Porady

Nalewka z aronii – przepis bez gotowania!

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Dzięki bogatym w witaminy owocom i pięknym jesiennym barwom liści, aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) coraz częściej gości w naszych ogrodach. Z nami poznasz przepisy na pyszną nalewkę!

Skąd pochodzi aronia?

Ojczyzną aronii są wschodnie obszary Ameryki Północnej i chociaż dzisiaj wydaje się, że ten krzew rośnie u nas od zawsze, to w rzeczywistości pojawił się całkiem niedawno. Pierwotni mieszkańcy Ameryki znali i cenili owoce aronii od wieków, natomiast dopiero około roku 1900 zainteresował się rośliną i sprowadził do Rosji znany botanik i ogrodnik Iwan Miczurin. Ze względu na ekstremalną odporność aronii czarnej na niskie temperatury, szybko rozpoczęto jej uprawę na dużą skalę. Przez Bałkany do Europy Środkowej aronia dotarła ponad pół wieku później.

Należąca do rodziny różowatych aronia czarna jest spokrewniona między innymi z naszą rodzimą jarzębiną ale też gruszą, jabłonią i głogiem. Coraz większą popularność zawdzięcza aronia niezwykle wysokiej zawartości w owocach substancji działających przeciwutleniająco, przede wszystkim antocyjanów, które odpowiadają za ich ciemną barwę. Te właśnie związki chemiczne chronią roślinę przed promieniowaniem UV oraz przed szkodnikami. Także w naszym organizmie wykazują działanie ochronne komórek przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Pomagają zapobiegać zwapnieniu żył, a tym samym chronić przed zawałem serca lub udarem. Spowalniają procesy starzenia się i zabezpieczają przed nowotworami. Owoce aronii są też bogate w witaminę C, B2, B9 i E oraz kwas foliowy. Nadają się do sporządzanie wielu różnych przetworów, m.in. soków, dżemów, galaretek oraz nalewek.

Z owoców aronii czarnoowocowej można sporządzać wiele różnych nalewek – od lekkich aperitifów do ciężkich, wyrazistych likierów. Wszystko zależy od receptury. A któż może mieć lepsze przepisy i doświadczenie w ich wykorzystaniu niż rodacy sławnego ogrodnika Iwana Miczurina? Oto kilka przepisów na nalewki z aronii polecanych przez rosyjskich smakoszy.

Nalewka z aronii z miodem

Aronia dojrzewa jesienią, a najlepszy smak wykazuje p pierwszych przymrozkach. Do nalewki dobrze jest wziąć jeszcze nieprzejrzałe owoce – najlepsza pora to początek sierpnia. Na skutek cierpkiego, goryczkowego smaku rzadko jest w tej postaci używana do przygotowania dżemu albo kompotu. Ale właśnie dzięki temu smakowi otrzymuje się z aronii doskonałe nalewki, na dodatek wykazujące właściwości lecznicze. Nalewka z aronii stosowana w dawkach leczniczych obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Składniki:

  • Aronia czarna – 300 g
  • Skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • Miód – 100 g
  • Wódka – 0,5 l

Przygotowanie:

1. Owoce aronii należy opłukać i osuszyć, a następnie rozgnieść tłuczkiem do pojawienia się soku. Skórka na „jabłuszkach” aronii jest dosyć mocna, dlatego dla lepszego wydobycia soku należy owoce lekko zmiażdżyć.

2. Owoce należy umieścić w słoju ze szczelnym zamknięciem. Dodać miód i skórkę z cytryny. Zalać wódka.

3. Odstawić słój z zawartością do ciemnego i chłodnego miejsca na 5-6 tygodni. Co jakiś czas wstrząsnąć zawartość.

Z owoców aronii czarnoowocowej można sporządzać wiele różnych nalewek – od lekkich aperitifów do ciężkich, wyrazistych likierów.

4. Otrzymaną nalewkę należy przecedzić, przelać do butelki i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.

5. Gotowy napój przechowywać w lodówce.

Uwaga:

Nalewka według tego przepisu, mimo zawartości miodu, wychodzi mało słodka. Ma dosyć cierpki smak z goryczką i lekkim kwasem od skórki cytrynowej. Jeśli ktoś woli bardziej słodki smak, może dodać według uznania syropu z cukru. Nie należy jednak ze słodzeniem przesadzać, ponieważ nadmiar cukru pozbawi nalewkę jej subtelnego smaku.

Nie należy również tej nalewki nadużywać. Jak wszystkie środki lecznicze, aronia również wymaga umiaru. Nie zaleca się również spożywania większych ilości nalewki osobom z niskim ciśnieniem tętniczym, ze skłonnością do zakrzepów.

Przepis na aromatyczną nalewkę z aronii

Nalewka z aronii jest łatwa w przygotowaniu, długo zachowuje właściwości lecznicze, kolor i smak.

Składniki:

  • 1,5 kg owoców aronii
  • 1 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • 2-3 sztuki goździków

Przygotowanie:

1. Umyte jagody umieścić w słoju i rozgnieść łyżką albo tłuczkiem.

2. Dodać cukier i goździki. Zakryć słój gazą i odstawić w ciemne miejsce na dwa dni.

3. Po 2 dniach do słoja wlać wódkę, zamknąć słój i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące.

4. Nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. Można ją przechowywać przez około 3 lata.

Grounde
Nalewka z aronii stosowana w dawkach leczniczych obniża ciśnienie tętnicze.

Przepis na nalewkę z aronii z cytrusowym aromatem

Składniki:

  • Owoce aronii czarnej – 3 litry
  • Wódka 40-50% - 0,5 litra
  • Cytryny (duże) – 3 sztuki
  • Cukier-puder – 200 g
  • Woda – 200 ml

Przygotowanie:

1. Jagody przebrać, dobrze umyć i lekko odsączyć na papierowych ręcznikach.

2. Wsypać do słoja.

3. Dodać wodę, cukier, sok z trzech cytryn i zalać wódką.

4. Odstawić na 3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu, a żeby cukier dobrze się rozpuścił – słój trzeba co jakiś czas wstrząsnąć.

5. Nalewkę przecedzić i rozlać do butelek.

6. Przed degustacją nalewkę należy odstawić do lodówki na kolejne dwa tygodnie, aby smak się w pełni wyrównał.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba