Porady

Uprawa papryki w ogrodzie – sadzenie, uprawa i wymagania

0 (0 opinii)

Papryka ze swoimi kolorowymi owocami należy do najpiękniejszych warzyw w ogrodzie. Czym byłoby poza tym smaczne jedzenie bez strąków papryki? Wydłużone owoce papryki nazywane bywają błędnie strąkami, chociaż tak naprawdę są dużymi jagodami, jak owoce wszystkich psiankowatych. W każdym razie wspaniale wyglądają, dobrze smakują i są zdrowe.

Mieszkańcy dzisiejszego Meksyku znali i uprawiali paprykę od tysięcy lat. Kiedy Krzysztof Kolumb przywiózł z Ameryki pierwsze nasiona papryki, roślina szybko rozprzestrzeniła się w Europie. Wyhodowano niezliczone odmiany papryki o zróżnicowanych formach, kolorach i przede wszystkim stopniu ostrości. Czy to papryka słodka, chili czy peperoni – wszystkie dostępne odmiany są kultywarami albo mieszańcami gatunków roślin jednorocznych z rodzaju papryka (Capsicum).

Wygląd i wzrost papryki

W zależności od odmiany owoce papryki najpierw zielone przebarwiają się potem na kolor żółty, pomarańczowy albo czerwony. Dojrzała papryka jest bardziej aromatyczna i ma większą wartość odżywczą, niż zielone owoce. Pod względem zawartości witaminy C papryce nie dorównuje żadna inna roślina warzywna. Razem z melonami i blisko spokrewnionymi bakłażanami papryka należy do najbardziej ciepłolubnych gatunków uprawianych roślin.

W ogrodzie można liczyć na pomyślne zbiory papryki tylko wtedy, gdy rośnie na ciepłym, osłoniętym stanowisku, a lato jest bardzo słoneczne. Do optymalnego rozwoju na gruncie papryka potrzebuje spełnienia obu warunków jednocześnie. Idealne warunki panują dla niej w szklarni. Zwykle panuje tam temperatura 25-28°C, a pomieszczenie musi być regularnie wietrzone.

Jakie podłoże dla papryki w ogrodzie?

Jeśli sadzonki są hodowane we własnym zakresie, powinno się to odbywać w doniczkach z ubogą ziemią, aby młode rośliny wytworzyły mocny system korzeniowy. Stanowisko dla siewek powinno być nasłonecznione, aby dobrze się rozwijały. Na ogrodowej rabacie też powinno być ciepło i słonecznie. Trzeba zwracać uwagę na dostatecznie obfite podlewanie.

Papryka potrzebuje ciepłego i osłoniętego stanowiska
Papryka potrzebuje ciepłego i osłoniętego stanowiska

Wysiew papryki w ogródku

Czy to będą żółte, czy czerwone; palące chili, czy łagodnie słodkie owoce – uprawa wszystkich odmian papryki jest podobna. Aby nie popełnić błędu, trzeba pamiętać, że papryka razem z bakłażanem wymagają bardzo dużo ciepła i uprawa na gruncie uda się tylko w bardzo ciepłych rejonach kraju i w sprzyjających warunkach, na przykład przy południowej ścianie. Uprawa w szklarni albo tunelu foliowym jest możliwa w całym kraju i bardziej bezpieczna, niż w gruncie. Jeśli ktoś nie chce kupować gotowych sadzonek, powinien rozpocząć uprawę papryki wysiewem nasion już w marcu.

Nasiona wysiewa się równomiernie w pojemnikach napełnionych ziemią i lekko je przykrywa. Głębokość siewu powinna być w przybliżeniu równa podwójnej wielkości nasion. Istnieją też odmiany, które kiełkują bez przykrycia, ale te stanowią raczej wyjątek. Po obfitym podlaniu trzeba pojemnik przykryć przezroczystą pokrywą i ustawić w jasnym i ciepłym miejscu: najlepiej w temperaturze 25°C. Po czterech tygodniach pikuje się młode papryki do małych doniczek, które powinny stać w jasnym pomieszczeniu z dużą wilgotnością powietrza.

Paprykę sadzi się pod koniec kwietnia do nieogrzewanej szklarni
Paprykę sadzi się pod koniec kwietnia do nieogrzewanej szklarni

Sadzenie papryki w ogrodzie

Paprykę sadzi się pod koniec kwietnia do nieogrzewanej szklarni albo w drugiej połowie maja, kiedy nie ma już zagrożenia przymrozkami, na słoneczne rabaty w ogrodzie. Luźna, próchniczna gleba powinna być wcześniej wzbogacona nawozem organicznym. Odstępy między sadzonkami w rzędach wynoszą 40-50 cm, a między rzędami co najmniej 60 cm. W przypadku sadzenie papryki w gruncie zaleca się uprzednie wyłożenie rabaty czarną folią ściółkową, która pomoże utrzymać w glebie ciepło i wilgoć. Inną możliwością jest sadzenie papryki na tarasie albo balkonie w dużych doniczkach. Jako substrat można zastosować dostępną w handlu ziemię do warzyw i ustawić rośliny w miejscu osłoniętym przed deszczem.

