Porady

Przetwory z pomidorów na zimę – najlepsze i najsmaczniejsze przepisy!

0 (0 opinii)

Przetwory z pomidorów to najlepsze, co można przygotować na zimę! Pomidory to jedne z najbardziej popularnych warzyw, które można przechowywać przez długi czas. Przydają się do różnych potraw i świątecznie zdobią stół. Oto kilka przykładów!

Przepisy z użyciem pomidorów - pysznego warzywa prosto z Twojego ogródka!

Pomidory na zimę po koreańsku

Składniki:

  • pomidory – 1 kg;
  • czosnek – 1 główka;
  • papryka słodka – 2 sztuki;
  • marchew – 2 sztuki;
  • olej roślinny – 50 ml;
  • cukier – 50 g;
  • sól – 1 łyżka stołowa;
  • ocet – 50 ml;
  • zielenina – koperek albo natka pietruszki – pęczek;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Zgromadzić wszystkie potrzebne składniki.
2. Rozdrobnić po kolei wszystkie warzywa. Pomidory pokroić na cztery części, wybrać średniej wielkości. Marchew zetrzeć na tace.
3. Koperek drobno pokroić, można wykorzystać zieleninę pietruszki.
4. Paprykę i czosnek rozdrobnić blenderem.
5. Wymieszać składniki z pomidorami, dodać ocet, cukier, sól i przyprawy, i wyłożyć do sterylnych słoików.
6. W chłodnym miejscu mogą stać co najmniej cztery miesiące.

Pomidory marynowane z miodem i czosnkiem

Składniki:

  • 1,5 kg małych, twardych pomidorków;
  • 1 główka czosnku;
  • 3 łyżki stołowe soli;
  • 6 łyżek stołowych miodu;
  • 3 baldachy kopru;
  • 1-2 liście chrzanu;
  • 6 liści czarnej porzeczki;
  • 6 goździków;
  • 10 ziaren białego pieprzu;
  • 3 l wody.

Przygotowanie:
1. Czosnek oczyścić, pokroić w plasterki.
2. Ściąć wierzchołki pomidorów, zrobić w środku nacięcie i naszpikować czosnkiem.
3. Do sterylnych słoików ułożyć chrzan, koper, liście porzeczki i pomidory.
4. Do wody dodać miód, pieprz, sól, goździki i wszystko zagotować.
5. Zalać marynatą pomidory, zakręcić przykrywki. Odstawić na 5 minut. Zlać marynatę ponownie do rondla, zagotować. Powtórzyć ten zabieg trzy razy, a następnie słoiki szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
6. Po 2-3 dniach można spróbować jak smakują.

Sałatka z pomidorami to świetne rozwiązanie do codziennego obiadu
Delish
Sałatka z pomidorami to świetne rozwiązanie do codziennego obiadu

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

  • zielone pomidory – 2 kg;
  • marchew – 1 sztuka;
  • papryka słodka – 3 sztuki;
  • papryka ostra – 1 sztuka;
  • olej roślinny – 0,5 szklanki;
  • ocet 9% - 0,5 szklanki;
  • cukier – 0,5 szklanki;
  • sól – 2 łyżeczki;
  • woda– 1 szklanka.

Przygotowanie:
1. Pomidory przekroić na pół, a potem pokroić w plastry.
2. Paprykę słodką i ostrą oraz czosnek drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce.
3. Wszystkie warzywa wymieszać w rondlu. Dolać olej.
4. Wlać ocet i wodę, wsypać cukier i sól.
5. Postawić rondel z warzywami na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Pogotować chwilę, nie dłużej niż 10-15 minut, aby pomidory się nie rozgotowały.
6. Wyłożyć sałatkę do sterylnych słoików, zamknąć szczelnie, odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.

Sałatka pomidorowa z Kubania

Składniki:

  • pomidory (mogą być i zielone, i dojrzałe, ale twarde) – 2 kg;
  • biała kapusta – 1,5 kg;
  • papryka słodka – 0,8 kg;
  • cebula – 0,6 kg;
  • olej słonecznikowy – 300 ml;
  • ocet 9% - 150 ml;
  • papryka mielona – 0,5 łyżeczki;
  • pieprz czarny – 15-20 ziaren;
  • sól – ok. 100 g (20 g na 1 kg warzyw).

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa umyć, oczyścić i pokroić: pomidory i paprykę w kawałki, cebulę – w półpierścienie, kapustę – w słomkę. Kapustę przetrzeć z solą oddzielnie.
2. Wymieszać wszystkie warzywa, dodać olej, sól, przyprawy i postawić garnek na ogień. Mieszając doprowadzić warzywa do wrzenia. Wlać ocet.
3. Gorące warzywa wyłożyć do słoików uprzednio wyparzonych, przykryć i pasteryzować półlitrowe słoiki 20 minut. Odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Sałatka z pomidorów - mniam!
Eatwell101
Sałatka z pomidorów - mniam!

Sałatka z pomidorów po tatarsku

Składniki:

  • pomidory – 1,5 kg;
  • bakłażany – 1,5 kg;
  • papryka słodka – 1,5 kg;
  • cebula – 1 kg;
  • olej roślinny – 150 ml;
  • cukier – 100 g;
  • sól – 70 g;
  • czosnek – 4 główki;
  • papryka ostra – 1-2 sztuki;
  • kolendra – 0,5 łyżeczki;
  • koper (liście) – 30 g;
  • pietruszka (natka) – 30 g;
  • kolendra (liście) – 40 g;
  • pietruszka (korzeń) – 1 sztuka.

Przygotowanie:
1. Przygotować potrzebne składniki. Ilość specjalnych przypraw, jak ostra papryka albo zielona kolendra, można regulować według własnego smaku, albo nie dodawać w ogóle.
2. Warzywa umyć i oczyścić.
3. Świeżą zieleninę, czosnek i ostrą paprykę rozdrobnić w blenderze. Aby sałatka była mniej ostra, należy z papryki usunąć nasiona.
4. Pomidory można drobno pokroić albo zblendować.
5. Bakłażany pokroić w ćwiartki krążków.
6. Słodką paprykę, cebulę i pietruszkę pokroić w słomkę.
7. Do dużego garnka wlać olej i obsmażyć cebulę i korzeń pietruszki.
8. Dodać pomidory, pogotować parę minut.
9. Włożyć bakłażany, wymieszać. Trochę posolić. Kiedy zacznie się gotować, dobrze wymieszać, aby nic się nie przypaliło. Przykryć garnek i dusić 15 minut.
10. Dodać słodką paprykę i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli jest za mało płynu, można dodać szklankę wrzątku.
11. Dodać rozdrobnioną zieleninę z czosnkiem i ostrą papryką, resztę soli, cukier, kolendrę. Dobrze wymieszać i podgrzać przez 5 minut pod przykryciem.
12. Uregulować smak: dodać w razie potrzeby soli albo cukru. Dusić pod przykryciem do gotowości. Ogólny czas duszenie powinien wynosić nie mniej niż 40 minut.
13. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwróć do góry dnem do wystygnięcia.

0 (0 opinii)