Nalewka z kaliny – przepis na przygotowanie krok po kroku

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Wiosną krzewy kaliny pokrywają się pięknymi śnieżnobiałymi kwiatami, od których trudno oderwać oczy. Jesienią zaś dojrzewają na nich jaskrawoczerwone jagody. Długo utrzymują się na gałęziach i często zostają na kalinie przez całą zimę. Kalina koralowa (Viburnum opulus) jest sadzona w ogrodach jako krzew ozdobny, ale warte uwagi są też właściwości lecznicze jej owoców. Jednym z najbardziej popularnych domowych napojów i zarazem środkiem ludowej medycyny jest nalewka z kaliny.

Alcheek

Nalewka z kaliny - właściwości, zastosowanie, przeciwskazania

Aby otrzymać naprawdę smaczny i leczniczy napój należy zbierać owoce kaliny nie wcześniej niż po pierwszych przymrozkach. Przemrożone tracą swoją nadmierną goryczkę i cierpki smak, i stają się słodsze.

Jagody kaliny są naturalnym magazynem wielu pożytecznych substancji. Wzmacniają one siły obronne organizmu i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Kalinowa nalewka ma właściwości napotne i moczopędne. Skutecznie oczyszcza organizm i normalizuje przemianę materii. Pomaga w walce z awitaminozą.

Gorzkawy smak nadaje jagodom glikozyd zwany wiburniną. Ten aktywny związek chemiczny chroni organizm człowieka przed różnego rodzaju infekcjami, posiadając właściwości antybakteryjne. Kwas walerianowy, wchodzący w skład kaliny, działa uspokajająco na układ nerwowy. Dlatego nalewka kalinowa pomaga zwalczać stres, depresję, skutki psychologicznych traum, pomaga zasnąć. Jest naturalnym środkiem przeciwskurczowym, szybko łagodzi ból głowy, obniża ciśnienie krwi. Poza tym ten leczniczy napój poprawia trawienie, wpływając korzystnie na pracę układu pokarmowego.

Z ostrożnością natomiast powinny się odnieść do nalewki z kaliny osoby cierpiące na nadkwasotę żołądka, chroniczne choroby nerek albo niskie ciśnienie krwi.

W osobnym artykule piszemy o uprawie kaliny w ogrodzie.

Nalewka z kaliny z miodem – przepis

Sposób przygotowania:

1. 2 kg kaliny przebrać, opłukać i wysuszyć.

2. Włożyć owoce do dużego słoja.

3. Zalać 0,5 l koniaku.

4. Włożyć 500 g naturalnego miodu.

5. Dolać 1,5 l wrzącej wody.

6. Mocno zamknąć i odstawić ciemne i chłodne miejsce. Po 6 tygodniach napój przefiltrować i rozlać do butelek.

Nalewka z kaliny „Wschód-Zachód” – przepis

Do przygotowania ok 750 ml nalewki potrzeba:

  • jedna czwarta litrowego słoja owoców kaliny;
  • 20 cedrowych orzeszków;
  • szczypta ziaren anyżu;
  • 0,75 l wódki albo rozcieńczonego do 45% spirytusu;
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

1. Najlepiej wziąć owoce przemrożone, które utraciły goryczkę. Można je też trochę podsuszyć.

2. Jagody kaliny opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Przesypać do litrowego słoja.

3. Dodać orzeszki i anyż i zalać do pełna wódką.

4. Zakryć słój papierem i zacisnąć gumką.

5. Odstawić na dwa tygodnie, nie zapominając o codziennym zamieszaniu w słoju.

6. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i dodać cukier.

7. Odstawić napój na 2-4 tygodnie, a potem rozlać do butelek.

Owoce kaliny mają właściwości lecznicze
Owoce kaliny mają właściwości lecznicze

Przepis na nalewkę z kaliny „Kompleks Witamin”

W tej recepturze występują składniki rozgrzewające oraz rokitnik – jeszcze jedno źródło witamin i różnych pożytecznych substancji.

Składniki:

  • 250 g owoców kaliny
  • 250 g owoców rokitnika
  • 5 łyżek cukru (albo miodu)
  • 3 goździki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego (albo mieszanki)
  • 5 l wódki (albo rozcieńczonego do 55% spirytusu)

Sposób przygotowania:

1. Jagody opłukać, przesuszyć i wsypać do słoja o odpowiedniej objętości.

2. Dodać przyprawy i cukier (miód), wymieszać łyżką, aby część jagód rozgnieść.

3. Odstawić na 3 doby w temperaturze pokojowej, aby jagody puściły sok. Kilka razy dziennie trzeba w słoju zamieszać.

4. Zaczynające fermentować owoce należy zalać alkoholem i odstawić napój na miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu.

5. Nalewkę po tym czasie trzeba odcedzić, przefiltrować i rozlać do butelek.

Nalewka z kaliny „Uralska” – przepis 

Podobno wymyślono tę recepturę na Uralu. Do celów towarzyskich jest może mniej odpowiednia, ale za to doskonała jako lekarstwo – 30-50 ml w razie przeziębienia.

Składniki:

  • 500 ml wódki
  • 500-600 g kaliny
  • 50 g przetartych owoców rokitnika
  • 20 g czarnego pieprzu w ziarnkach

Sposób przygotowania:

1. Kalinę opłukać, obsuszyć, wsypać do słoja – nie uciskać.

2. Zalać wódką tak, aby przykryć jagody.

3. Odstawić na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce.

4. Dodać pieprz i ponownie odstawić na 24 godziny.

5. Dodać wreszcie rokitnik i w takim stanie odstawić na 3 tygodnie.

6. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelek.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba