Aronia: właściwości, na co pomaga, przeciwwskazania
Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie pierwotni mieszkańcy tamtych terenów od wieków znali jej zdrowotne zalety. Do Europy trafiła dopiero pod koniec XIX wieku, najpierw do Rosji, a potem do innych krajów. Właśnie w Rosji od ponad 50 lat cieszy się zasłużonym uznaniem w dziedzinie medycyny. Nic dziwnego, ponieważ aronia dysponuje ogromną ilością cennych substancji.
Zewnętrznie przypomina aronia borówkę czarną. Jednak obie jagody wyraźnie różnią się smakiem. W przeciwieństwie do słodkiej czarnej jagody, owoce aronii smakują raczej cierpko. Doskonale jednak nadaje się aronia do przeróżnych przetworów i napojów.
Aronia - składniki odżywcze
- Flawonoidy. Pośród licznych wartościowych substancji aronia zawiera dużą ilość flawonoidów. Należą one do grupy polifenoli i między innymi przed chorobami nowotworowymi, zwalczając niekontrolowane mnożenie się komórek. Flawonoidy w ludzkim organizmie zachowują poza tym płynność krwi i zapobiegają zwapnieniu arterii. Stanowią więc ochronę przed udarem mózgu i zawałem. Przez to, że utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych regulują uciśnieni krwi w naturalny sposób. Flawonoidy działają poza tym antybakteryjnie i są skuteczną ochroną przed wieloma chorobami infekcyjnymi.
- Witaminy. Zawarte w aronii witaminy można ogólnie podzielić na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczu. Najważniejsza w pierwszej grupie jest niewątpliwie witamina C, która w aronii występuje w ilościach daleko większych, niż przykładowo w owocach cytrusowych. Kolejne rozpuszczalne w wodzie witaminy w jagodach aronii, to witaminy z grupy B. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu należą A, E, K oraz prowitamina A.
- OPC (oligomery proantocyjanidyn). Szczególną pozycję pośród wszystkich witamin zajmuje OPC, zwane potocznie witaminą P. Obok witaminy C należy OPC do szczególnie ważnych składników aronii, ponieważ posiada ponadprzeciętne zdolności antyoksydacyjne. Działanie OPC jako substancji neutralizującej wolne rodniki jest ponad dwudziestokrotnie silniejsze niż witaminy C.
- Składniki mineralne. Obok ważnych witamin aronia posiada również wysoki udział składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i jodu. Poza tym dostarcza także do organizmu wapń, potas, magnez, fosfor i molibden.
- Kwas elagowy. Jest to wprawdzie związek z grupy polifenoli, ale odgrywa szczególną rolę wspierając układ odpornościowy. Kwas elagowy działa skutecznie przeciwko prawie wszystkim rodzajom bakterii w naszym organizmie. Działa jako antyoksydant i wspiera flawonoidy w zwalczaniu wolnych rodników. Ponieważ ma hamujący wpływ na wzrost komórek nowotworowych, jest skutecznym środkiem zapobiegającym tym chorobom. Dzięki funkcjom odtruwającym umożliwia w naturalny sposób wydalanie z organizmu szkodliwych substancji.
- Fenol. Jest skutecznym środkiem odtruwającym organizm. Ma właściwości wiązania agresywnych cząsteczek tlenu i azotu, przez co je neutralizuje. Zwłaszcza osoby mające kontakt z metalami ciężkimi, jak ołów albo rtęć, powinny regularnie zażywać fenol. Aronia zawiera go w dużych ilościach.
- Antocyjany. Są to barwniki roślinne. Nadają owocom charakterystyczną barwę i chronią skutecznie przed promieniami UV.
Właściwości aronii czarnej
Aronia ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również jako roślina lecznicza. Bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Skutecznie obniża ciśnienie krwi, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz zwiększa ich elastyczność.
- Pełni funkcję oczyszczająca – usuwa z organizmu sole metali ciężkich.
- Posiada doskonałe właściwości antybakteryjne – leczy procesy zapalne i choroby infekcyjne.
- Ma działanie przeciwzapalne na stawy i kręgosłup.
- Normalizuje przemianę materii.
Zobacz: Nalewka z aronii – przepis bez gotowania!
Aronia - zastosowanie lecznicze
Owoce aronii są wykorzystywane w leczeniu wielu chorób, m.in. w leczeniu:
- przewodu żołądkowo-pokarmowego;
- układu krążenia i sercowo-naczyniowego;
- wątroby, nerek i tarczycy;
- cukrzycy;
- chorób skóry;
- nadwagi.
Najzdrowsza i najskuteczniejsza będzie oczywiście aronia uprawiana we własnym ogrodzie.
Przeciwwskazania do spożywania aronii
Owoce aronii wykazują niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Niemniej jednak istnieje kilka przypadków, kiedy należy wstrzymać się z ich spożywaniem. Należą do nich:
- częste zaparcia;
- wrzody i nadkwasota żołądka;
- choroba wieńcowa i zakrzepowe zapalenie żył;
- niskie ciśnienie krwi;
- zwiększona krzepliwość krwi.
Jagody aronii nie szkodzą natomiast ani małym dzieciom ani kobietom w ciąży.
Komentarze