Porady

Przetwory z jeżyn – przepisy na jeżynowe dżemy i konfitury

0 (0 opinii)

Jagody jeżyny o charakterystycznym smaku i prawie czarnym kolorze nadają się doskonale do przyrządzania różnych potraw i przetworów. Od ciasta z jeżynami przez jeżynowy likier do jeżynowej konfitury.

Owoce jeżyny bogate w witaminy i składniki mineralne są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Nie dadzą się długo przechowywać, więc trzeba je szybko przerabiać. Aby na dłużej zachować niepowtarzalny smak tych owoców, można przyrządzić z nich jeżynowe dżemy i konfitury. Oto kilka przepisów:

1. Dżem jeżynowy z cynamonem

Składniki:

  • 1 kg jeżyn;
  • 500 g cukru żelującego;
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 2 łyżki likieru Amaretto;
  • odrobina kwasy cytrynowego.

Przygotowanie:
1. Ostrożnie umyć jeżyny i włożyć do dużego garnka. Nalać wody, aby jagody były zakryte i zagotować.
2. Przetrzeć przez sito, aby usunąć nasiona.
3. Przecier jeżynowy przełożyć z powrotem do garnka, dodać cukier żelujący, cynamon i odrobinę kwasu cytrynowego. Gotować, aż masa zgęstnieje.
4. Dodać Amaretto, gorącym dżemem szybko napełnić słoiki i zakręcić.
5. Odwrócić słoiki do góry dnem i zostawić na noc do wystygnięcia.

2. Dżem jeżynowo – truskawkowy

Składniki:

  • 0,6 kg jeżyn;
  • 0,4 kg truskawek;
  • 1 cytryna;
  • 0,5 kg cukru żelującego.

Przygotowanie:
1. Jeżyny i truskawki umyć i przebrać.
2. Owoce przełożyć do garnka i ręcznym blenderem rozdrobnić na drobną miazgę.
3. Cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Dodać sok i cukier do garnka z owocami.
4. Całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie gotować dżem przez 5 minut.
5. Mieszać w trakcie gotowania, aby dżem się nie przypalił. Lepiej rozpuści się cukier.
Gorący dżem wlewa się do słoików i natychmiast zakręca.

Jeżyny - pyszny dżem! Z naszymi przepisami zrobisz go sam
Jeżyny - pyszny dżem! Z naszymi przepisami zrobisz go sam

3. Konfitura jeżynowo - gruszkowa

Składniki:

  • 0,6 kg jeżyn;
  • 0,4 kg gruszek;
  • 0,5 kg cukru żelującego;
  • 40 ml gruszkowej brandy (gruszkowicy).

Przygotowanie:
1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostki.
2. Włożyć do garnka, dodać cukier żelujący.
3. Jeżyny przebrać, podgrzać w innym garnku, przetrzeć.
4. Miazgę jeżynową dodać do gruszek, zagotować i gotować ok. 4 minuty. Dodać gruszkowicę.
5. Konfiturę przelać do słoików i dobrze zakręcić.

4. Konfitura z jeżyn na zimę

Bardzo prosty przepis na konfitury jeżynowe, które można wykorzystać jako nadzienie do ciast, pierogów, babeczek albo jako dodatek do herbaty – szczególnie zimą.

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn;
  • 1 kg cukru.
Konfitura z jeżyn na zimę? Dlaczego nie!
Konfitura z jeżyn na zimę? Dlaczego nie!

Przygotowanie:
1. Umyć jeżyny, przebrać, usunąć zielone listki.
2. Przełożyć owoce do rondla i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę, aby jeżyna puściła sok.
3. Gotować konfitury na 3 podejścia: pierwszy raz gotować ok. 15 minut, w tym czasie jagody wydzielą jeszcze więcej soku. Odstawić rondel na 2-3 godziny i znowu gotować 10 minut. Po 4. kolejnych 2-3 godzinach przerwy gotować konfiturę na małym ogniu 5-10 minut.
5. Rozlać do słoików, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.

5. Dżem z jeżyn z jabłkami

Składniki:

  • 1 kg jeżyn;
  • 1 kg jabłek (kwaśnych);
  • 1,5 kg cukru;
  • sok z cytryny;
  • 20 ml likieru jeżynowego;
  • pół łyżeczki kardamonu;
  • 20 g masła.

Przygotowanie:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, zalać 300 ml wody.
2. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-1 minut.
3. Wlać sok cytrynowy i dodać jeżyny.
4. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować12-15 minut, aż jagody zaczną się rozpadać.
5. Wsypać cukier i gotować mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści.
6. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.
7. Wlać likier, dodać kardamon i zdjąć z ognia.
8. Zrobić próbę gęstości: na chłodny talerz wylać łyżeczkę dżemu, ostudzić i spróbować zrobić w rozlanym dżemie łyżeczką bruzdę. Jeśli brzegi bruzdy szybko się zleją, dżem jest za rzadki i trzeba go jeszcze 3 minuty pogotować.
9. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło i wymieszać.
10. Zdjąć pianę i trochę przestudzić.
11. Rozlać do przygotowanych słoików, zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Poznaj najlepsze przepisy - wykorzystujemy pyszne jeżyny z ogrodu!
Country Life
Poznaj najlepsze przepisy - wykorzystujemy pyszne jeżyny z ogrodu!

6. Dżem jeżynowy z pomarańczami

Składniki:

  • 1 kg jeżyn;
  • 0,4 kg pomarańczy;
  • 1 kg cukru;
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:
1. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny.
2. Wsypać cukier do soku, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ochłodzić.
3. Przetrzeć jeżyny, dodać do ostudzonego soku, odstawić na 2 godziny.
4. Gotować 30 minut, często mieszać, ostudzić.
5. Rozlać do przygotowanych słoików.

Zapoznaj się: Przetwory z gruszek – sprawdzone pomysły!

0 (0 opinii)