Porady

Nalewka z truskawek – najlepsze przepisy

0 (0 opinii)

Nalewka z truskawek to zadziwiający napój, zdolny w ciągu chwili przywrócić wspomnienia słonecznego lata. Takie lekarstwo zawsze powinno być pod ręką, zwłaszcza podczas szarych i smutnych dni późnej jesieni albo zimy. W artykule podajemy kilka przepisów na truskawkowa nalewkę.

Do sporządzania nalewek oczywiście najlepsze będą truskawki z własnego ogródka.

Przepis 1. Nalewka z truskawek na spirytusie z rumem

Składniki:

  • 2 kg świeżych truskawek
  • 750 g cukru pudru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l rumu
  • gałązka mięty
  • cytryna
  • mielona papryczka chili

Przygotowanie:

1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, rozciąć na pół i ułożyć w słoju odpowiedniej wielkości.

2. Dodać cukier, dobrze wstrząsnąć i odstawić na 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Każdego dnia pamiętać o wstrząsaniu, aż cukier zamieni się w syrop, a owoce puszczą sok.

3. Po 3 dniach dodać do słoja gałązkę mięty, 2-3 plasterki cytryny (może być limonka) i szczyptę chili. Wlać spirytus, słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni. Zawartość słoja co jakiś czas wstrząsnąć.

4. Po tym czasie płyn zlać i przecedzić do czystego naczynia. Pozostałe owoce zalać rumem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.

5. Zlać powtórnie płyn i przecedzić. Wymieszać z pierwszą nalewką, przefiltrować i następnie rozlać do butelek.

6. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Okres przydatności nie jest ograniczony.

Przepis 2. Nalewka truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

Jest to interesujące eksperymentalne połączenie składników. W rezultacie powstaje niewiarygodnie smaczna nalewka z zachwycającym wiosennym aromatem. W najbardziej surowy zimowy wieczór przypomni słoneczne dni maja.

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 12 baldachów czarnego bzu
  • 8 listków świeżej mięty
  • 0,7 l wódki (spirytusu) 40-50%
  • 0,8 kg cukru

Przygotowanie:

1. Przygotować słój odpowiedniej wielkości – dla podanych składników wystarczy trzylitrowy.

2. Na dnie ułożyć kwiaty bzu czarnego i miętę, a na to umyte całe truskawki bez szypułek.

3. Zalać całość wódką albo rozcieńczonym spirytusem, tak aby całkowicie przykryć truskawki.

4. Słój szczelnie zamknąć i postawić w chłodnym i ciemnym miejscu na 2-3 miesiące.

5. Po tym czasie zlać nalewkę przez sito, a truskawki wraz z kwiatami czarnego bzu i miętą zasypać cukrem.

6. Słój ponownie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, aż cukier całkiem się rozpuści. Zawartość można okresowo wstrząsać.

7. Zlać otrzymany syrop, przecedzić, połączyć z nalewką, przefiltrować i rozlać do butelek.

8. Po miesiącu nalewka będzie gotowa do spożycia.

Do nalewek najlepsze będą truskawki z własnej uprawy
Do nalewek najlepsze będą truskawki z własnej uprawy

Przepis 3. Nalewka truskawkowa z rabarbarem

Jadalną częścią rabarbaru są tylko jego ogonki liściowe. Kwaskowaty smak rabarbaru przypomina jednocześnie jabłko i truskawkę. W tej nalewce nie należy przesadzać z cukrem.

Składniki:

  • 8-12 sztuk dojrzałych truskawek przekrojonych na pół
  • 400 g rabarbaru
  • 150-300 g cukru pudru
  • 2 cienkie plasterki korzenia imbiru
  • 1 litr wódki (spirytusu) 40-45%

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieścić w słoju odpowiedniej wielkości.

2. Słój szczelnie zamknąć i wstrząsać zawartość tak długo, aż cukier się całkiem rozpuści.

3. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Dwa-trzy razy w tygodniu dokładnie wstrząsnąć.

4. Kiedy po tym czasie płyn nabierze przyjemnego różowego koloru, należy zlać do i przefiltrować. Rozlać do butelek.

5. Zaleca się wykorzystanie nalewki w ciągu roku.

Przepis 4. Szybka nalewka z truskawek

Jeśli zdarzy się, że wieczorem mają przyjść goście i jest czas na przygotowanie dla nich napoju, można zaskoczyć ich truskawkową nalewką. Szybka nalewka może być wykorzystana jako samodzielny napój, albo jako dodatek do innych mieszanek.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych truskawek
  • 800 g cukru pudru
  • 1 litr wódki dobrej jakości

Przygotowanie:

1. Truskawki ułożyć do szklanego słoja. Słój ustawić w garnku, na którego dnie położono ścierkę. Nalać do garnka wody tyle, aby sięgała do co najmniej ¾ wysokości owoców.

2. Tę wodną kąpiel ustawić na małym ogniu i uważać, aby woda nie gotowała się zbyt gwałtownie.

3. Przez 2-3 godziny ugotuje się sok i zawartość słoja będzie się składała w 40% z płynu.

4. Przecedzić i zlać gorący sok do oddzielnego naczynia. Dodać cukier i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

5. Ostudzić sok i dolać do niego całą ilość wódki albo rozcieńczonego spirytusu.

6. Rozlać do butelek. Przed podaniem wstawić na 15 minut do zamrażarki albo podawać z lodem.

W naszym osobnym artykule znajdziecie przepisy na najlepsze przetwory z truskawek na zimę.

0 (0 opinii)