Nalewka z malin na spirytusie. Instrukcja, właściwości, przepisy
Pośród tradycyjnych napojów alkoholowych domowa nalewka z maliny zajmuje szczególne miejsce. Jest jednocześnie bardzo smaczna i pożyteczna.
Uprawiane w przydomowym ogrodzie maliny będą doskonałe do sporządzenia nie tylko pysznej, ale też zdrowej nalewki. Napój zawiera mnóstwo kwasów organicznych, które oczyszczają organizm, a kwas salicylowy działa także przeciwgorączkowo. Nalewkę malinową można więc z powodzeniem stosować w przeziębieniu i grypie jako środek napotny. Chociaż ma podobne działanie, to jednak zdecydowanie lepiej smakuje niż aspiryna.
Nalewka z malin od wieków była ozdobą świątecznego wiejskiego stołu. Do jej przygotowania potrzebna jest, oprócz jagód, woda, cukier i mocny składnik alkoholowy. Poniżej kilka przykładów.
Tradycyjna nalewka z malin – przepis
Składniki:
- maliny – 5 kg
- cukier – 1 kg
- wódka – 1,5 l (albo spirytus rozcieńczony do 40-45%)
- woda – 1 l
Sposób przygotowania:
1. Przebrane i oczyszczone jagody lekko rozgnieść i umieścić w szklanym słoju. Wlać wódkę, zwracając uwagę, aby przykryła maliny warstwą 2-3 cm.
2. Zakryć słój mocną tkaniną i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
3. Zlać płyn, odcedzić owoce, następnie zmieszać je z cukrem i wodą w odpowiednim naczyniu.
4. Otrzymaną mieszaninę zagotować i potrzymać 5 minut na małym ogniu, zdejmując pianę. Przygotowany w ten sposób syrop ostudzić i zmieszać z malinową nalewką.
5. Otrzymany napój przecedzić, przelać do słoja i odstawić w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzewał.
6. Gotową nalewkę dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek i przechowywać w temperaturze 6-16°
Domowa nalewka z malin według starej receptury
Doskonale oczarowująca receptura z dawnych czasów gościnnych dworów i prostych kuchennych naczyń.
Składniki:
- maliny – 1 kg
- wódka – 500 ml
- cukier – 100-300 g
Sposób przygotowania:
1. Maliny włożyć do ceramicznego naczynia i wlać do nich 250 ml wódki.
2. Naczynie przykryć papierem albo folią, nakłuć w kilku miejscach i postawić na małym ogniu.
3. Podgrzewać jagody aż pociemnieją. Potem przecedzić płyn, wymieszać go z cukrem i resztą wódki.
4. Podawać napój na stół. Jeśli jest zbyt mocny, można wycisnąć sok z pozostałych jagód i rozcieńczyć nim nalewkę.
Przepis na szybka nalewkę z malin
Nalewka z malin, która jest gotowa już po kilku dniach.
Składniki (ilość według uznania):
- maliny
- cukier
- wódka
Sposób wykonania:
1. Przebrane czyste jagody wsypuje się do słoików (butelek), które zakręca się i ustawia w garnku z zimną wodą.
2. Garnek stawia się na kuchni, doprowadza wodę do wrzenia, a następnie na najmniejszym ogniu gotuje przez półtorej godziny.
3. Następnie, kiedy woda ostygnie, przecedza się powstały w słoikach (butelkach) sok do dużego naczynia, gdzie miesza się go z cukrem i wódką.
4. Na litr soku daje się 200-400 ml wódki i 100-300 g cukru.
Malinówka ludowa – przepis
Składniki:
- maliny – 2 szklanki
- cukier – 200 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- cytryna 0 1 sztuka
- woda – 0,5 szklanki
- wódka 500 ml
Sposób przygotowania:
1. Zdjąć skórkę z cytryny i wycisnąć sok z połówki.
2. Połączyć składniki z wyjątkiem malin i wódki, i ugotować syrop.
3. Kiedy syrop ostygnie, wymieszać go ze świeżo wyciśniętym malinowym sokiem i wódką.
4. Przelać do słoja, zamknąć i odstawić na miesiąc.
5. Przefiltrować nalewkę, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.
Nalewka z malinowego dżemu – przepis
Jak twierdzą znawcy tematu, niezły napój można przygotować ze słodkich malinowych przetworów. Ważne, aby nie były sfermentowane.
Składniki:
- dżem malinowy – 500 ml
- wódka – 1000 ml
Sposób przygotowania:
1. Wódkę wymieszać z dżemem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
2. Płyn przecedzić i przefiltrować, a następnie rozlać do butelek.
Nalewka z mrożonych malin – przepis
Do przygotowania nalewki nadają się nie tylko świeże, ale i mrożone maliny. Bogaty smak tego energetycznego napoju najlepiej można docenić w zimowe wieczory.
Składniki:
- mrożona malina – 2,5 kg
- wódka (albo rozcieńczony do 40-45% spirytus)
- cukier – 250 g
Sposób przygotowania:
1. Malinę rozmrozić, wyłożyć do naczynia, zasypać cukrem i zalać wódką.
2. Po godzinie zawartość naczynia dokładnie wmieszać, rozgniatając jagody.
3. Kiedy powstanie jednolita masa, słój należy szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.
4. Po tym czasie napój trzeba przecedzić, zabutelkować i pozwolić mu czekać na stosowną okazję.
Komentarze