Przetwory z ogórków – popularne przepisy
Ogórki to jedne z najpopularniejszych upraw na przetwory. Doskonale dają się komponować praktycznie ze wszystkimi warzywami. Ogórki marynowane, solone, w formie sałatek – w każdej postaci warto je przygotować na zimę. W naszym artykule sprawdzisz popularne przepisy!
Ogórki po koreańsku na zimę
Prosty i smaczny sposób na pikantną przekąskę na zimę. Ogórki po koreańsku to soczyste ogórki z chrupiącą marchewką, doprawione pikantną zalewą. Na życzenie można do ogórków dodać inne warzywa, ale nawet ta podstawowa i najprostsza wersja jest zadziwiająco smaczna. Latem można podawać ogórki po koreańsku jako ostrą sałatkę, a zimą w formie dodatku do kasz i dań mięsnych.
Składniki:
- ogórki – 2 kg;
- marchew – 0,5 kg;
- cukier – 100 g;
- sól – 50 g;
- czosnek – 1 łyżka;
- ostra czerwona papryka – według smaku;
- ocet 9% - 125 ml;
- olej roślinny – 125 ml.
Przygotowanie:
1. Przygotować składniki według listy.
2. Umyć, osuszyć i pokroić warzywa. Ogórki – na ćwiartki, marchew – w wąskie paski, paprykę ostrą – w cienkie plasterki. Zamiast świeżej papryki można dodać według uznania ostrą paprykę mieloną.
3. Dodać przyprawy – sól, cukier, olej i rozdrobniony czosnek. Od razu pojawi się taki apetyczny aromat, że chciałoby się tę sałatkę zjeść od razu. Ale warto poczekać, bo po krótkim marynowaniu będzie jeszcze smaczniejsza.
4. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić na 3-4 godziny (można i na całą noc).
5. Warzywną mieszankę należy przełożyć do słoików.
6. Zalać powstałą mieszanką marynaty i soku z warzyw.
7. Pasteryzować słoiki w wodnej kąpieli przez 10-15 minut.
8.Odwrócić słoiki do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.
Ogórki kwaszone z wódką
Ogórki z wódką to nie reklama alkoholu, ale smaczna zakąska dla wyrafinowanych smakoszy. Alkohol jest dodawany, aby ogórki dłużej zachowały chrupkość. Z 5 kg ogórków można przygotować 4 słoiki trzylitrowe. Biorąc mniejsze słoiki, trzeba zachować odpowiednie proporcje składników.
Składniki:
- ogórki – 5 kg;
- wódka czysta – 5 łyżek na słoik;
- sól – 3 łyżki na każdy słoik;
- czosnek – 12 ząbków;
- liście chrzanu – 3 sztuki;
- czarny pieprz ziarnisty – 12 sztuk;
- liść laurowy – 4 sztuki;
- baldachy kopru – 8 sztuk.
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć pod bieżącą wodą.
2. Do umytych słoików o pojemności 3 litry włożyć: jeden liść chrzanu, dwa baldachy kopru, trzy ząbki czosnku, trzy ziarna czarnego pieprzu, jeden liść laurowy i trzy łyżki soli.
3. W słoikach ułożyć ciasno ogórki, wlać pięć łyżek wódki i uzupełnić wodą.
4. Zakręcić słoiki i wstrząsnąć, aby sól się rozpuściła.
5. Zalecane jest przechowywanie kwaszonych ogórków w piwnicy. W temperaturze pokojowej one też się przechowają, ale prędzej skwaśnieją. Jeśli w czasie fermentacji denko przykrywki będzie lekko wzdęte, nie należy się przejmować – z ogórkami wszystko jest w porządku.
Ogórki marynowane po bułgarsku
Główny sekret ogórków marynowanych po bułgarsku leży w marynacie. Przyprawy i zieleninę można wziąć według smaku, ale proporcja cukru do soli powinna być jak 2:1, to znaczy cukru trzeba wziąć dwa razy więcej niż soli. Stosunkowo dużo potrzeba też do tej marynaty octu. Do tych przetworów najlepiej jest wybrać małe ogórki.
Składniki:
- ogórki – 0,7 kg;
- woda – 0,5 l;
- marchew - 1 mała;
- cebula – połowa;
- czosnek – 2-3 ząbki;
- kolendra – 1 łyżeczka;
- liść laurowy – 1 sztuka;
- pietruszka – 1 gałązka;
- pieprz ziarnisty – 6 sztuk;
- ocet – 4 łyżki;
- sól – 1 łyżka;
- cukier – 2 łyżki.
