Nalewka lecznicza z aronii – jak zrobić? Przepisy i pomysły
Aronia czarna należy do ulubionych krzewów owocowych wielu ogrodników-amatorów. Nie wymaga specjalnej troski, pięknie kwitnie, daje bogate zbiory, a jej jagody mają cenne właściwości lecznicze.
Owoce aronii można przetwarzać na wiele sposóbów. Oprócz soków, konfitur, kompotów można przyrządzić z nich nalewkę. Istnieje mnóstwo przepisów na domowe nalewki z owoców aronii. Najlepiej jest sporządzać je późną jesienią, po pierwszych przymrozkach, kiedy jagody są soczyste i w pełni dojrzałe. Jako alternatywę można zastosować jagody suszone, tyle tylko, że należy brać ich o połowę mniej, niż świeżych. Niemniej jednak nic nie zastąpi świeżych owoców aronii z własnej uprawy.
Jako bazę alkoholową wykorzystuje się zwykle wódkę, rozcieńczony do 40-50% spirytus, a także koniak. Do nalewki można dodawać różne dodatki według gustu. Poniżej kilka pomysłów na nalewkę z aronii.
Klasyczna nalewka z aronii – przepis
Najprostszy, ale też bardzo smaczny wariant napoju, w którym nie ma żadnych zbędnych składników.
Składniki:
- jagody aronii czarnej – 1 kg;
- wódka – 1 litr;
- cukier – według uznania (niektórzy nie dodają cukru, ale miłośnikom słodkich alkoholi zaleca się dosypać 300-500 g).
Przygotowanie:
Oczyszczoną i opłukaną aronię wsypać do słoja. Dodać wódkę, tak aby 2-3 centymetrową warstwą przykryła jagody. Dodać cukier (według smaku) i dobrze wymieszać. Zakryć słój i odstawić na 60-70 dni w ciemnym miejscu o pokojowej temperaturze. Raz na 4-5 dni należy zawartość słoja dobrze wstrząsnąć.
Gotową nalewkę przecedzić, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Powstaje smaczna domowa nalewka o pięknym kolorze i charakterystycznym zapachu. Pije się lekko i przyjemnie.
Uwaga: Jagody można wykorzystać powtórnie, wystarczy zalać je taką samą ilością alkoholu. Pod względem smaku obie nalewki prawie się nie różnią, a druga jest nawet nieco łagodniejsza
Aromatyczna nalewka z owoców aronii
Dodatek kilku wysuszonych pąków kwiatowych drzewa goździkowego nadaje napojowi interesujące nuty zapachowe. Trudno uwierzyć, że powstał ze zwykłej aronii.
Składniki:
- aronia – 1,5 kg;
- wódka – 1 litr;
- cukier – 500 g;
- goździki – 2-3 sztuki.
Przygotowanie:
Przygotowane jagody zasypać do słoja i rozgnieść drewnianym tłuczkiem. Dodać cukier i goździki. Zawartość słoja dobrze wymieszać, zawiązać kawałkiem gazy i odstawić na 2-3 dni w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Następnie wlać wódkę, wymieszać i odstawić na 50-65 dni w ciemne miejsce o temperaturze 18-25°C. Gotową nalewkę przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Może stać do 3 lat.
Nalewka z aronii z miodem – przepis
Bardzo aromatyczny, nieco cierpki (niesłodki) napój. Aby uzyskać bardziej nasyconą barwę i smak, można dodać odrobinę kory dębowej (dostępna w aptece). Nalewka bardzo smakuje z herbatą – wystarczy dodać łyżkę na filiżankę.
Składniki:
- aronia - 2,5 szklanki;
- wódka (koniak) – 1 litr;
- miód – 3 łyżki stołowe;
- szczypta kory dębowej.
Przygotowanie:
Umyte i przebrane jagody wsypać do słoja. Dodać miód i korę. Zalać wódką i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4-5 miesięcy. Raz w tygodniu dobrze wstrząsnąć zawartość. Gotową nalewkę trzeba przecedzić przez gazę i przefiltrować. Rozlać do butelek. Przed degustacją odczekać co najmniej dwa tygodnie.
Nalewka wiśniowa z aronii
Nalewka z wiśniowymi liśćmi odznacza się przyjemnym aromatem i nasyconą barwą. Powinna podobać się nawet smakoszom, nawykłym do wyszukanych napitków alkoholowych.
Składniki:
- aronia – 500 g;
- wódka czysta – 500 ml;
- woda – 500 ml;
- cukier puder – 500 g;
- cytryna – 1 szt.;
- liście wiśni – 100-200 szt.
Przygotowanie:
Na początek trzeba oczyścić owoce z szypułek i umyć je, a następnie dokładnie odsączyć. Owoce aronii i liście wiśni wkłada się do garnka z wodą, gotuje się przez 15 minut. Garnek zdejmuje się z ognia i ostawia do wystudzenia. Po pewnym czasie wywar należy przecedzić. Przecedzony płyn powtórnie stawia się na ogniu, kiedy się zagotuje, dodaje się cukier i sok z cytryny, dolewa wódkę. Po wymieszaniu rozlewa się napój do butelek. Butelki powinny stać w ciemnym miejscy przynajmniej przez miesiąc.
Nalewka „100 liści” z aronii – przepis
Jeszcze jeden pomysł na alkoholowy napój z aronią i liśćmi wiśni.
Składniki:
- liście wiśni – 34 szt.;
- liście czarnej porzeczki – 33 szt.;
- liście maliny – 33 szt.;
- aronia – 1 szklanka;
- wódka – 500 ml;
- woda – 500 ml;
- cukier – 1 szklanka;
- cytryna – 1 szt.
Przygotowanie:
Liście i jagody wkłada się do garnka, zalewa wodą i stawia na małym ogniu. Po 15 minutach gotowania przecedza się przez durszlak, dodaje do płynu sok z cytryny, cukier i wódkę. Po wymieszaniu rozlewa się do butelek.
Komentarze