Porady

Miechunka – przepisy! Jak można ją wykorzystać w kuchni?

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Pomarańczowy owoc miechunki wielkości wiśni jest otoczony delikatnymi płatkami w formie lampionu. Jest bogaty w witaminy i żelazo. Czy wiecie jak można wykorzystać ją w kuchni? Jeżeli nie - przychodzimy z odpowiedzią!

Miechunka jako rodzaj botaniczny pochodzi prawdopodobnie z południowoamerykańskiego regionu Andów w Chile i Peru, a przed około 200 laty zaczęto ją w dużych ilościach uprawiać w Afryce Południowej na Przylądku Dobrej Nadziei. 

Nazywana bywa „andyjską jagodą” „andyjską wiśnią” albo „przylądkowym agrestem”. W międzyczasie rozprzestrzeniła się na całym świecie i również w Polsce może rosnąć i owocować, chociaż trzeba jej do tego stworzyć odpowiednie warunki.

Suszarnia do owoców w ogrodzie – jak zbudować? Sprawdź TUTAJ

Jagody miechunki mają oleistą skórkę i soczysty miąższ z drobnymi, miękkimi nasionami. Są słodkie i soczyste z nutą kwaskową. Smak miechunki przypomina ananasa i agrest. Ze względu na interesujący wygląd, miechunka znajduje często zastosowanie jako dekoracja. Efektownie zdobi więc kremy, lody, sałatki owocowe, torty i koktajle. Szczególnie elegancko wyglądają połówki owoców miechunki zanurzone w czekoladzie. Dlatego nadają się doskonale na czekoladowe fondue.

Ale przecież miechunka może znacznie więcej niż tylko pięknie wyglądać! Opłaci się trochę poeksperymentować z tymi owocami, ponieważ na gorąco ich aromat staje się szczególnie wyrazisty. Gotowane tworzą smaczne marmolady i kompoty, a w postaci sosów mogą być owocowym uzupełnieniem dla mięsa, jak drób albo owoce morza. Oto kilka przykładów:

Miechunkowy chatney – rewelacyjny sos do grillowanego kurczaka

Składniki na 12 porcji:

  • 120 ml octu balsamicznego (białego)
  • 2 sztuki szalotki (drobna kosteczka – brunoise)
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej kolendry
  • 30 g pokrojonego imbiru (drobna kosteczka)
  • 500 g owoców miechunki
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 sztuka papryki czerwonej (bez skórki, brunoise)
  • 1 szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Cukier lekko skarmelizować, dodać szalotkę i przekrojone na pół jagody miechunki, i gotować na małym ogniu.
2. Po 5 minutach dodać paprykę, imbir i zalać octem. Gotować na małym ogniu, aż ocet się zagotuje. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem.
3. Dodać kolendrę i przelać do naczynia.

Ryż z orzechami pekan i miechunką – danie główne z serem halloumi

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g sera halloumi
  • 50 g suszonych jagód miechunki
  • 70 g orzechów pekan (Carya illinoensis)
  • 2 sztuki szczypioru

Przygotowanie:

1. Wlać olej na patelnię, dodać ryż, krótko podprażyć, dodać wodę, sól, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie wciąż sprawdzać, czy jest jeszcze woda, aby uniknąć przypalenia.
2. W międzyczasie pokroić ser halloumi w kostkę. Jeszcze raz wlać olej na drugą patelnię, dodać halloumi i smażyć, aż puści wodę. Dodać ryż, orzeszki pekan i miechunkę. Udekorować świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Kompot z miechunki – doskonały do lodów

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g owoców miechunki
  • 250 ml białego wina
  • kawałek cynamonu
  • anyż gwiaździsty
  • wanilia
  • kardamon
  • łyżeczka skrobi

Przygotowanie:

1. Jagody miechunki wyjąć z osłonek i pokroić na pół.
2. Cukier skarmelizować w garnku i zalać białym winem. Dodać następnie cynamon, anyż, wanilię i kardamon. Gotować przez 10 minut.
3. Wyjąć przyprawy, dodać miechunkę i zagotować. Zagęścić rozpuszczoną skrobią. Przelać do miski i ostudzić.

Konfitura z miechunki – egzotyczne przetwory

Składniki:

  • 600 g owoców miechunki
  • 1 mango
  • 2 kiwi
  • 1 cytryna
  • 1 strąk wanilii
  • 500 g cukru żelującego (2:1)

Przygotowanie:

1. Wyjąć jagody z osłonek i pokroić na ćwiartki. Opłukać krótko na durszlaku. Mango obrać ze skórki, oddzielić miąższ od pestki i pokroić na małe kostki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Wycisnąć cytrynę, przekroić laskę wanilii i zdrapać miąższ nożem.
2. Włożyć składniki do garnka i wymieszać z cukrem żelującym. Odstawić na około 4 godziny, żeby owoce puściły sok i od czasu do czasu wymieszać.
3. Postawić na kuchni i podgrzać. Na krótko przed gotowaniem całość rozdrobnić blenderem, aby pozostały małe kawałeczki owoców. Mieszając doprowadzić do wrzenia i około 4 minut gotować. Zbierać przy tym łyżką powstającą pianę.
4. Gorącą konfiturę z miechunki przelać do wypłukanych słoików i zamknąć je. Słoiki odwrócić na ok. 10 minut do góry dnem, a następnie odstawić je i wystudzić.

Pichconko
Pyszne przepisy - miechunka w kuchni

Tort likierowo-miechunkowy – owocowy, orzeźwiający, egzotyczny

Składniki:

  • 100 g kuwertury, mlecznej
  • 4 jaja
  • 60 g masła
  • 100 ml likieru jajecznego
  • 160 g migdałów zmielonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g owoców miechunki
  • 2 opakowania polewy tortowej jasnej
  • 500 ml soku z winogron (białych) albo jabłkowego
  • 400 g bitej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowanie zagęszczacza do śmietany
  • 100 g kuwertury, lekko gorzkiej

Miechunka niejednokrotnie przyda się nam w kuchni!

Przygotowanie:

1. 100 g gorzkiej, kakaowej kuwertury posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia uformować czekoladową kratkę i zostawić do zastygnięcia.
2. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. W innej misce utrzeć na gładką masę masło, cukier, żółtka i 4 łyżki likieru.
3. 100 g mlecznej kuwertury grubo zetrzeć i wyrobić ciasto z migdałami, proszkiem do pieczenia i pianą z białek. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem i upiec. Piekarnik nagrzać do 175°C (ustawienie góra/dół), piec 35 minut.
4. Wyjąć ciasto z formy, zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Następnie ułożyć je w formie do tortów – na płycie z pierścieniem.
5. Miechunkę oddzielić od osłonek, opłukać, wysuszyć, ewentualnie pokroić na połowy. Przygotować polewę do tortu według przepisu na opakowaniu z sokiem i resztą cukru, włożyć owoce, wyłożyć na ciasto i schłodzić.
6. Śmietanę z cukrem waniliowym i zagęszczaczem ubić na sztywną pianę i wyłożyć n owoce. Łyżką wycisnąć zagłębienia i rozprowadzić w nich pozostały likier.
7. Czekoladową kratkę zdjąć z papieru i udekorować nią ciasto.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba