Na co pomaga nalewka z wiśni? Skuteczne porady
Domowa nalewka jest jednym ze sposobów przygotowania przetworów z wiśni na zimę. Nalewki i likiery z jagód i owoców to stara kulinarna tradycja słowiańska. Aromatyczne słodkie napoje zachowują lecznicze właściwości wiśni. Więcej o nich w naszym artykule!
Bez trudu można znaleźć wiele przepisów na nalewkę z wiśni, zarówno tych znanych od pokoleń, jak i nowsze receptury. Oto przykład klasycznej wiśniówki, której zapasy na zimę przygotowywano w dawnych spiżarniach.
Przeczytaj również: Drzewa owocowe – jakie wybrać i kiedy sadzić?
Przepis na nalewkę z wiśni
Składniki: 12 kg na 4 kg miodu
Sposób przygotowania
1. Dojrzałymi i czystymi wiśniami napełnić beczułkę, pozostawiając z wierzchu 15-20 cm wolnej przestrzeni.
2. Do beczułki wlać miód. Wlewać należy powoli, aby wszystkie przestrzenie między wiśniami zostały wypełnione.
3. Beczułkę należy szczelnie zamknąć i odstawić do piwnicy na 3 miesiące. W tym czasie zachodzi proces fermentacji i należy pamiętać, że jeśli beczka nie będzie odpowiednio mocna, z obręczami, to często potrafi popękać.
4. Po 3 miesiącach wiśniówkę przecedza się i rozlewa do butelek.
5. Nalewka z wiśni w zamkniętych butelkach może być przechowywana przez kilka lat.
Sprawdź: Nalewka z aronii – przepis bez gotowania!
Owoce wiśni są magazynem naturalnych substancji i związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:
- Cukry w postaci fruktozy i glukozy, których zawartość w owocach wynosi 6-21%.
- Pektyny i błonnik - stymulują wydzielanie soku żołądkowego, aktywują pracę żołądka i jelit, pomagają uwolnić organizm od szkodliwych substancji. Owoce wiśni są szczególnie wskazane dla osób pracujących w szkodliwych warunkach albo poddawanych chemioterapii.
- Łatwo przyswajalne kwasy organiczne, a wśród nich kwas bursztynowy, jabłkowy, salicylowy i cytrynowy w ilości 0,7-2,9%. Kwasy poprawiają strawność oraz pomagają tworzyć korzystną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.
- Cały kompleks witamin:
- witamina A – wpływa na ostrość widzenia,
- witaminy grupy B - w tym B2 odpowiadająca za zdrowie i elastyczność skóry (co ciekawe, jej ilość wzrasta, kiedy, kiedy wiśnie pozostają na drzewie po dojrzeniu) oraz B9 (kwas foliowy) niezbędny w okresie szybkiego rozwoju organizmu.
- witamina C – wspomaga układ odpornościowy i chroni przed chorobami, jak przeziębienie, grypa, infekcje bakteryjne i wirusowe.
- witamina E – ma właściwości przeciwutleniające.
- witamina P (rutyna) – niezbędna do wzrostu i rozwoju układu krążenia i odpornościowego.
- witamina PP (kwas nikotynowy) – reguluje poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i serce.
- Makro i mikroelementy niezbędne dla zdrowia: miedź i potas, cynk i mangan, fosfor, wapń, fluor, molibden, kobalt, sód, magnez, jod oraz żelazo. Jest bardzo ważny składnik wiśni, niezastąpiony w tworzeniu krwi.
- Obecność w owocach dwóch składników biorących udział w procesie powstawania i różnicowania się komórek krwi (hematopoezie) – żelaza o kwasu foliowego – w połączeniu z witaminami B jest dość rzadkim zjawiskiem w przyrodzie. Efekt terapeutyczny wzmacniają kwasy organiczne – poprawiają wchłanianie żelaza. Ten unikatowy zestaw sprawia, że wiśnie są cenione przy zapobieganiu anemii.
- Związki kumaryny i oksykumaryny, które przyczyniają się do normalizacji morfologii krwi, regulują krzepliwość krwi, obniżają ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dlatego wiśnie są przydatne w leczeniu zakrzepowego zapalenia żył, chorobie wieńcowej serca, stanów po zawale serca, udarze mózgu i innych chorobach sercowo-naczyniowych.
- Kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukru, jest regulatorem czynności wątroby i nerek, a stwierdzono też jego działanie przeciwmiażdżycowe.
- Inozytol – rzadko występujący w owocach regulator metaboliczny, dzięki któremu narządy i układy są utrzymywane w stanie sprawności. Jest życiowo ważny dla pracy systemu nerwowego człowieka.
- Szczególna wartość wiśni wynika z zawartości dobrze przyswajanych antocyjanów. Są to substancje odpowiedzialne za stan naczyń włosowatych, o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Wiśnie mogą być stosowane jako środek przeciwgorączkowy.
Właściwości zdrowotne nalewki z wiśni
Wiśnie można nazwać jednym z najsmaczniejszych leków, a mogą być stosowane do rozwiązania wielu problemów zdrowotnych:
1. Jako środek zwiększający zawartość hemoglobiny we krwi.
2. Jako środek zapobiegający powstawaniu udarów, a także pozbywania się miażdżycy i jej powikłań.
3. W leczeniu zapalenia stawów oraz dny moczanowej.
4. W leczeniu psychozy i epilepsji. Działa uspokajająco na układ nerwowy.
5. Do zwalczania patogenów w organizmie, jak bakterie pneumokoki, gronkowce.
6. W przeziębieniach do obniżenia temperatury ciała, podczas kaszlu i jako środek wykrztuśny.
7. W celu obniżenia ciśnienia krwi.
8. Jako środek zapobiegawczy przeciwko atakom serca i zakrzepicy.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.