Porady

Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły

5 (1 opinia)

Kiedy powoli zaczyna odchodzić lato, w ogrodzie zaczyna się jesienna pora jabłek. Szybko dojrzewają owoce czerwone, zielone, żółte i pasiaste, a pierwsza radość z urodzaju przemienia się w ból głowy: co z tymi jabłkami zrobić? Część można przechować do wiosny (są na to sposoby), a z pozostałych przygotować dziesiątki, jeśli nie setki różnych przetworów.

Jabłka suszone – jak przygotować i przechowywać?

Jest to z pewnością najstarszy sposób przygotowania jabłek do długiego przechowywania. Suszone owoce to produkt niezwykle smaczny, można je zajadać ot tak, po prostu, albo przygotować z nich zimą kompot, deser, nadzienie do pierogów.

Do suszenia nadają się wszystkie odmiany jabłek, co czyni tę metodę niezwykle wygodną. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń ani co koloru, ani nawet zdrowotności owoców – wszelkie uszkodzenia można usunąć, a resztę wykorzystać do suszenia. Jabłka można suszyć na powietrzu, w specjalnej suszarni owoców albo w piekarniku elektrycznym albo gazowym.

Jeśli ktoś bardzo skrupulatnie podchodzi do kwestii koloru suszonych jabłek, może pokrojone plasterki zanurzyć na 3-4 minuty w słabym roztworze soli (1 niepełna łyżeczka soli na litr wody). Suszone jabłka pozostaną wtedy jasne, bez charakterystycznego „zardzewienia”. Przechowuje się je w szklanych słojach albo mocnych papierowych torbach.

Przeczytaj również: Kwiaty i owoce czarnego bzu – zastosowanie i przetwory

Jabłka kiszone (stary sposób nadbałtycki) – przepis

Składniki:

  • ½ wiadra jabłek
  • 8-10 l wody
  • 1,5-2 szklanki cukru
  • 100-150 g soli
  • 2 szklanki żytniej mąki (ok. 200 g)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 10-20 liści wiśni
  • 10-12 liści czarnej porzeczki
  • 3-5 gałązek estragonu

Do kiszenia nadają się twarde i kwaśne, późne odmiany jabłek. Powinny dojrzeć, a po zerwaniu z drzewa powinno się je potrzymać jeszcze 15-20 dni.

Sposób przygotowania:

1. Odebrać jabłka całe, bez uszkodzeń, podobnej wielkości.

2. Przygotować naczynie. Najbardziej odpowiednia jest drewniana beczka. Dno beczki wyłożyć cienką warstwą słomy.

3. Jabłka ułożyć warstwami, oddzielając je do ścianek beczki słomą. Między warstwami jabłek położyć dodatki – liście wiśni i porzeczki oraz estragon. Ostatnią warstwę przykryć słomą.

4. Beczkę przykrywa się, kładąc denko z otworem. Jeśli zamiast beczki wykorzystuje się inny pojemnik, na wierzch kładzie się mocną bawełnianą tkaninę, a na nią drewniany krążek i obciążnik.

5. Przygotowanie zalewy: zagotować w garnku wodę, dodać cukier, sól i gorczycę. Oddzielnie w niewielkim garnku rozprowadzić w niewielkiej ilości wody mąkę. Zagotować, dolewając wrzątku wymieszać i ostudzić. Przecedzić przez gazę.

6. Przez otwór w denku beczki wylać zalewę, tak aby beczka była pełna.

7. Przez 5-7 dni trzymać beczkę (pojemnik) w temperaturze pokojowej (20-23°C). Jeśli jest chłodniej (18-20°C), to ten okres przedłuża się do 10 dni albo 2 tygodni (15-18°C). Pianę należy zdjąć i dolać wody, aby zawartość była całkowicie zakryta.

8. Przechowywać w piwnicy w temperaturze nie wyższej niż +6°C.

Suszone jabłka można długo przechowywać
Suszone jabłka można długo przechowywać

Przepis na dżem jabłkowy winny

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki wina

Przygotowanie:

1. Jabłka rozkroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

2. Zasypać cukrem, z wierzchu polać winem, odstawić na dobę, od czasu do czasu wstrząsnąć.

3. Gotować, dopóki jabłka całkiem nie zmiękną, mieszając, żeby się nie przypaliły.

4. Dżem z jabłek rozłożyć do słoików, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Domowa nalewka z jabłek z miodem – przepis

Z jabłek można przygotować do picia nie tylko sok i kompot, ale również doskonały napój alkoholowy. Najbardziej odpowiednie do tego celu są soczyste, kwaśne odmiany jabłek.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 l wódki
  • 2 l wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

1. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

2. Ułożyć jabłka w słoju, zalać wódką. Odstawić na 10 dni w ciemne miejsce.

3. Przecedzić nalewkę i przefiltrować, dodać cukier, wodę i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do piwnicy albo lodówki.

4. Po 2-3 dniach można przeprowadzić degustację.

Aromatyczna nalewka z jabłek
Aromatyczna nalewka z jabłek

Kompot z jabłek z dziką różą i cytryną – przepis

Składniki (na litrowy słój):

  • 150 g jabłek
  • 60 g owoców dzikiej róży
  • 3 łyżki cukru
  • 800 ml wody
  • 1 plasterek cytryny

Przygotowanie:

1. Owoce dzikiej róży dokładnie umyć i ostrożnie usunąć szypułki, aby nie uszkodzić jagody (inaczej nasiona wpadną do kompotu). Umyte jabłka pokroić na 6-10 kawałków w zależności od wielkości, usunąć nasiona.

2. Wodę doprowadzić do wrzenia, włożyć jabłka i gotować 5 minut.

3. Dodać owoce dzikiej róży i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.

4. Odcedzić owoce i włożyć je do przygotowanych słoików.

5. Do wody dodać cukier, cytrynę i całość zagotować. Gotować 2-3 minuty, uzupełniając objętość syropu wodą do 1 litra.

6. Wrzącym syropem zalać owoce w słoikach do pełna. Szczelnie zamknąć.

5 (1 opinia)