Przetwory z gruszek – sprawdzone pomysły!
Gruszki to jedne z najsmaczniejszych owoców, które na dodatek mogą być zbierane we własnym ogrodzie. Jedni lubią słodkie gruszki, inni bardziej kwaskowe, ale tylko te zrywane prosto z drzewa. Dziś skupimy się na pysznych przetworach z gruszek!
Jeśli chodzi o przetwory z gruszek – smakują praktycznie wszystkim i to bez względu na odmianę wyjściową gruszki.
Z gruszek można przygotować dżemy, konfitury, kompoty i wiele innych przetworów. Oprócz owoców i cukru można wykorzystać różne dodatki: cytryny albo pomarańcze, zioła i przyprawy. Smak przetworów z gruszek jest wtedy wyraźniejszy i bogatszy.
Konfitura z gruszek
Smaczny i prosty sposób konserwacji gruszek na zimę, który pozwala zachować i podkreślić wszystkie zalety tych owoców.
Składniki:
- gruszki – 2 kg;
- cukier – 1 kg;
- mieszanka żelująca – 2 opakowania;
- cytryna – 0,5 sztuki;
- goździki – 2 sztuki;
- mielony cynamon – do smaku;
- cukier waniliowy – 1 opakowanie;
- gałka muszkatołowa – szczypta;
- sok z cytryny – 1 łyżka.
Konfitury z gruszek wymagają niewiele czasu na przygotowanie. Podkreślają naturalny aromat i słodycz owoców. Są idealnym dodatkiem do świeżych bułeczek, wypieków i deserów.
Przygotowanie:
1. Przygotować produkty według listy.
2. Przygotować sterylne słoiki i przykrywki.
3. Gruszki umyć i rozdzielić na dwie części (mniej więcej po równo), odłożyć większe owoce.
4. Duże gruszki obrać ze skórki i pokroić w niewielkie kawałki. Owoce z bardziej twardym miąższem trzeba pokroić drobniej, aby zdążyły się razem z innymi ugotować.
5. Drugą część owoców pokroić w duże kawałki ze skórką, usuwając tylko gniazda nasienne. Można obrać oczywiście wszystkie owoce, ale jest to zbędny trud, ponieważ ta część będzie i tak rozdrobniona na owocowe purée.
6. Zważyć owoce i odmierzyć ilość mieszanki żelującej według wskazówek na opakowaniu.
7. Owoce ze skórką rozdrobnić w blenderze i przełożyć do rondla.
8. Dodać gruszki pokrojone w kawałki i środek żelujący.
9. Skroić skórkę z połowy cytryny grubymi paskami i dodać do rondla.
10. Dodać cukier waniliowy, goździki i pozostałe przyprawy.
11. Wymieszać wszystko dokładnie i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
12. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodać cukier i łyżkę soku z cytryny.
13. Wymieszać doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
14. Przelać konfiturę do słoików i zamknąć. Odwrócić słoiki dnem do góry na 5 minut.
Plasterki gruszki w syropie miodowym
Z gruszek przyrządza się najczęściej dżem albo kompot, a ten przepis może zainteresować swoim oryginalnym smakiem. Takie gruszki są dobre na deser, ale mogą też posłużyć jako „półfabrykat” do nadzienia pierogów.
Składniki:
- gruszki – 2 kg;
- woda – 1000 ml;
- miód – 1 szklanka;
- kwas cytrynowy – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
1. Gruszki należy obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
2. Blanszować kawałki owoców w lekko zakwaszonej wodzie przez 5-7 minut i wyłożyć na durszlak.
3. Do przygotowania syropu należy do wody włożyć miód i kwas cytrynowy.
4. Zagotować syrop, zdjąć pianę i gotować przez 2 minuty.
5. Ćwiartki gruszek ułożyć w słoikach i zalać wrzącym syropem.
6. Słoiki pasteryzować 8 minut (litrowe).
7. Odwrócić słoiki do góry dnem i wystudzić.
Gruszki marynowane na zimę
Marynowane gruszki są doskonałym dodatkiem do drobiu i nie tylko.
Składniki:
- gruszki – 1 kg;
- cukier – 5 łyżek;
- ocet – 5 łyżek;
- cytryna – 1 sztuka;
- anyż – 2 sztuki;
- liść laurowy – 2 sztuki;
- ziele angielskie – 6 sztuk;
- rozmaryn – 1 gałązka;
- cynamon – 2 laski.
Przygotowanie:
1. Gruszki należy obrać ze skórki, przekroić na pół. Ogonki można usunąć, ale można też zostawić: na talerzu gruszki dobrze się prezentują z ogonkami.
2. Przy pomocy małej łyżeczki należy usunąć gniazda nasienne. Jeśli owoce będą później w niewielkich słoikach, można przekroić je jeszcze na pół.
3. Gruszki wkłada się do rondla, zalewa wodą, aby przykryć owoce.
4. Z cytryny ścina się skórkę, a sok wlewa do rondla.
5. Rondel stawia się na ogniu i doprowadza wodę do wrzenia. Gruszki gotuje się przez 5-7 minut.
6.Gruszki wyjmuje się na durszlak, ale odlaną wodę zostawia.
7. Przygotowuje się sterylizowane słoiki.
8. Odmierza się litr wody, w której były blanszowane owoce i dodaje wszystkie dodatki i skórkę z cytryny. Wsypuje się cukier.
9. Marynatę doprowadza się do wrzenia i gotuje jeszcze przez 7 minut. Na koniec dolewa ocet, gotuje przez 5 minut i zdejmuje rondel z ognia.
10. Kawałki owoców układa się ciasno w słoikach, zalewa marynatą i zakręca słoiki.
11. Na dno garnka układa się ścierkę, ustawia słoiki i dolewa tyle wrzątku, aby woda sięgała niemal do wierzchu słoików. Słoiki pasteryzuje się przez 15 minut.
Kompot z derenia i gruszek na zimę
Smaczny kompot z soczystych słodkich gruszek i kwaśnego derenia na zimową porę jest doskonałym dodatkiem do napojów i wypieków.
Składniki: (na słój 2 l)
- gruszki – 0,25 kg;
- dereń – 0,2 kg;
- cukier – 150 g;
- kwas cytrynowy – 0,5 łyżeczki;
- woda – do napełnienia słoja.
Dereń i gruszki dobrze się uzupełniają, tworzą kwaśno-słodką kompozycję. Na kompot trzeba wybrać zdrowe i duże owoce derenia bez uszkodzeń.
Przygotowanie:
1. Należy dobrze umyć pod bieżącą wodą dereń i gruszki.
2. Każdą gruszkę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ogonki.
3. Do umytego słoja włożyć ćwiartki gruszek, a na wierzch owoce derenia.
4. Zagotować wodę, zalać owoce na 20 minut.
5. Po tym czasie zlać wodę do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Kwas cytrynowy wsypać bezpośrednio do słoja z owocami.
6. Wlać do słoja wrzący syrop, zakręcić szczelnie i odwróć słój do góry dnem.
Dżem z gruszek i pigwy
Przetwory tego rodzaje robi się w jesiennej porze, kiedy dojrzewa pigwa i późne odmiany gruszek. Odmiana gruszy jak i pigwy nie odgrywa tutaj znaczącej roli.
Składniki:
- owoce pigwy – 1,2 kg;
- gruszki – 0,7 kg;
- cukier – 0,5 kg;
- sok z cytryny – 2 łyżki;
- woda – 50 ml.
Przygotowanie:
1. Należy dokładnie umyć owoce pigwy szorstką gąbką, ścierając pokrywający je kutner (włoski).
2. Przekroić każdy owoc na cztery części i usunąć gniazda nasienne. Dojrzałe, żółte i aromatyczne jabłuszka pigwy bywają czasem zasiedlone przez larwy owadów; takie miejsca trzeba starannie wykroić.
3. Umyć gruszki i podobnie jak pigwę pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
4. Pokroić ćwiartki owoców w paski i ułożyć do rondla z nieprzywierającym dnem. Paski nie powinny być zbyt cienkie, aby nie połamały się podczas mieszania.
5. Teraz należy wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Na średnim ogniu ogrzewać przez 15 minut.
6. W tym czasie kawałki owoców wypuszczą sok. Należy wyłączyć ogień i studzić mieszankę przez 40 minut. Następnie ponownie podgrzewać przez 15 minut i ponownie studzić przez 40 minut. Po trzecim podgrzaniu trzeba przełożyć dżem do słoików, zakręcić szczelnie i odstawić do wystygnięcia.
Przeczytaj również: Przetwory z jeżyn – przepisy na jeżynowe dżemy i konfitury
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.