilka z nich.
Zapoznajcie się również z naszym artykułem dotyczącym uprawy kabaczków (cukinii): Jak uprawiać kabaczki? Uprawa kabaczków przy domu
Smażona cukinia na zimę
Składniki:
- cukinia – 2 sztuki;
- olej z oliwek – 0,5 szklanki;
- woda – 1 szklanka;
- sok z cytryny – 50 ml;
- czosnek – 2-3 ząbki;
- papryka chili – według smaku;
- przyprawy – według smaku;
- sól – 1 łyżeczka;
- cukier – 1-1,5 łyżeczki.
Przygotowanie:
Cukinię do tego przetworu można podsmażyć na zwykłej patelni, podpiec w piekarniku albo – co jest szczególnie efektowne – skorzystać z patelni grillowej.
1. Młode cukinie pokroić w krążki grubości ok. 1 cm.
2. Posmarować plastry olejem z oliwek.
3. Obsmażyć z obu stron po około 3 minuty – na powierzchni powstaną oryginalne prążki.
4. Do marynaty dodać wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek, duże kawałki chili, sól, cukier i przyprawy według smaku (na przykład zioła prowansalskie). Olej można dodać od razu i całość zagotować, albo wlać później. Gotować marynatę na małym ogniu przez kilka minut.
5. Przygotowaną cukinię ułożyć do słoików.
6. Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki.
7. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Kabaczkowo-bakłażanowy kawior na wschodni sposób
Czym różni się ten kawior warzywny od innych? Sposobem przygotowania: kawior wschodni nie jest gotowany, tylko smażony w garnku, a potem nie jest rozdrabniany i warzywa pozostają w formie małych kawałków. Taki kawior cieszy się popularnością w Uzbekistanie. Można łączyć cukinię z bakłażanami (o uprawie bakłażana przeczytasz TUTAJ), a można przygotować przetwory tylko z jednego rodzaju warzywa. Przedstawiony wariant jest bardzo prosty: bierze się wszystkiego po równo, dobierając wielkość poszczególnych warzyw. Jeśli cebula jest duża, wystarczy wziąć jedną sztukę, podobnie z pomidorami.
Składniki:
- młode cukinie – 2 sztuki;
- bakłażany – 2 sztuki;
- cebula – 2 sztuki;
- czosnek – 2 ząbki;
- pomidory – 2 sztuki;
- papryka słodka – 2 sztuki;
- olej roślinny – 60 g;
- świeża zielenina;
- papryka czerwona (mielona);
- sól.
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa trzeba oczyścić i pokroić w małe kawałki (wielkość kawałków według uznania).
2. Na oleju najpierw osmaża się cebulę na złoty kolor. Początkowo wydaje się, że oleju jest za dużo, ale bakłażany potem go zabiorą.
3. Kiedy tylko cebula podsmaży się, dodajemy słodką paprykę. Każda warstwa powinna się podpiec, wtedy kawior będzie smaczniejszy.
4. Po papryce idą bakłażany – smażyć, mieszać, do miękkości.
5. Po bakłażanach dodaje się kabaczki; one smażą się krótko. Przez cały czas warzywa trzeba mieszać.
6. Na koniec dodaje się pomidory. Zwykle są bardzo soczyste, powstaje dużo płynu i trzeba go wygotować do odpowiedniej konsystencji kawioru.
7. Wreszcie dodaje się czosnek i zieleninę, doprawia papryką i solą. Mieszając, smaży się całość przez 3-4 minuty i kawior jest gotowy.
8. Kawior przekłada się do słoików i czelne zamyka.
Sałatka „Język teściowej” z cukinii na zimę
Sałatka „język teściowej” jest łatwa do przyrządzenia. Swoją nazwę zawdzięcza ostremu smakowi (a może temu, że cukinię kroi się w plasterki przypominające język).
Składniki:
- cukinia – 1,5 kg;
- czosnek – 1,5 główki;
- ostra papryka – 1 sztuka;
- słodka papryka – 3 sztuki;
- sos pomidorowy – 250 ml;
- cukier – 0,25 szklanki;
- woda – 120 ml;
- olej roślinny – 0,5 szklanki;
- sól – 0,5 łyżki;
- goździki – 4 sztuki;
- czarny pieprz ziarnisty – 7 sztuk;
- ocet 9% - 1,5 szklanki.
Przygotowanie:
W tej sałatce ważne jest wykorzystanie sosu pomidorowego przygotowanego według tradycyjnego przepisu. Pochodzący ze sklepu może zawierać skrobię, barwniki, konserwanty, sztuczne aromaty i mnóstwo innych dodatków.
1. Przygotować produkty według listy.
2. Nadają się zarówno niewielkie, młode cukinie, jak i już dojrzałe. Należy je umyć, obrać ze skórki, a ze starszych także usunąć nasiona i pokroić na niewielkie kostki.
3. Przełożyć pokrojoną cukinię do dużej patelni.
4. Ostrą paprykę umyć, usunąć nasiona, drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
5. Słodką paprykę umyć, usunąć nasiona i przegrody nasienne, pokroić na niewielkie kawałki.
6. Do patelni z cukinią dodać pokrojoną paprykę słodką i ostrą.
7. Następnie dodaje się sos pomidorowy, goździki, pieprz ziarnisty, cukier, sól, wodę i olej.
8. Mieszając należy doprowadzić sałatkę do wrzenia.
9. Przykryć patelnię i na bardzo małym ogniu gotować 25 minut. Koniecznie mieszając od czasu do czasu dodać ocet i gotować jeszcze 5 minut.
10. Rozłożyć sałatkę do słoików i zamknąć.
11. Po wystygnięciu przenieść do piwnicy.
Cukinia konserwowa na zimę
Konserwowa cukinia nie ustępuje smakiem konserwowym ogórkom. Chrupiące i kwaśno-słodkie kabaczki doskonale nadają się do przygotowania sałatek albo po prostu jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
Składniki:
- cukinia – 1 kg;
- koper – 1 pęczek;
- czosnek – 4 ząbki;
- słodka papryka – 1 sztuka;
- liść chrzanu – 1 sztuka;
- liście wiśni – 2 sztuki;
- czarny pieprz ziarnisty – 10 ziaren.
Przygotowanie:
1. Cukinię należy umyć, usunąć pozostałość łodygi i pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm.
2. Na dno każdego słoika kładzie się umyty koper, liść chrzanu, wiśni albo czarnej porzeczki.
3. Dokłada się parę ząbków czosnku.
4. Słodką paprykę myje się, usuwa nasiona i kroi na paski. Ładnie wygląda, kiedy weźmie się paprykę w różnych kolorach. Paprykę wkłada się o słoików.
5. Następnie słoik wypełnia się cukinią, a na wierzch kładzie kawałki kolorowej papryki.
6. Układa się koper z liśćmi chrzanu i wiśni, pieprz ziarnisty. Kto lubi bardziej ostre potrawy, może dodać ostrej papryki.
7. Zawartość słoików zalewa się wrzątkiem, przykrywa i odstawia na 20 minut. Następnie wodę zlewa się do rondla i znowu doprowadza do wrzenia. Ponownie zalewa się słoiki i zostawia na 20 minut. Wodę zlewa się i gotuje po raz trzeci. Do każdego słoika dodaje się łyżkę soli, dwie łyżki cukru i jedną łyżkę octu. Zalewa się wrzątkiem i zakręca przykrywki.
8. Po ostygnięciu cukinia jest gotowa do przechowywania.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.