Nalewka z truskawek – najlepsze przepisy
Nalewka z truskawek to zadziwiający napój, zdolny w ciągu chwili przywrócić wspomnienia słonecznego lata. Takie lekarstwo zawsze powinno być pod ręką, zwłaszcza podczas szarych i smutnych dni późnej jesieni albo zimy. W artykule podajemy kilka przepisów na truskawkowa nalewkę.
Do sporządzania nalewek oczywiście najlepsze będą truskawki z własnego ogródka.
Przepis 1. Nalewka z truskawek na spirytusie z rumem
Składniki:
- 2 kg świeżych truskawek
- 750 g cukru pudru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l rumu
- gałązka mięty
- cytryna
- mielona papryczka chili
Przygotowanie:
1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, rozciąć na pół i ułożyć w słoju odpowiedniej wielkości.
2. Dodać cukier, dobrze wstrząsnąć i odstawić na 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Każdego dnia pamiętać o wstrząsaniu, aż cukier zamieni się w syrop, a owoce puszczą sok.
3. Po 3 dniach dodać do słoja gałązkę mięty, 2-3 plasterki cytryny (może być limonka) i szczyptę chili. Wlać spirytus, słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni. Zawartość słoja co jakiś czas wstrząsnąć.
4. Po tym czasie płyn zlać i przecedzić do czystego naczynia. Pozostałe owoce zalać rumem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
5. Zlać powtórnie płyn i przecedzić. Wymieszać z pierwszą nalewką, przefiltrować i następnie rozlać do butelek.
6. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Okres przydatności nie jest ograniczony.
Przepis 2. Nalewka truskawkowa z kwiatem czarnego bzu
Jest to interesujące eksperymentalne połączenie składników. W rezultacie powstaje niewiarygodnie smaczna nalewka z zachwycającym wiosennym aromatem. W najbardziej surowy zimowy wieczór przypomni słoneczne dni maja.
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek
- 12 baldachów czarnego bzu
- 8 listków świeżej mięty
- 0,7 l wódki (spirytusu) 40-50%
- 0,8 kg cukru
Przygotowanie:
1. Przygotować słój odpowiedniej wielkości – dla podanych składników wystarczy trzylitrowy.
2. Na dnie ułożyć kwiaty bzu czarnego i miętę, a na to umyte całe truskawki bez szypułek.
3. Zalać całość wódką albo rozcieńczonym spirytusem, tak aby całkowicie przykryć truskawki.
4. Słój szczelnie zamknąć i postawić w chłodnym i ciemnym miejscu na 2-3 miesiące.
5. Po tym czasie zlać nalewkę przez sito, a truskawki wraz z kwiatami czarnego bzu i miętą zasypać cukrem.
6. Słój ponownie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, aż cukier całkiem się rozpuści. Zawartość można okresowo wstrząsać.
7. Zlać otrzymany syrop, przecedzić, połączyć z nalewką, przefiltrować i rozlać do butelek.
8. Po miesiącu nalewka będzie gotowa do spożycia.
Przepis 3. Nalewka truskawkowa z rabarbarem
Jadalną częścią rabarbaru są tylko jego ogonki liściowe. Kwaskowaty smak rabarbaru przypomina jednocześnie jabłko i truskawkę. W tej nalewce nie należy przesadzać z cukrem.
Składniki:
- 8-12 sztuk dojrzałych truskawek przekrojonych na pół
- 400 g rabarbaru
- 150-300 g cukru pudru
- 2 cienkie plasterki korzenia imbiru
- 1 litr wódki (spirytusu) 40-45%
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w słoju odpowiedniej wielkości.
2. Słój szczelnie zamknąć i wstrząsać zawartość tak długo, aż cukier się całkiem rozpuści.
3. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Dwa-trzy razy w tygodniu dokładnie wstrząsnąć.
4. Kiedy po tym czasie płyn nabierze przyjemnego różowego koloru, należy zlać do i przefiltrować. Rozlać do butelek.
5. Zaleca się wykorzystanie nalewki w ciągu roku.
Przepis 4. Szybka nalewka z truskawek
Jeśli zdarzy się, że wieczorem mają przyjść goście i jest czas na przygotowanie dla nich napoju, można zaskoczyć ich truskawkową nalewką. Szybka nalewka może być wykorzystana jako samodzielny napój, albo jako dodatek do innych mieszanek.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych truskawek
- 800 g cukru pudru
- 1 litr wódki dobrej jakości
Przygotowanie:
1. Truskawki ułożyć do szklanego słoja. Słój ustawić w garnku, na którego dnie położono ścierkę. Nalać do garnka wody tyle, aby sięgała do co najmniej ¾ wysokości owoców.
2. Tę wodną kąpiel ustawić na małym ogniu i uważać, aby woda nie gotowała się zbyt gwałtownie.
3. Przez 2-3 godziny ugotuje się sok i zawartość słoja będzie się składała w 40% z płynu.
4. Przecedzić i zlać gorący sok do oddzielnego naczynia. Dodać cukier i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
5. Ostudzić sok i dolać do niego całą ilość wódki albo rozcieńczonego spirytusu.
6. Rozlać do butelek. Przed podaniem wstawić na 15 minut do zamrażarki albo podawać z lodem.
W naszym osobnym artykule znajdziecie przepisy na najlepsze przetwory z truskawek na zimę.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.