Porady

Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły

0 (0 opinii)

Kiedy słyszymy słowo „truskawka”, na myśl przychodzą nam przeróżne desery ozdobione bitą śmietaną, albo też miłe romantyczne spotkania i schłodzony szampan. Truskawka – piękna, soczysta i aromatyczna jagoda, chociaż dostępna w sklepach niemal przez cały rok, najlepiej smakuje jednak na początku czerwca. Wtedy można w pełni cieszyć się jej smakiem i korzystać z jej cennych składników. A należą do nich witaminy C, A, B, magnez, fosfor, wapń, potas, selen, żelazo, kwasy organiczne i wiele innych pożytecznych elementów.

Właściwości truskawek

Wprawdzie truskawki nie zastąpią nam zimą apteczki, jednak często obecne na naszych stołach mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Te owoce wzmacniają system odpornościowy i ścianki naczyń krwionośnych. Chronią organizm przed wirusami i nasycają go jodem. Chociaż są słodkie, to obniżają poziom cukru we krwi, a to oznacza, że są bezpieczne dla osób ciepiących na cukrzycę. Poza tym truskawki usuwają zbędną wodę z organizmu, normalizują ciśnienie tętnicze i przemianę materii, leczą bezsenność.

Ponieważ sezon truskawkowy szybko się kończy, warto przygotować zapasy przetworów z tych owoców na okres zimowy. Tym bardziej, że jej zastosowanie jest niezwykle szerokie.

Nalewka z truskawek z rumem – przepis

Składniki:

  • 2 kg świeżych dojrzałych truskawek
  • 750 g cukru-pudru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l rumu
  • gałązka mięty
  • cytryna
  • mielony pieprz chili

Przygotowanie:

1. Truskawki przemyć i oczyścić z szypułek, rozciąć na pół i włożyć do słoja o odpowiedniej pojemności.

2. Dodać cukier, dobrze wstrząsnąć i odstawić na trzy dni w ciepłe i ciemne miejsce. Nie należy zapominać o codziennym wstrząśnięciu zawartości słoja.

3. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić i zamienić w syrop.

4. Po trzech dniach dołożyć do słoja gałązkę mięty, 2-3 plasterki cytryny (może być limonka) i szczyptę chili.

5. Wlać spirytus, słój szczelnie zamknąć i zostawić w ciemnym i chłodnym miejscu ma 10 dni. Naczynie okresowo wstrząsać.

6. Po tym czasie płyn należy zlać ze słoja, przefiltrować i przelać do czystego słoja. Pozostałe truskawki zalewa się rumem i ponownie odstawia w ciemne i chłodne miejsce jeszcze na dwa tygodnie.

7. Zlewa się i filtruje zawartość drugiego słoja i miesza z zawartością pierwszego. Otrzymaną nalewkę rozlewa się do butelek i przechowuje w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przepis na dżem truskawkowy z płatkami róży

Jak każdy dżem z truskawek jest niezwykle smaczny, ale dzięki płatkom róży zyskuje oszałamiający aromat.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 700 g cukru
  • 3 garści płatków róży

Przygotowanie:

1. Truskawki przebrać, usunąć nadpsute, opłukać i odcedzić. Oberwać szypułki.

2. Przesortować płatki kwiatów. Odrzucić podeschnięte, zwiędłe, odciąć białe końcówki. Opłukać i obsuszyć.

3. W garnku, w którym ma być gotowany dżem układa się warstwę truskawek, na nią – warstwę płatków i cukru. Zabieg powtarza się w tej kolejności.

4. Garnek przykryć tkaniną i odstawić na noc. W tym czasie owoce puszczą dużo soku.

5. Garnek stawia się na małym ogniu i doprowadza zawartość do wrzenia. Gotuje się 20-25 minut zdejmując pianę.

6. Gorący dżem rozlewa się do słoików i szczelnie zamyka. Przechowuje się w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.

Kompot z truskawek - idealny napój na zimę
Kompot z truskawek - idealny napój na zimę

Pastyła z truskawek – przepis

Jest to przysmak kuchni rosyjskiej znany już od XIV wieku. Wspomina o pastyle słynny „Domostroj”, ówczesny poradnik dla bojarskich rodzin. Miąższ jagód lub owoców jest gotowany z miodem albo cukrem, wylany cienką warstwą i odparowany. Wytwarzana pierwotnie z jabłek pastyła była prawdopodobnie formą konserwowania nadwyżki owoców, a nie deserem, jak obecnie.

Składniki:

  • truskawki – 1 kg
  • cukier – 0,5 kg
  • mięta – według smaku

Przygotowanie:

1. Truskawki należy rozdrobnić blenderem na jednolitą masę.

2. Dodać cukier i miętę. Dokładnie wymieszać.

3. Blachę do pieczenia wykłada się papierem i rozprowadza na niej łopatką truskawkową masę o grubości ok. 5 mm.

4. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 60-70° na 6-8 godzin, dopóki pastyła całkowicie nie wyschnie i nie stanie się gładka.

5. Ostrożnie zdejmuje się pastyłę z blachy, rozcina na paski i zwija w ruloniki. Do dłuższego przechowywania trzeba je ułożyć w słoju i szczelnie zamknąć.

Kompot truskawkowy na zimę – przepis

Domowe kompoty stanowią doskonałą alternatywę dla sklepowych soków niepewnego pochodzenia. Do ulubionych należy kompot truskawkowy.

Składniki:

  • 120-150 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 900 ml wody
  • 1-2 listki mięty
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Masa truskawek jest podana po oczyszczeniu owoców. Przy podanych wyżej proporcjach wychodzi kompot nieskoncentrowany: wystarczy otworzyć słoik i pić bez rozcieńczania wodą.

1. Do czystych, wysterylizowanych słoików wkłada się truskawki.

2. Jednocześnie przygotowuje się syrop z cukru: do wrzącej wody wsypuje się cukier i miesza do całkowitego rozpuszczenia. Potem gotuje jeszcze przez minutę.

3. Gorącym syropem zalewa się owoce w słoikach.

4. Listki mięty rozkłada się do słoików, wciskając je lekko, aby zanurzyły się w syropie.

5. Słoiki zamyka się i okrywa na 7-10 minut kocem.

6. Listki mięty wyjmuje się, a syrop zlewa do garnka, a następnie doprowadza do wrzenia.

7. Do każdego słoika wsypuje się odrobinę kwasku cytrynowego i nalewa syropu do pełna.

8. Zamknięte mocno słoiki odwraca się do góry dnem i trzyma tak do wystygnięcia.

9. Kompot przechowuje się w temperaturze pokojowej, w ciemnym pomieszczeniu, aby nie stracił pięknego koloru.

Przeczytaj również o uprawie truskawek w ogrodzie.

0 (0 opinii)