Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Kiedy słyszymy słowo „truskawka”, na myśl przychodzą nam przeróżne desery ozdobione bitą śmietaną, albo też miłe romantyczne spotkania i schłodzony szampan. Truskawka – piękna, soczysta i aromatyczna jagoda, chociaż dostępna w sklepach niemal przez cały rok, najlepiej smakuje jednak na początku czerwca. Wtedy można w pełni cieszyć się jej smakiem i korzystać z jej cennych składników. A należą do nich witaminy C, A, B, magnez, fosfor, wapń, potas, selen, żelazo, kwasy organiczne i wiele innych pożytecznych elementów.
Właściwości truskawek
Wprawdzie truskawki nie zastąpią nam zimą apteczki, jednak często obecne na naszych stołach mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Te owoce wzmacniają system odpornościowy i ścianki naczyń krwionośnych. Chronią organizm przed wirusami i nasycają go jodem. Chociaż są słodkie, to obniżają poziom cukru we krwi, a to oznacza, że są bezpieczne dla osób ciepiących na cukrzycę. Poza tym truskawki usuwają zbędną wodę z organizmu, normalizują ciśnienie tętnicze i przemianę materii, leczą bezsenność.
Ponieważ sezon truskawkowy szybko się kończy, warto przygotować zapasy przetworów z tych owoców na okres zimowy. Tym bardziej, że jej zastosowanie jest niezwykle szerokie.
Nalewka z truskawek z rumem – przepis
Składniki:
- 2 kg świeżych dojrzałych truskawek
- 750 g cukru-pudru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l rumu
- gałązka mięty
- cytryna
- mielony pieprz chili
Przygotowanie:
1. Truskawki przemyć i oczyścić z szypułek, rozciąć na pół i włożyć do słoja o odpowiedniej pojemności.
2. Dodać cukier, dobrze wstrząsnąć i odstawić na trzy dni w ciepłe i ciemne miejsce. Nie należy zapominać o codziennym wstrząśnięciu zawartości słoja.
3. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić i zamienić w syrop.
4. Po trzech dniach dołożyć do słoja gałązkę mięty, 2-3 plasterki cytryny (może być limonka) i szczyptę chili.
5. Wlać spirytus, słój szczelnie zamknąć i zostawić w ciemnym i chłodnym miejscu ma 10 dni. Naczynie okresowo wstrząsać.
6. Po tym czasie płyn należy zlać ze słoja, przefiltrować i przelać do czystego słoja. Pozostałe truskawki zalewa się rumem i ponownie odstawia w ciemne i chłodne miejsce jeszcze na dwa tygodnie.
7. Zlewa się i filtruje zawartość drugiego słoja i miesza z zawartością pierwszego. Otrzymaną nalewkę rozlewa się do butelek i przechowuje w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis na dżem truskawkowy z płatkami róży
Jak każdy dżem z truskawek jest niezwykle smaczny, ale dzięki płatkom róży zyskuje oszałamiający aromat.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 700 g cukru
- 3 garści płatków róży
Przygotowanie:
1. Truskawki przebrać, usunąć nadpsute, opłukać i odcedzić. Oberwać szypułki.
2. Przesortować płatki kwiatów. Odrzucić podeschnięte, zwiędłe, odciąć białe końcówki. Opłukać i obsuszyć.
3. W garnku, w którym ma być gotowany dżem układa się warstwę truskawek, na nią – warstwę płatków i cukru. Zabieg powtarza się w tej kolejności.
4. Garnek przykryć tkaniną i odstawić na noc. W tym czasie owoce puszczą dużo soku.
5. Garnek stawia się na małym ogniu i doprowadza zawartość do wrzenia. Gotuje się 20-25 minut zdejmując pianę.
6. Gorący dżem rozlewa się do słoików i szczelnie zamyka. Przechowuje się w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.
Pastyła z truskawek – przepis
Jest to przysmak kuchni rosyjskiej znany już od XIV wieku. Wspomina o pastyle słynny „Domostroj”, ówczesny poradnik dla bojarskich rodzin. Miąższ jagód lub owoców jest gotowany z miodem albo cukrem, wylany cienką warstwą i odparowany. Wytwarzana pierwotnie z jabłek pastyła była prawdopodobnie formą konserwowania nadwyżki owoców, a nie deserem, jak obecnie.
Składniki:
- truskawki – 1 kg
- cukier – 0,5 kg
- mięta – według smaku
Przygotowanie:
1. Truskawki należy rozdrobnić blenderem na jednolitą masę.
2. Dodać cukier i miętę. Dokładnie wymieszać.
3. Blachę do pieczenia wykłada się papierem i rozprowadza na niej łopatką truskawkową masę o grubości ok. 5 mm.
4. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 60-70° na 6-8 godzin, dopóki pastyła całkowicie nie wyschnie i nie stanie się gładka.
5. Ostrożnie zdejmuje się pastyłę z blachy, rozcina na paski i zwija w ruloniki. Do dłuższego przechowywania trzeba je ułożyć w słoju i szczelnie zamknąć.
Kompot truskawkowy na zimę – przepis
Domowe kompoty stanowią doskonałą alternatywę dla sklepowych soków niepewnego pochodzenia. Do ulubionych należy kompot truskawkowy.
Składniki:
- 120-150 g truskawek
- 100 g cukru
- 900 ml wody
- 1-2 listki mięty
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Masa truskawek jest podana po oczyszczeniu owoców. Przy podanych wyżej proporcjach wychodzi kompot nieskoncentrowany: wystarczy otworzyć słoik i pić bez rozcieńczania wodą.
1. Do czystych, wysterylizowanych słoików wkłada się truskawki.
2. Jednocześnie przygotowuje się syrop z cukru: do wrzącej wody wsypuje się cukier i miesza do całkowitego rozpuszczenia. Potem gotuje jeszcze przez minutę.
3. Gorącym syropem zalewa się owoce w słoikach.
4. Listki mięty rozkłada się do słoików, wciskając je lekko, aby zanurzyły się w syropie.
5. Słoiki zamyka się i okrywa na 7-10 minut kocem.
6. Listki mięty wyjmuje się, a syrop zlewa do garnka, a następnie doprowadza do wrzenia.
7. Do każdego słoika wsypuje się odrobinę kwasku cytrynowego i nalewa syropu do pełna.
8. Zamknięte mocno słoiki odwraca się do góry dnem i trzyma tak do wystygnięcia.
9. Kompot przechowuje się w temperaturze pokojowej, w ciemnym pomieszczeniu, aby nie stracił pięknego koloru.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.