Porady

Kabaczek – jakie właściwości odżywcze i lecznicze mają cukinie?

4,8 (6 opinii)

Kabaczek, zwany także cukinią, to warzywo o niskiej wartości energetycznej. Posiada jednak wiele cennych witamin i minerałów, przez co traktowany jest jako warzywo silnie prozdrowotne. Zaletą jest jego lekkostrawność i łagodny smak pasujący do wielu potraw.

Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

100 g cukinii to ok. 16 kalorii. W takiej ilości znajduje się 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów. W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Z kolei do witamin zawartych w kabaczkach zaliczają się: witamina C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy. W cukinii ponadto nie odkładają się metale ciężkie, co jest jej ogromną zaletą.

Jakie właściwości lecznicze ma kabaczek?

Kabaczek, dzięki kumulacji wielu związków mineralnych i witamin, wykazuje jako roślina szerokie działanie prozdrowotne, takie jak:

  • działanie alkalizujące (przeciw zakwaszeniu organizmu)
  • reguluje procesy trawienne,
  • wspomaga układ nerwowy,
  • działa moczopędnie (pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn),
  • zwiększa krzepliwość krwi,
  • działa pozytywnie na wzrok,
  • zapobiega zatrzymywaniu wody,
  • przywraca równowagę w gospodarce kwasowo-zasadowej,
  • poprawia funkcje umysłowe,
  • działa antyoksydacyjnie,
  • regeneruje tkanki,
  • zwiększa przyswajalność żelaza,
  • wspomaga funkcje układu odpornościowego,
  • pomaga w przypadku schorzeń, takich jak wrzody żołądka czy dwunastnicy,
  • łagodzi nadkwaśność i zgagę,
  • wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,
  • dzięki zawartości kwasu foliowego jest polecany także kobietom w ciąży.

Więcej bardzo zdrowych warzyw znajduje się w naszym rankingu - sprawdź.

Sałatka z kabaczka w postaci makaronu
Sałatka z kabaczka w postaci makaronu

Zastosowanie popularnych cukinii – kabaczków

Największą popularność kabaczki zdobyły w Europie. W tutejszej kuchni ma bogate zastosowanie, gdzie może być spożywany zarówno na surowo, jak i w formie smażonej, gotowanej, duszonej czy pieczonej. Z kabaczków można przyrządzać zupy, dania główne, sałatki, różnego rodzaju koktajle czy nawet marynaty. Cukinia nadaje się też idealnie na przetwory.

Dzięki bardzo niskiej kaloryczności, kabaczek jest częstym gościem na stołach osób stosujących diety odchudzające. Może być świetną alternatywą dla innych przekąsek. Kabaczek wykorzystywany jest na przykład w formie frytek, brownie czy leczo.

Z kolei ze względu na niski indeks glikemiczny, kabaczek może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę.

Dzięki bardzo niskiej kaloryczności, kabaczek jest częstym gościem na stołach osób stosujących diety odchudzające.

8 ciekawostek o kabaczku (cukinii)

  • Kabaczki należy przechowywać w temperaturze od 6 do 10°C maksymalnie przez 14 dni.
  • Nazwa warzywa pochodzi o włoskiego określenia „zucchina”, oznaczającego „małą dynię”.
  • Kabaczek i cukinia to to samo warzywo (różnica występuje tylko pod względem stadium rozwoju).
  • Warto nie obierać młodych cukinii ze skórki (zawiera ona bowiem wiele cennych składników).
  • Korzeń warzywa sięga czasami nawet 2 metrów!
  • W południowych krajach Europy spożywa się nie tylko owoce, ale i kwiaty kabaczka. Można zastosować je jako np. nadzienie czy składnik sałatki.
  • Spożywać można także świeże pestki kabaczka, które działają podobnie do pestek dyni – wykazują działanie antynowotworowe.
  • Kabaczek mylony jest często z patisonem. O różnicach oraz uprawie kabaczków i patisonów przeczytasz TUTAJ.
4,8 (6 opinii)