Przygotowanie:
1. Jeśli ogórki nie są prosto z ogrodu, można je włożyć na 1-2 godziny do zimnej wody – odzyskają świeżość.
2. Przygotować marynatę. Do wody dodać sól, cukier i zagotować, na koniec gotowania dodać ocet.
3. W wysterylizowane słoiki ułożyć ogórki, marchew i cebulę pokrojone w krążki, pokrojony czosnek, przyprawy i zieleninę pietruszki. Marynowane po bułgarsku ogórki najlepiej robić w litrowych słoikach – przepis jest na taką właśnie wielkość i biorąc mniejsze albo większe słoiki trzeba proporcje składników przeliczyć.
4. Słoiki zalewa się gorącą marynatą, zamyka i wstawia do pasteryzacji. Ogórki powinny zyskać oliwkowy kolor.
5. Słoiki po wyjęciu z kąpieli odwraca się do góry dnem do wystygnięcia.
6. Gotowe przetwory wynosi się do piwnicy albo spiżarni i czeka na okazję, aby po nie sięgnąć.
Leczo z ogórków na zimę
Leczo kojarzy się raczej z papryką, cukinią albo bakłażanem. A tymczasem może być też leczo z ogórków – dosyć oryginalne rozwiązanie. Taka przystawka idealnie pasuje do świątecznego jak i codziennego menu. Może być dodatkiem do mięsa albo składnikiem wegetariańskiej diety.
Składniki:
- ogórki – 1 kg;
- pomidory 5 sztuk;
- czosnek – 5 ząbków;
- sól – 1 łyżka;
- cukier – 3 łyżki;
- ocet – 40 ml;
- olej – 50 ml;
- przyprawy – według smaku.
Przygotowanie:
1. Z pomidorów i czosnku trzeba przygotować sos. Pokrojone na kawałki pomidory i obrany czosnek wkłada się do blendera i rozdrabnia na sos.
2. Ogórki kroi się w cienkie paski.
3. Sos z pomidorów i czosnku przelać do rondla i dodać sól, cukier i olej. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
4. Przełożyć do sosu pokrojone ogórki, wymieszać i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu. Z początku może się wydawać, że jest za mało płynu, jednak ogórki bardzo szybko puszczą sok i leczo będzie dosyć rzadkie.
5. Leczo z ogórków i pomidorów należy gotować przez 40 minut, dodać przyprawy i na końcu ocet jabłkowy albo zwykły.
6. Przelać do sterylnych słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry. Po wystygnięciu przenieść do piwnicy albo spiżarni.
Sprawdź: Przetwory z fasolki szparagowej – popularne przepisy
Ogórki marynowane z winogronami
Na pierwszy rzut oka takie połączenie może się wydawać trochę dziwne, ale rezultat jest bardzo smaczny, zwłaszcza winogrona. Wychodzi zimowa przekąska bardzo prosta i łatwa w wykonaniu. Dobrze jest wziąć małe słoiki – w sam raz na jeden obiad albo kolację.
Składniki:
- ogórki – 0,7 kg;
- winogrona – 0,3 kg;
- liść laurowy – 3 sztuki;
- pieprz ziarnisty – 15 sztuk;
- goździki – 3 sztuki;
- cebula – 30 g;
- czosnek – 3 ząbki;
- koper – dwie gałązki;
- sól – 1 łyżka;
- cukier – 1 łyżka;
- ocet 9% - 30 ml;
- woda – 500 ml.
Przygotowanie:
1. Przygotować składniki według listy. Winogrona oczyścić z szypułek, cebulę i czosnek oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą razem z ogórkami i koprem.
2. Na dno każdego słoika położyć równe ilości liści laurowych, pieprzu, czosnku, cebuli, goździków i kopru.
3. Na przyprawach ułożyć winogrona (połowę).
4. Ogórki obciąć z obu stron, pokroić w krążki grubości ok. 5 mm, napełnić nimi słoiki ,na wierzch położyć resztę winogron.
5. Zagotować wodę, zalać słoiki z ogórkami pod wierzch, zakręcić i odstawić na 15 minut.
6. Po kwadransie zlać wodę ze słoików do rondla, jeśli trzeba uzupełnić do pół litra. Wsypać sól i cukier. Kiedy woda zacznie się gotować, a sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, wlać ocet. Ponownie napełnić marynatą słoiki pod wierzch i zakręcić szczelnie.
7. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.'
Zobacz również: Przetwory z pomidorów na zimę – najlepsze i najsmaczniejsze przepisy!
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.