Jak pielęgnować paprykę?

Papryka rośnie znacznie wolniej niż pomidory i pozostaje wyraźnie od nich mniejsza. Mimo to należy zaraz po posadzeniu roślin zapewnić im podporę i przywiązać luźno. Uniknie się w ten sposób złamania papryki przez wiatr.

Paprykę trzeba zasilać płynnym nawozem co dwa tygodnie w czasie podlewania albo od połowy czerwca do końca sierpnia podać dwa-trzy razy nawóz organiczny. Zapotrzebowanie na wodę jest u papryki bardzo wysokie, dlatego trzeba ją podlewać codziennie. Małym ale skutecznym zabiegiem przy odmianach wielkoowocowych jest usunięcie pąka kwiatowego na rozwidleniu miedzy pędem głównym i pierwszym pędem bocznym. W ten sposób pobudza się wzrost liści i pędów, co pozwoli na uzyskanie większym zbiorów.

Papryka rośnie znacznie wolniej niż pomidory
Papryka rośnie znacznie wolniej niż pomidory

Zapylanie papryki

Najczęstszą przyczyną tworzenia małej ilości owoców papryki mimo bujnego kwitnienia, jest niedobór zapylania. Rośliny są wiatropylne, ale przy dużej wilgotności powietrza (ponad 80-85%) pyłek skleja się i nie odrywa od pylników. Nie pomoże wtedy nawet zalecane potrząsanie, ale trzeba wziąć pędzelek i ręcznie przenosić pyłek na kwiaty. Jeśli z kolei wilgotność powietrza spadnie poniżej 60%, a jednocześnie temperatura powietrza wzrośnie powyżej 25°C, zawiązki owoców opadną. W takim wypadku trzeba glebę każdego ranka mocno nawilżać.

Kiedy zrywać paprykę? Zbiory

W szklarni można pierwsze owoce papryki zrywać już w połowie lipca. Pierwsze dobrze wybarwione w słońcu i w pełni dojrzałe pojawiają się pod koniec miesiąca. W uprawie gruntowej w ogrodzie albo na tarasie w doniczkach, zbiór papryki zaczyna się trzy do czterech tygodni później. Okres zbiorów kończy się w szklarni dopiero pod koniec października albo na początku listopada, ponieważ owoce w niższych temperaturach ledwie rosną. Dojrzałe papryki najlepiej jest ścinać ostrym nożem albo nożycami, aby nie uszkodzić pędów i pozostałych owoców.

Popularne odmiany papryki

W czasie tysięcy lat uprawy z pierwotnej formy botanicznych gatunków papryki rozwinęły się niezliczone hybrydy i kultywary. Również dzisiaj wciąż powstają nowe odmiany, czasem niezwykłe, jak papryka ‘Bellania’ o czarnych owocach albo ozdobna, zwisająca odmiana ‘Delipap’. Bogactwo odmian papryki jest ogromne i naprawdę nie łatwo jest zdecydować się na wybór do ogrodu albo na taras.

Papryczki chili w ogrodzie
Papryczki chili w ogrodzie

Papryki chili

ogólna nazwa mieszańców i odmian papryki o bardzo ostrym smaku. Charakterystyczny smak chili powoduje zawarta w papryce kapsaicyna, która drażni skórę i błony śluzowe, wzbudza apetyt i ułatwia trawienie. Kilka odmian chili:

  • ‘Habanero’ – małe, pomarańczowe strąki uchodzą za jedne z najostrzejszych w ogóle. Papryka dla znawców, którzy mają już doświadczenia z ostrymi przyprawami.
  • ‘Tabasco’ – pomarańczowoczerwone strąki, dojrzewające jesienią.
  • ‘Thai-Chili’ – niezwykle ostra papryka, używana w krajach azjatyckich i w Meksyku. Strąki są długie i smukłe.

Papryka peperoni

Kultywary papryki rocznej typowe dla kuchni włoskiej. Bardzo urozmaicona pod względem smaku grupa odmian papryki. Można znaleźć peperoni bardzo łagodną, łagodną, łagodnie pikantną aż do ostrej. Z tego powodu jest bardzo popularna i stosowana w różnych formach.

Papryka ozdobna

Chodzi przeważnie o Capsicum frutescens, krzewiasty i nisko rosnący gatunek, o ładnych, pionowo stojących owocach. Odmiany ozdobne papryki są wprawdzie jadalne, jednak w sklepie są specjalnie oznakowane jako ozdobne. Wynika to ze stosowania w ich uprawie środków ochrony roślin, które są niedopuszczalne w uprawie warzyw. Nie ma tych wątpliwości, jeśli ozdobna papryka będzie samodzielnie wyhodowana z nasion.

0 (0 opinii)