Jak wykorzystać owoce aronii? Przepisy i przetwory
Jagody aronii i ich niezwykłe właściwości są już dzisiaj powszechnie znane. Ciemnogranatowe, prawie czarne owoce o aromatycznym miąższu znajdują coraz więcej fanów. Przede wszystkim pośród osób, które uprawiają tę mało wymagającą roślinę w swoich ogrodach.
Aronia jest chętnie uprawiana w ogrodach ze względu na swoje szerokie właściwości. Owoce aronii można przetwarzać na przeróżne sposoby. Poniżej przykłady wykorzystania tych wspaniałych jagód do różnych przetworów
Słodkie przetwory z aronii czarnej
1. Świeże jagody aronii
W surowym stanie owoce aronii smakują cierpko i przypominają nieco niedojrzałe borówki amerykańskie. Świeże jagody mogą być dodatkiem do likierów, sosów owocowych albo deserów. Dobrze harmonizują ze słodkimi owocami.
Jagody aronii nie tracą po zamrożeniu i rozmrożeniu ani koloru, ani formy. Rzadko występuje brązowawe przebarwienie. Po przemrożeniu stają mniej cierpkie.
2. Konfitury z owoców aronii
Aronia nadaje się na konfitury także w połączeniu z innymi owocami. Szczególnie doskonale smakuje w kombinacji z takimi owocami, jak pigwa, porzeczki, jabłka, brzoskwinie czy rokitnik.
3. Galaretki z aronii
Galaretka aroniowa składa się z mieszanki soku aroniowego z sokami innych dziko rosnących jagód (np. czarny bez, borówka) oraz środka zagęszczającego. Konsystencja jest półstała.
4. Sosy owocowe z aronii
Owoce aronii mogą być podawane w odpowiedniej formie, jako sos do potraw z dziczyzny, grillowanego mięsa, kiełbasy, sera i pasztetów. Sos aroniowy nadaje się doskonale do wzbogacenia smaku deserów, potraw z twarogu, lodów, jogurtu i wypieków.
5. Suszone jagody aronii
Suszona aronia znajduje zastosowanie do musli, potraw mlecznych i jako dodatek do wypieków. Suszone owoce mogą też stanowić małą przekąskę. Namoczone w alkoholu są szczególnym dodatkiem do deserów i słodkich potraw. Grubo rozdrobnione suszone jagody można pić jako herbatkę albo dodać do kakao. Nadają się też do poprawy smaku soli, octu i musztardy.
6. Aronia kandyzowana
Suszone owoce są kilkakrotnie oblewane gorącym roztworem cukru, aż powstanie cukrowa osłonka. Można też pokryć owoce warstwą czekolady. Taką przekąską można się delektować przez cały dzień.
Aronia – soki, syrope i alkohole
1. Herbatka z aronii
Rozdrobnione jagody dają bardzo owocową herbatkę. Według smaku można dodać do aronii kwiat hibiskusa, kawałki jabłek lub skórkę pomarańczową.
2. Kompot z owoców aronii
Kompot z aronii sporządzony jest z gotowanych owoców. W tym celu gotuje się owoce w wodzie, syropie, soku owocowym albo winie, dodaje cukier i przyprawy do smaku. Kompot ma smak cierpko-kwaśny. Może być przygotowany z mieszanki owoców aronii na przykład z jabłkami, gruszkami albo dynią.
3. Sok z owoców aronii
Wydajność soku z jagód aronii wynosi 75-80%. Staje się o ok. 6% wyższa, jeśli wcześniej owoce były przemrożone (w temperaturze -5°C). Do wyrobu soku można użyć sokownik albo sokowirówkę. Sok ma typowy cierpko-kwaśny smak i mocny aromat. Można robić też sok z aronii zmieszanej z gruszką, jabłkiem, śliwką, granatem, rokitnikiem albo pigwą. Sok wykorzystuje się w czystej postaci albo w formie nektaru, koncentratu, syropu albo lemoniady.
4. Syrop z aronii
Przy pomocy cukru można przerobić sok aroniowy na syrop. W ciemnych butelkach zachowuje trwałość przez wiele miesięcy. Napoczętą butelkę należy przechowywać w lodówce. Syrop można pić rozcieńczony wodą. Dodany do wina musującego (sekt albo prosecco) daje orzeźwiający, kolorowy aperitif. Syrop aroniowy może być użyty do słodzenia potraw mlecznych, a herbacie, kawie i kakao nadaje owocową nutę.
5. Wino, likier i inne napoje alkoholowe z aronii
Aronia może stanowić podstawę do wyrobu wina owocowego. Rubinowa barwa przypomina ciemne wino czerwone. Z soku można też przyrządzić likier. Zmieszany z brandy i cukrem musi przez kilka tygodni dojrzewać. Następnie filtruje się likier i rozlewa do butelek.
Inne zastosowania aronii w kuchni
1. Kiełbasa aroniowa
Jagody aronii można stosować również jako dodatek smakowy do różnych wyrobów wędliniarskich.
2. Aronia – naturalny barwnik
Mocno barwiący sok z aronii jest bardzo cenionym barwnikiem naturalnym. Może być wykorzystany do przyrządzania deserów, wypieków i napojów. Doskonale wygląda ciemnoczerwona barwa glazury na ciastkach i innych wyrobach cukierniczych. Poza tym barwnik aroniowy nadaje się do barwienia wełny, tkanin i dzianin.
3. Ocet z aronii
Jagody aronii są w Kanadzie tradycyjnym surowcem do wyrobu octu. Taka przyprawa nadaje potrawom szczególną nutę smaku i barwę.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.