Porady

Przetwory z dyni na zimę – 4 najlepsze przepisy!

0 (0 opinii)

Dynia to nie tylko warzywny gigant z ogródka, ale również wspaniały owoc, który można przechować przez całą zimę. W prawdziwej piwnicy można dynię przechowywać surową, w całości. Zawsze można jednak przygotować przetwory i korzystać z dyni nawet w zimowe miesiące. Spośród wielkiej liczby przepisów, wybraliśmy cztery bardzo smaczne.

Dynia, jak ananas na zimę - przepis

Składniki:

  • dynia – 750 g;
  • woda – 750 ml;
  • cukier – 6 łyżek stołowych;
  • ziele angielskie – 3 ziarna;
  • goździki – 3 sztuki;
  • ocet stołowy 9% - 1,5 łyżki.

Przygotowanie:

1. Zgromadzić potrzebne produkty.
2. Dynię brać ze skórki, usunąć włókniste miejsca, odważyć 750 g, pokroić w niewielką kostkę.
3. Odmierzyć 750 ml wody, wsypać cukier, ziele angielskie i goździki. Doprowadzić do wrzenia.
4. Do gotującego się syropu włożyć na raz całą ilość dyni. Od momentu wrzenia gotować przez 15 min, a jeśli kawałki dyni są większe – 20 min. Należy spróbować, jaka jest twardość dyni, ponieważ są różne odmiany, a najważniejsze, aby kostki się nie rozgotowały.
5. Pod koniec gotowania dodać ocet, wymieszać i odstawić na bok.
6. Rozłożyć dynię do wyparzonych słoików, zalać syropem i zakręcić.
7. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
8. Wynieść do spiżarni albo piwnicy.

Jak wyhodować ananas w doniczce w domu? [WIDEO]

Dżem z dyni domowej roboty
Food - oneHOWTO
Dżem z dyni domowej roboty

Dżem dyniowy z mandarynkami na zimę - prosty przepis

Składniki:

  • dynia – 600 g;
  • mandarynki – 400 g;
  • cukier – 600 g;
  • przyprawy do smaku – według uznania można dodać cynamon mielony albo w lasce, kardamon, imbir świeży albo mielony, cukier waniliowy.

Przygotowanie:

1. Mandarynki dokładnie umyć i pokroić ze skórką na przykład w ząbki.
2. Zasypać owoce niewielką ilością cukru.
3. Miąższ dyni pokroić w kostki.
4. Włożyć do garnka z mandarynkami i zasypać resztą cukru. Według smaku dodać przyprawy i (albo) sok z cytryny ewentualnie pokrojoną cytrynę.
5. Po pewnym czasie mandarynki i dynia wypuszczą sok.
6. Zacząć gotować na średnim ogniu, mieszając dla rozpuszczenia cukru. Pogotować intensywnie 5 minut, a potem powoli pół godziny albo dłużej.
7. Gotowy dżem z dyni i mandarynek można zostawić z kawałkami owoców, albo rozdrobnić całość blenderem, jeszcze raz zagotować i rozlać do słoików.

Pyszna sałatka z dyni na zimę

Składniki:

  • dynia – 500 g;
  • papryka słodka – 200 g;
  • cebula – 120 g;
  • marchewka – 120 g;
  • olej roślinny – 50 ml;
  • czosnek – 5 ząbków;
  • cukier – 20 g;
  • sól – ¾ łyżki;
  • ocet 9% - 1,5 łyżki.

Sałatka z dyni - idealna na zimę
Healthy Food Guide
Sałatka z dyni - idealna na zimę

Przygotowanie:

1. Zgromadzić potrzebne produkty.
2. Pokroić miąższ dyni (bez skórki i nasion) w kostki, marchew i paprykę w paski, cebulę w kawałki.
3. W rondlu rozgrzać olej, przełożyć do niego pokrojoną paprykę, cebulę i marchew. Mieszać przez 10 minut na słabym ogniu.
4. Dodać pokrojoną dynię, wymieszać i dusić jeszcze przez 15 min. Można dodać 100 ml wody. Wsypać cukier i sól.
5. Kiedy warzywa się duszą, oczyścić i pokroić drobno czosnek.
6. Po 15 minutach dodać czosnek, wymieszać, gotować 5 minut. Wlać ocet, wymieszać i wyłączyć ogień.
7. Rozłożyć sałatkę do słoików, zakręcić. Przenieść do spiżarni.

Sok z dyni z jabłkami na zimę

Dynia sama w sobie i świeżo wyciśnięty sok posiadają specyficzny smak i aromat, który nie wszystkim odpowiada, szczególnie dzieciom. Wykorzystując cenne właściwości dyni, zawsze można znaleźć jakieś ciekawe rozwiązanie. Do czystego soku z dyni można dodać sok z marchwi, gruszki, pigwy, pomarańczy, jabłek i innych owoców, co znacznie poprawia smak.

Składniki:

  • dynia – 900 g;
  • jabłka – 2 kg;
  • pomarańcze – 2 sztuki;
  • cytryny – 1 sztuka;
  • cukier – 200 g;
  • woda – 250 ml.

Dynia sama w sobie i świeżo wyciśnięty sok posiadają specyficzny smak
Yaya
Dynia sama w sobie i świeżo wyciśnięty sok posiadają specyficzny smak

Przygotowanie:

1. Dynię dobrze umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i brać ze skórki. Przekroić, wybrać nasiona i włókna. Pokroić miąższ w niewielkie kostki. Odważyć niecały kilogram dyni.
2. Włożyć dynię do rondla i wlać odmierzoną ilość wody. Przykryć rondel i postawić na ogniu. Gotować do miękkości dyni ok. 20-25 minut. Długość gotowania zależy od odmiany i stopnia dojrzałości dyni.
3. W międzyczasie można przygotować cytrusy. Umyć owoce i sparzyć, aby usunąć woskowy nalot. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć skórkę.
4. Owoce cytrusowe przekroić na pół i wycisnąć sok.
5. Jabłka należy wybrać twarde, zielonego koloru, soczyste. Umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę.
6. Sok jabłkowy przecedzić przez gazę.
7. Kawałki dyni rozgotowały się. Należy dodać sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać przykryć pokrywką i gotować jeszcze przez 5 minut.
8. Dynię rozdrobnić blenderem albo przetrzeć przez gęste sito.
9. Dodać cukier i sok jabłkowy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5 min. Cukru można dodać mniej; zależy od tego, jak słodkie są jabłka.
10. Rozlać sok do sterylizowanych słoików albo butelek.

0 (0 opinii)