Nalewka z wiśni – wiśniówka lecznicza na spirytusie – krok po kroku

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Domowe napoje z wiśni cieszą się od wieków zasłużoną popularnością. Wiśniowa nalewka była kiedyś przygotowywana w każdym niemal domu, a jej receptura stanowiła rodzinny sekret. Nasycony smak, przyjemny aromat i niepowtarzalny kolor wiśniówki sprawiają, że zawsze przyjemnie jest postawić ją na świątecznym stole. Ale najważniejsza cechą nalewki z wiśni jest jej lecznicze działanie.

Claudia.pl

Nalewka z owoców wiśni posiada wiele cennych właściwości, oczywiście przy zachowaniu właściwych ilości i czysto medycznym podejściu do zagadnienia. Korzystnie wpływa na procesy trawienne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, w przypadku problemów z sercem poprawia krążenie krwi, działa moczopędnie, może być środkiem dezynfekującym.

Wszelkie dobroczynne działania wiśniówki dotyczą oczywiście mocno ograniczonych dawek napoju. Spożywanie nadmiernych ilości tego wspaniałego napoju prowadzi nieuchronnie do uzależnienia alkoholowego. Ze względu na dużą zawartość cukru, wiśniówka nie jest też zalecana osobom chorym na cukrzycę.

Podstawowe składniki wiśniówki

Owoce

Najlepiej jest brać duże wiśnie słodkich odmian. Do sporządzenia nalewki nadają się owoce świeże, suszone i mrożone. Te ostatnie przed użyciem trzeba rozmrozić i wziąć do zalania razem z sokiem.

Cukier

Proporcje cukru można zmieniać w zależności od własnych upodobań. Biorąc słodkie odmiany wiśni zaleca się przygotować nalewkę bez cukru. Napój będzie mocniejszy i bardziej aromatyczny.

Alkohol

Alkoholową bazę wiśniówki może stanowić wódka, rozcieńczony spirytus ewentualnie koniak. Nalewka na koniaku odznacza się oryginalnym posmakiem.

Istnieje mnóstwo przepisów na doskonałą wiśniową nalewkę. Poniżej kilka z nich. 

Nalewka z wiśni na spirytusie – przepis

Składniki:

  • wiśnie – 1 kg
  • cukier – 2 szklanki
  • spirytus 1,5 l

Wykonanie:

1. Do tej nalewki można wziąć nie tylko świeże, ale i mrożone jagody. Nie wpłynie to na smak i aromat napoju. Na początek trzeba owoce przebrać, usunąć liście i szypułki, przepłukać i wsypać do dużego szklanego naczynia. Nie wyjmować pestek. Ta nalewka zyskuje bogaty aromat i nasycony smak właśnie dzięki subtelnemu posmakowi pestek.

2. Na wierzch owoców wlać spirytus, tak aby zakryć je co najmniej centymetrową warstwą płynu. Słój zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne miejsce.

3. Cały proces, który trwa sześć tygodni, można podzielić na trzy fazy: nastawienie, dodanie cukru, dojrzewanie. Każda faza trwa przykładowo dwa tygodnie. Kiedy nalewka nabierze przyjemnego wiśniowego koloru, należy ją staranie przecedzić i przelać do innego naczynia. Wiśnie należy pozostawić w pierwszym słoju, zasypać cukrem i odstawić w chłodne miejsce, aby powstał syrop. Kiedy cukier się rozpuści, dodać do słoja trochę wody. po dwóch tygodniach płyn należy odcedzić i wymieszać z pierwszą spirytusową nalewką. Odstawić napój do dojrzewania w chłodne miejsce, dobrze osłonięte od słońca, inaczej straci swój niepowtarzalny kolor.

4. Gotową nalewkę przelać w butelki i odstawić na kilka dni, aby odpoczęła. Jeśli okaże się zbyt mocna, można ją rozcieńczyć wodą.

Do nalewki wiśniowej nadają się owoce świeże, suszone i mrożone.
Do nalewki wiśniowej nadają się owoce świeże, suszone i mrożone.

Wiśniówka ukraińska – przepis

1. Połowę przeznaczonych na nalewkę wiśni należy wydrylować, a drugą połowę zostawić z pestkami.

2. Przygotowane wiśnie wsypać do słoja do ¼ jego objętości, zalać wódką do pełna i pozostawić na 4 tygodnie.

3. Dojrzałą nalewkę zlać do słoja, dodać cukier-puder (ok 200 g/litr) i odstawić w ciepłe miejsce, aby cukier się rozpuścił. Według gustu, nalewkę można przygotować bardziej słodką.

4. Gotowy napój przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy. Po tym okresie wiśniówka jest gotowa do spożycia. Im starsza, tym bardziej smaczna.

Przepis na wiśniówkę staroświecką

Składniki:

  • Wiśnie – 1 kg
  • Wódka – 400 ml
  • Cynamon i gałka muszkatołowa – 1 g
  • Cukier-puder – 250 g

Wykonanie:

1. Przygotowane wiśnie razem z pestkami rozgnieść, włożyć do słoja i odstawić na 3 dni, aby dojrzały.

2. Dodać wszystkie składniki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na 8 dni.

3. Kiedy nalewka stanie się przezroczysta, należy ją przefiltrować, ewentualnie dosłodzić do smaku i rozlać do butelek.

Nalewka wiśniowa na koniaku – przepis

Składniki:

  • Wiśnie bez pestek – 1 kg
  • Cukier 0,5 kg
  • Koniak – 0,5 l
  • Goździki – 5 sztuk
  • Świeże liście wiśni – 5 sztuk

Wykonanie:

1. Wiśnie bez pestek i szypułek włożyć do trzylitrowego słoja.

2. Zasypać owoce cukrem i dobrze wymieszać.

3. Dodać goździki i liście.

4. Zalać koniakiem i wymieszać.

5. Postawić na słonecznym miejscu na 40 dni.

6. Przecedzić nalewkę i przelać do butelek. Butelki przechowywać w chłodzie.

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba