Porady

Nalewka z malin na spirytusie. Instrukcja, właściwości, przepisy

4,8 (8 opinii)

Pośród tradycyjnych napojów alkoholowych domowa nalewka z maliny zajmuje szczególne miejsce. Jest jednocześnie bardzo smaczna i pożyteczna.

Uprawiane w przydomowym ogrodzie maliny będą doskonałe do sporządzenia nie tylko pysznej, ale też zdrowej nalewki. Napój zawiera mnóstwo kwasów organicznych, które oczyszczają organizm, a kwas salicylowy działa także przeciwgorączkowo. Nalewkę malinową można więc z powodzeniem stosować w przeziębieniu i grypie jako środek napotny. Chociaż ma podobne działanie, to jednak zdecydowanie lepiej smakuje niż aspiryna.

Nalewka z malin od wieków była ozdobą świątecznego wiejskiego stołu. Do jej przygotowania potrzebna jest, oprócz jagód, woda, cukier i mocny składnik alkoholowy. Poniżej kilka przykładów.

Tradycyjna nalewka z malin – przepis

Składniki:

  • maliny – 5 kg
  • cukier – 1 kg
  • wódka – 1,5 l (albo spirytus rozcieńczony do 40-45%)
  • woda – 1 l

Sposób przygotowania:

1. Przebrane i oczyszczone jagody lekko rozgnieść i umieścić w szklanym słoju. Wlać wódkę, zwracając uwagę, aby przykryła maliny warstwą 2-3 cm.

2. Zakryć słój mocną tkaniną i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.

3. Zlać płyn, odcedzić owoce, następnie zmieszać je z cukrem i wodą w odpowiednim naczyniu.

4. Otrzymaną mieszaninę zagotować i potrzymać 5 minut na małym ogniu, zdejmując pianę. Przygotowany w ten sposób syrop ostudzić i zmieszać z malinową nalewką.

5. Otrzymany napój przecedzić, przelać do słoja i odstawić w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzewał.

6. Gotową nalewkę dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek i przechowywać w temperaturze 6-16°

Domowa nalewka z malin według starej receptury

Doskonale oczarowująca receptura z dawnych czasów gościnnych dworów i prostych kuchennych naczyń.

Składniki:

  • maliny – 1 kg
  • wódka – 500 ml
  • cukier – 100-300 g

Sposób przygotowania:

1. Maliny włożyć do ceramicznego naczynia i wlać do nich 250 ml wódki.

2. Naczynie przykryć papierem albo folią, nakłuć w kilku miejscach i postawić na małym ogniu.

3. Podgrzewać jagody aż pociemnieją. Potem przecedzić płyn, wymieszać go z cukrem i resztą wódki.

4. Podawać napój na stół. Jeśli jest zbyt mocny, można wycisnąć sok z pozostałych jagód i rozcieńczyć nim nalewkę.

Przepis na szybka nalewkę z malin 

Nalewka z malin, która jest gotowa już po kilku dniach.

Składniki (ilość według uznania):

  • maliny
  • cukier
  • wódka

Sposób wykonania:

1. Przebrane czyste jagody wsypuje się do słoików (butelek), które zakręca się i ustawia w garnku z zimną wodą.

2. Garnek stawia się na kuchni, doprowadza wodę do wrzenia, a następnie na najmniejszym ogniu gotuje przez półtorej godziny.

3. Następnie, kiedy woda ostygnie, przecedza się powstały w słoikach (butelkach) sok do dużego naczynia, gdzie miesza się go z cukrem i wódką.

4. Na litr soku daje się 200-400 ml wódki i 100-300 g cukru.

Malinówkę można przygotować z owoców świeżych lub mrożonych, a także z dżemu malinowego
Malinówkę można przygotować z owoców świeżych lub mrożonych, a także z dżemu malinowego

Malinówka ludowa – przepis

Składniki:

  • maliny – 2 szklanki
  • cukier – 200 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cytryna 0 1 sztuka
  • woda – 0,5 szklanki
  • wódka 500 ml

Sposób przygotowania:

1. Zdjąć skórkę z cytryny i wycisnąć sok z połówki.

2. Połączyć składniki z wyjątkiem malin i wódki, i ugotować syrop.

3. Kiedy syrop ostygnie, wymieszać go ze świeżo wyciśniętym malinowym sokiem i wódką.

4. Przelać do słoja, zamknąć i odstawić na miesiąc.

5. Przefiltrować nalewkę, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Nalewka z malinowego dżemu – przepis

Jak twierdzą znawcy tematu, niezły napój można przygotować ze słodkich malinowych przetworów. Ważne, aby nie były sfermentowane.

Składniki:

  • dżem malinowy – 500 ml
  • wódka – 1000 ml

Sposób przygotowania:

1. Wódkę wymieszać z dżemem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.

2. Płyn przecedzić i przefiltrować, a następnie rozlać do butelek.

Nalewka z mrożonych malin – przepis

Do przygotowania nalewki nadają się nie tylko świeże, ale i mrożone maliny. Bogaty smak tego energetycznego napoju najlepiej można docenić w zimowe wieczory.

Składniki:

  • mrożona malina – 2,5 kg
  • wódka (albo rozcieńczony do 40-45% spirytus)
  • cukier – 250 g

Sposób przygotowania:

1. Malinę rozmrozić, wyłożyć do naczynia, zasypać cukrem i zalać wódką.

2. Po godzinie zawartość naczynia dokładnie wmieszać, rozgniatając jagody.

3. Kiedy powstanie jednolita masa, słój należy szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.

4. Po tym czasie napój trzeba przecedzić, zabutelkować i pozwolić mu czekać na stosowną okazję.

4,8 (8 opinii)