Porady

Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem – przepis i przygotowanie

4,5 (11 opinii)

Pigwę można śmiało zaliczyć do roślin leczniczych. Jej owoce są niezwykle bogate w żelazo i zawierają ogromną ilość witamin i mikroelementów. Mają właściwości antyoksydacyjne i antywirusowe.

Na surowo smakują raczej słabo, są twarde, mało soczyste i cierpkie. Nadają się natomiast doskonale na różne przetwory. Nalewka z pigwy, spożywana w umiarkowanych ilościach, pozwala poprawić samopoczucie, wzmocnić układ odpornościowy, a także podnieść odporność organizmu na chorobotwórcze bakterie i wirusy - to między innymi za sprawą właściwości owoców pigwy. Sam owoc posiada zadziwiający kwaśno-słodki smak i  przyjemny, delikatny zapach. Dzięki temu z owoców pigwy można w domowych warunkach sporządzić smaczne nalewki alkoholowe.

Nalewka z pigwy, spożywana w umiarkowanych ilościach, pozwala poprawić samopoczucie, wzmocnić układ odpornościowy.

Owoce powinny być maksymalnie dojrzałe i aromatyczne, bez śladów zgnilizny, pleśni i przebarwień - dlatego warto przygotować nalewkę z owoców pigwy z własnej uprawy, aby mieć pewność, że są zdrowe. Biorąc zamiast cukru miód należy zmniejszyć ilość wykazaną w przepisie o 1/3 (na przykład: 300 g miodu zamiast 450 g cukru). W charakterze bazy alkoholowej nadaje się czysty mocny alkohol, jak wódka albo spirytus. Aby uzyskać specjalny efekt, można użyć czaczy, rakii, śliwowicy i innych. Przygotowanie pigwowego alkoholu wymaga cierpliwości. Cały proces może potrwać nawet pół roku i dłużej.   

Klasyczna nalewka z pigwy na spirytusie

Składniki:

  • dojrzałe owoce pigwy – 1 kg;
  • rozcieńczony spirytus (42%) – 1 l;
  • cukier – 300 g.

Przygotowanie: 

Na początku należy umyć i przekroić każdy owoc na cztery części. Usunąć nasiona. Owoce pokroić na drobne kawałki albo zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć owoce do trzylitrowego słoja i zalać przygotowanym alkoholem. Płyn powinien w całości zakryć owoce. Dobrze wstrząsnąć słojem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 20-25 dni. W tym celu można wykorzystać lodówkę, chociaż idealna byłaby piwnica. Po tym czasie otworzyć słoik i wsypać do środka cukier. Zamknąć naczynie i znowu wstrząsnąć. Odstawić na 7-10 dni. Teraz wystarczy napój przefiltrować i przelać do butelek – tradycyjna nalewka pigwowa jest gotowa.

Kaukaska nalewka z pigwy - przepis

Składniki:

  • dojrzałe owoce pigwy - 1,5 kg;
  • czacza (gruziński winiak) – 800 ml;
  • miód – 200 ml.

Przygotowanie:

Umyć owoce pigwy, przekroić na cztery części i usunąć nasiona. Owoce rozdrobnić nożem albo na grubej tarce. Owoce przełożyć do słoika i zalać czaczą. Szczelnie zamknąć i postawić w jasnym miejscu na trzy tygodnie. Następnie dodać do napoju miód i odstawić jeszcze na tydzień. Wstrząsać zawartość słoika do pełnego rozpuszczenia się miodu. Przecedzić, przelać do butelek i  przenieść do piwnicy. 

Nalewka z pigwy na spirytusie
Nalewka z pigwy na spirytusie

Pikantna nalewka z pigwy z imbirem

Składniki:

  • dojrzałe owoce pigwy – 2 kg;
  • cukier – 800 g;
  • czysta wódka gatunkowa – 1 l;
  • korzeń imbiru, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Dokładnie umyć owoce pigwy i rozdrobnić (na tarce albo w maszynce do mięsa). Pokroić korzeń imbiru. Przygotować szklane naczynie. Przełożyć do niego masę owocową, pokrojony imbir oraz przyprawy. Zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Zalać całość przygotowanym alkoholem i szczelnie zamknąć naczynie. Nalewkę nastawić na 55-65 dni. Co trzy dni koniecznie dokładnie wstrząsnąć zawartość naczynia. Kiedy upłynie wymieniony termin, napój należy przefiltrować i przelać do butelek.

Pigwowa nalewka z rumem - przepis

Składniki:

  • owoce pigwy – 1 kg;
  • czysta wódka (40-50%) – 500 ml;
  • rum – 100 ml;
  • miód – 50 g;
  • cukier – 250 g;
  • pomarańcza – 1 szt.

Przygotowanie:

Umyte owoce z usunie tymi nasionami pokroić w plastry, włożyć do słoja i zasypać cukrem. Szczelnie zamknąć naczynie i postawić w ciemnym, ciepłym miejscu na kilka dni, wstrząsając zawartość co 5-6 godzin. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać do naczynia miód i alkohol. Zdjąć skórkę z pomarańczy bez białego miąższu. Połowę skórki dodać do napoju. Z pomarańczy wycisnąć sok i wlać do naczynia. Całość dokładnie wstrząsnąć, mocno zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na półtora miesiąca. Płyn przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewkę potrzymać w piwnicy co najmniej 2-4 miesiące.

4,5 (11 opinii)