Pomysły na przetwory z papryki do słoików
Przetwory z papryki na zimę to najlepszy sposób, aby zapewnić sobie smaczne, aromatyczne i pełne witamin pożywienie na chłodną porę roku. Na przetwory nadaje się papryka zielona, czerwona, żółta – każda, według indywidualnego smaku. Przepisów wystarczy dla wszystkich. Oto kilka z nich!
Zielona adżika – dodatek kulinarny z kuchni kaukaskiej
Składniki:
- Papryka zielona – 1,0 kg;
- Papryka ostra – 2 sztuka;
- Czosnek – 100 g;
- Cukier – 6 łyżek;
- Sól – 1 łyżka;
- Ocet jabłkowy – 4-6 łyżek.
Przygotowanie:
1. Paprykę przekroić na pół, usunąć szypułki i nasiona. Ostrą paprykę można zostawić z nasionami.
2. Oczyścić czosnek.
3. Paprykę i czosnek rozdrobnić w blenderze albo przepuścić przez maszynkę do mięsa.
4. Otrzymaną „kaszę” przełożyć do miski, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać. Odstawić na 20-30 minut.
5. Wyparzyć słoiki, przełożyć do nich zieloną adżikę, zakręcić i wstawić do lodówki.
Gruzińska adżika – ostra i aromatyczna, uniwersalna i bardzo smaczna
Składniki:
- Ostra papryka – 500 g;
- Czosnek – 100-150 g;
- Orzechy włoskie – 100 g;
- Kolendra zielona – 1-2 pęczki;
- Nasiona kolendry – 1 łyżka;
- Sól – 3 łyżki.
Dodatki:
- Koper – 10 g;
- Bazylia fioletowa – 10 g;
- Pietruszka – wg smaku;
- Kozieradka – wg smaku;
- Chmieli-suneli (kaukaska mieszanka ziół) – wg smaku;
- Cząber – wg smaku.
Przygotowanie:
1. Zgromadzić potrzebne produkty.
2. Paprykę obmyć, osuszyć i oczyścić z nasion. Według uznania, nasiona można zostawić, ale należy się liczyć, że adżika będzie niczym gorąca lawa. Czasem, dla zmniejszenia ostrości, dodaje się jedną paprykę słodką – ale to jest niezgodne z oryginałem.
3. Paprykę rozdrobnić (zblendować) do konsystencji jednorodnej pasty. Odlać sok.
4. Orzechy podprażyć na patelni, aby pojawił się trwały, orzechowy aromat.
5. Rozdrobnić czosnek, orzechy i zieloną kolendrę. Kto nie lubi tej rośliny, może dodać pietruszkę.
6. Połączyć paprykę z orzechowo-czosnkową pastą.
7. Dodać sól i przyprawy. Dodatki nadają całości charakteru: minimaliści uważają, że dodać można tylko kolendrę, maksymaliści zaś dodają wszystkie wyżej wymienione dodatki.
8. Adżikę dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Zostawić w temperaturze pokojowej na dwie-trzy doby, a potem przełożyć do wyparzonych słoików i wstawić do lodówki.
Przeczytaj: Kiedy i jak siać paprykę? [PRAKTYCZNY PORADNIK]
Leczo z papryki na zimę
Składniki:
- Papryka – 1,2 kg;
- Pomidory – 2 kg;
- Czosnek – 4 ząbki;
- Ostra papryka – 1 sztuka;
- Bazylia – pół pęczka;
- Olej roślinny – 1 łyżka;
- Cukier – 6 łyżek;
- Sól – 2 łyżeczki;
- Ocet 6% - 2 łyżki.
Przygotowanie:
1. Warzywa opłukać i osuszyć.
2. Pomidory pokroić na ćwiartki, przełożyć do blendera.
3. Przetrzeć rozdrobnione pomidory przez sitko, wyrzucić nasiona. Sok pomidorowy gotować przez 15 minut, zdejmując stale pianę.
4. Odmierzyć cukier i sól – bez nadmiaru.
5. Paprykę oczyścić, pokroić na ćwiartki albo niewielkie kawałki.
6. Włożyć paprykę do soku pomidorowego, gotować 10 minut.
7. Dodać ostrą paprykę do smaku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
8. Dodać sól, cukier, ocet i olej.
9. Wymieszać ostrożnie, aby nie pokruszyć papryki, gotować 3-5 minut.
10. Odstawić garnek, przełożyć leczo do wyparzonych słoików, zalać sokiem po brzeg, zamknąć, postawić do góry dnem.
11. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Słodkie leczo
Składniki:
- Papryka – 10 sztuk;
- Pomidory – 7 sztuk;
- Cebula – 1 sztuka;
- Olej roślinny – 40 ml;
- Ocet 9% - 2 łyżki;
- Sól – pół łyżeczki;
- Cukier – 1 łyżka;
- Pieprz mielony czarny – pół łyżeczki;
- Czosnek 3 ząbki
Przygotowanie:
1. Zgromadzić potrzebne składniki.
2. Pomidory zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i włożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki.
