Porady

Przetwory z ostrą papryką chili

0 (0 opinii)

Na Kaukazie mówią, że nic tak nie rozgrzeje duszy i ciała w mroźny dzień, jak ostra przekąska. Na szczęście przekąską z ostrej papryki można rozgrzewać się nie tylko w dalekiej Gruzji, czy Armenii. Wystarczy przygotować kilka przetworów - poznajcie nasze propozycje.

Marynowana ostra papryka

Składniki:

  • papryka czerwona chili – 6-10 sztuk;
  • zielona kolendra – 3 gałązki;
  • zielony koper – 3 gałązki;
  • ziele mięty – 1 gałązka;
  • czosnek – 1 główka;
  • ocet winny – 100 ml;
  • sól, cukier, nasiona kolendry, goździki, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy – ilość przyprawy według upodobań i smaku.

Przygotowanie:

1. Marynowana ostra papryka chili wyjdzie idealnie, jeśli strąki wzięte do przetworu będą całkowicie dojrzałe. Można to rozpoznać po intensywnej czerwone barwie bez zielonych i szarych wtrąceń. Mają być długie, niekoniecznie proste strączki, z zielonymi ogonkami. Najlepiej zerwane prosto z rośliny tuż przed marynowaniem.
2. Z zielonych gałązek kolendry, mięty i kopru trzeba oberwać listki – usunąć twarde łodyżki, które nawet po marynowaniu nie nadają się do spożycia. Rozdrabniać zieleniny także nie należy; lepiej wykorzystać same listki, w naturalnym stanie.
3. Czosnek rozdzielić na ząbki, bez obierania. Nawiasem mówiąc, marynowane ząbki czosnku z papryką jednocześnie, staną się wspaniałą zakąską. Następnym razem, jeśli się sprawdzi, można dodać więcej czosnku.

Jakie ma zastosowanie w ogrodzie papryczka chili? Poznaj przepisy
Jakie ma zastosowanie w ogrodzie papryczka chili? Poznaj przepisy

4. Strączki papryki należy opłukać i wąskim nożem naciąć na wylot w okolicy szypułek, inaczej przy marynowaniu wewnątrz pozostanie powietrze. Strączki włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem. Przetrzymać paprykę pod przykryciem 5 minut, potem wodę odlać i jeszcze raz zalać wrzątkiem. Zabieg powtórzyć 3-4 razy. Papryka powinna się podgotować, ale nie przegotować. Ważne, aby strączki były miękkie, ale w żadnym wypadku nie rozpadały się w kawałki.
5. Można zastosować inny sposób: paprykę włożyć do garnka, który dobrze trzyma ciepło i zalać zimną wodą. Doprowadzić płyn do wrzenia i gotować paprykę 2-3 minuty. Wyłączyć ogień i pod przykryciem potrzymać paprykę ok. 15 minut.
6. Przygotować słoik o takiej pojemności, aby cała papryka weszła do niego i jeszcze zostało trochę miejsca dla czosnku i zieleniny. Słoik wyparzyć albo sterylizować dowolnym sposobem.
7. Do rondla nalać 1,5 szklanki zimnej wody. Dodać:

  • 1 łyżeczkę soli;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry;
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu;
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego;
  • 1-2 goździki;
  • 2-3 liści laurowe;
  • całość czosnku i zieleniny.

8. Doprowadzić marynatę do wrzenia i dodać 100 ml octu winnego – z białych albo czerwonych winogron. Zwykłego octu lepiej nie używać; marynata straci aromat. Gotować całość przez 2-3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut.
9. Do sterylnego słoja wyłożyć na dno wyjętą z marynaty zieleninę i czosnek. Wyłożyć podgotowane strąki papryki, starając się ich nie uszkodzić. Papryka w takim stanie łatwo się wygina i nietrudno ją w słoju ułożyć. Kiedy wszystkie strączki znajdą się w słoju, zalać je marynatą ze wszystkimi przyprawami.
10. Ucisnąć tępą stroną widelca strąki w słoju, zalać po brzegi marynatą, zamknąć słój i odstawić do wystygnięcia.
11. Marynowaną paprykę chili można przechowywać w lodówce.

Marynowana papryka - przepis
Alena's Home Cooking
Marynowana papryka - przepis

Ostra papryka marynowana z gorczycą w miodzie

Składniki:

  • papryka ostra – 500-600 g;
  • miód – 4 łyżki;
  • ocet 9% - 200-240 ml;
  • ziarna gorczycy – 2 łyżeczki;
  • czarny pieprz – 10-14 ziaren.

Przygotowanie:

1. Zebrać potrzebne produkty. Można wykorzystać ostrą paprykę dowolnego koloru.
2. Opłukać strąki papryki, zrobić w każdym nakłucie wykałaczką, aby marynata trafiła do środka.
3. W wyparzone słoiki wsypać ziarna gorczycy i czarnego pieprzu.
4. W małej misce wymieszać miód i ocet (ocet stołowy można zastąpić jabłkowym albo winnym – tylko trzeba wziąć go nieco więcej).
5. Ułożyć w słoikach strąki papryki.
6. Zalać po brzegi marynatą i zakręcić słoiki.
7. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Faszerowane ostre papryczki

Składniki:

  • okrągłe ostre papryczki – 30 sztuk;
  • biały ocet winny – 1 litr;
  • tuńczyk konserwowy – 450 g;
  • kapary albo oliwki – według smaku;
  • czosnek;
  • bazylia;
  • olej z oliwek.
Przetwory z ostrą papryką chili
Przetwory z ostrą papryką chili

Przygotowanie:

1. Papryczki oczyścić z nasion. Ocet wlać do rondla, doprowadzić do wrzenia, wrzucić paprykę i blanszować ją 4 minuty. Wyjąć i obsuszyć.
2. Wymieszać tuńczyka z kaparami albo pokrojonymi oliwkami.
3. Każdą papryczkę napełnić farszem.
4. Ułożyć w słoikach, dodać trochę czosnku, listków bazylii i zalać olejem z oliwek.
5. Przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

Gruziński sos tkemali na zimę

Gruzini lubią nie tylko mięso, ale i aromatyczne, pikantne sosy – adżika i tkemali. Smak sosu tkemali otwiera się stopniowo: najpierw odczuwa się słodycz śliwek, potem sól, a na koniec ostrość papryki i czosnku. Cały ten bukiet smaków jest otoczony subtelnym aromatem zielonej kolendry (kindzi). Smaczny sos ze śliw i papryki przygotowuje się bez gotowania. Taka metoda skutecznie chroni cenne składniki zawarte w sosie.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek;
  • 1 kg słodkiej papryki;
  • 5 sztuk ostrej papryki;
  • 3 główki czosnku;
  • 2 pęczki zielonej kolendry;
  • 100 g cukru;
  • 2 łyżki soli;
  • 2 łyżeczki octu.
Gruziński sos tkemali - pikantny dodatek do dań
Gruziński sos tkemali - pikantny dodatek do dań

Przygotowanie:

1. Ze śliwek usunąć pestki, z papryki nasiona i przepuścić przez maszynkę do mięsa (albo rozdrobnić w blenderze).
2. Drobno pokroić kolendrę i połączyć z mieszanką.
3. Dodać cukier, sól, ocet.
4. Odstawić na 15-20 minut, aby rozpuściła się sól i cukier.
5. Przygotować słoiki (najlepiej nieduże).
6. Rozlać gotową masę do słoików, zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki.

0 (0 opinii)