3. Pokroić pomidory do rondla, postawić na średnim ogniu i poddusić 5-7 minut.
4. W międzyczasie umyć paprykę, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
5. Obrać cebulę, pokroić w półkrążki, włożyć do duszonych pomidorów.
6. Dodać paski papryki, sól, cukier, mielony pieprz.
7. Obrane ząbki czosnku pokroić w cienkie krążki i dodać do rondla.
8. Gotować leczo na wolnym ogniu przez około 15 minut.
9. Wlać ocet i olej, pogotować jeszcze 5 minut i spróbować smaku. Jeśli za kwaśne – dodać cukru.
10. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć, odwrócić dnem do góry.
11. Po ostygnięciu przenieść do miejsca przechowywania przetworów.
Sałatka z papryki i marchewki na zimę
Składniki:
- Papryka czerwona – 3 sztuki;
- Papryka zielona – 3 sztuki;
- Papryka ostra – 1 strąk (wg smaku);
- Marchew – 4-5 sztuk;
- Olej słonecznikowy – 100 ml;
- Cebula – 2 sztuki;
- Czosnek – 1 główka;
- Sól – wg smaku;
- Pomidory – 2 sztuki;
- Ocet – 2 łyżki.
Przygotowanie:
1. Oczyścić marchew, cebulę i czosnek. Z papryki usunąć szypułki i nasiona.
2. Zetrzeć na grubej tarce cebulę. Wyłożyć na patelnię do duszenia. Wlać olej.
3. Zetrzeć na grubej tarce marchew, dodać do cebuli. Mieszać w trakcie duszenia. W razie potrzeby dolać oleju.
4. Posolić mieszankę.
5. Paprykę słodką i ostrą pokroić w duże kostki. Dodać do duszonych warzyw.
6. Dobrze wymieszać, podlać oleju.
7. Kiedy papryka stanie miękka, sałatka będzie praktycznie gotowa.
8. Zblendowane pomidory dodać do warzyw, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Sprawdzić smak.
9. Dodać przetarty czosnek i ocet. Gotować jeszcze 5 minut.
10. Napełnić wyparzone słoiki sałatką, zamknąć, odwrócić dnem do góry.
11. Po ostudzeniu wynieść do piwnicy albo do lodówki.
Ajwar – pikantna pasta warzywna z bałkańskiej kuchni
Składniki:
- Papryka – 2 kg;
- Bakłażany – 1 kg;
- Ostra papryka – 1-3 sztuki;
- Cebula – 1 sztuka;
- Czosnek – 5 ząbków;
- Sól i pieprz czarny – do smaku;
- Cukier – do smaku;
- Olej roślinny – 200 ml + 2 łyżki do obsmażenia cebuli;
- Ocet winny – 4-5 łyżek.
Przygotowanie:
1. Bakłażany i paprykę (słodką i ostrą) wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25-30 minut i piec do miękkości i pojawienia się ciemnych przypaleń. Paprykę obrócić kilka razy, aby opiekanie zachodziło równomiernie. Można też zapiec warzywa na węglach na ruszcie grilla.
2. Pieczoną paprykę przełożyć do garnka, zamknąć szczelnie na 10-15minut – łatwiej będzie zdjąć skórkę. Bakłażany ostudzić i oddzielić miąższ od skórki.
3. Oczyścić i usunąć nasiona z ostrej papryki.
4. Paprykę oczyścić ze skórki i nasion, wyłożyć na sito, aby pozbyć się soku. Im więcej soku usunie się na tym etapie, tym mniej czasu zajmie gotowanie ajwaru.
5. Przygotowane warzywa pokroić bardzo drobno nożem albo w blenderze.
6. Cebulę podsmażyć na złocisty kolor, dodać pokrojony czosnek i jeszcze posmażyć wszystko minutę.
7. Połączyć przygotowaną mieszankę pieczonych warzyw, podsmażonej cebuli i czosnku oraz olej. Dodać sól, cukier, pieprz i mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do maku.
8. Gotować ajwar stale mieszając trzeba tak długo, aż mieszanka zgęstniej i zacznie odstawać od ścianek rondla. Zwykle gotowanie trwa 20-40 minut.
9. Przygotowując ajwar na zimę, pod koniec gotowania wlać ocet winny albo jabłkowy.
10. Gotowy ajwar rozlać do słoików i zakręcić.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.