Porady

Miechunka – właściwości lecznicze, witaminy i zastosowanie

0 (0 opinii)

Miechunka (Physalis) jest rodzajem botanicznym należącym do rodziny psiankowatych, znanej z takich przedstawicieli, jak ziemniak, pomidor, czy tytoń. O zastosowaniu, witaminach oraz właściwościach leczniczych tej szczególnej rośliny - piszemy w artykule!

Spośród ponad 90 gatunków miechunki kilka jest uprawianych dla jadalnych i cennych owoców. Należą do nich miechunka rozdęta (Physalis alkekengi), miechunka peruwiańska (Physalis peruviana), miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica) oraz Physalis philadelphica, nazywana „ananasową jagodą”. W kielichu podobnym do lampionu z pergaminu tkwi jagoda, przypominająca w przekroju małego pomidorka. Miechunka zawiera alkaloidy i jadalna jest tylko dojrzała jagoda, podczas gdy pozostałe części rośliny są trujące.

Egzotyczny smak miechunki

Ojczyzną rośliny jest Ameryka Południowa. Miechunka jest uprawiana przede wszystkim w Peru, Kolumbii, Boliwii i Ekwadorze. Jadalny jest pomarańczowoczerwony owoc wielkości wiśni, który można zjeść razem ze skórką i nasionami. Skórka jest lekko owłosiona, a na dodatek otoczona oleistą substancją, przez co w pierwszym momencie smakuje nieco gorzko. Kiedy jednak rozgryzie się jagodę, otwiera się pełny bukiet aromatów. Z jednej strony jest lekko kwaskowa, co nadaje jej świeży smak. Z drugiej strony przeważa jednak smak słodki i owocowy. Właśnie to bogactwo różnych odcieni smaków sprawia, że pobudzone są wszystkie kubki smakowe w ustach, a owoc miechunki stał się ulubionym dodatkiem do różnych potraw. Dzięki swoim najróżniejszym aromatom pasuje idealnie nie tylko do potraw słodkich, ale może też być łączony z pikantnymi smakami, nadając im egzotyczną i owocową nutę.

Poznaj zastosowanie miechunki
Poznaj zastosowanie miechunki

Miechunka jako bomba witaminowa

Jagoda miechunki jest przede wszystkim bogata w witaminę C, ważną dla organizmu i zdrowia. Zawiera szereg antyoksydantów oraz witaminy między innymi B1 i B6. Szczególnie ważnym składnikiem jest beta-karoten, nadający miechunce jej typowy jaskrawy, pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest następnie w ludzkim organizmie przekształcany w witaminę A. Poza tym można znaleźć w owocach miechunki wiele innych witamin w mniejszych ilościach, a także kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet, oraz żelazo i inne pierwiastki śladowe. Równo 200 g owoców miechunki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na potas.

W większości owoc składa się jednak z wody, przez co miechunka jest bardzo niskokaloryczna. W 100 g owoców można się doliczyć zaledwie 53 kcal. Niemniej jednak zawiera dwa ważne kwasy tłuszczowe – kwas linolowy i kwas oleinowy. Z tego powodu nie należy ścierać oleistej warstewki, którą jagoda jest otoczona. Podobnie jak inne owoce, miechunka zawiera błonnik i między innymi pektynę. Nadaje się do spożycia zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Wprawdzie traci wówczas część witamin, niemniej jednak zawiera nadal pierwiastki śladowe i jest bogata w błonnik. Zawartość składników w 100 gramach miechunki:

  • kaloryczność – 53 kcal,
  • węglowodany – 11,2 g,
  • tłuszcze – 0,7 g,
  • białko – 1,9 g,
  • witamina A – 0,22 µg,
  • witamina C – 11 mg,
  • wapń – 9 mg,
  • żelazo – 1 mg,
  • fosfor – 40 mg,
  • woda – 85,4 g.
Miechunka to bomba witaminowa - sprawdź dlaczego!
Miechunka to bomba witaminowa - sprawdź dlaczego!

Miechunka jako środek leczniczy

Jaskrawa jagoda miechunki jest naprawdę wszechstronna. Nie bez powodu owoc jest określany jako superfood. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych posiada liczne pozytywne oddziaływania na organizm. Dzięki wysokiej zawartości białka stymuluje budowę mięśni i wzrost komórek. Pomaga też w procesie odchudzania. Kolejnym korzystnym działaniem jest ochrona komórek przed uszkodzeniem i przed stanami zapalnymi, wzrost wydolności organizmu, poprawa jakości snu, spowolnienie procesu starzenia się oraz redukcja stresu.

Działanie lecznicze miechunki znane jest od dawna. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się miechunkę od wieków jako lek przeciwzapalny, przeciwkaszlowy i przeciwnowotworowy. Poza tym miechunka może pomóc w niedoborze witaminy A i dobrze wpływa na system odpornościowy organizmu. Niektóre dolegliwości chroniczne mogą zostać przez substancje czynne miechunki spowolnione albo całkiem wyleczone. Jaskrawe owoce działają też leczniczo na układ sercowo-naczyniowy oraz pomagają leczyć choroby nowotworowe.

  • Cukrzyca – dwa zawarte w miechunce kwasy tłuszczowe mogą stanowić ochronę przed insulinoodpornością. W takim przypadku komórki organizmu są znacznie mniej wrażliwe na insulinę. Poza tym owoce mogą stabilizować poziom cukru we krwi, co zapobiega gwałtownemu wzrostowi tego poziomu po spożyciu cukru i prostych węglowodanów. Jest to możliwe dzięki zahamowani reakcji enzymatycznej, odpowiedzialnej za rozkład skrobi i cukru.
  • Zapalenie wątroby – choroba, która może powstać z różnych przyczyn. Do najczęstszych należą: wirusy, alkohol, zaburzenia przemiany cukru i tłuszczy, jak również niektóre leki. Zasadniczo rozróżnia się ostre i przewlekłe zapalenie wątroby. Ze względu na działanie przeciwzapalne owoce miechunki mogą być stosowane w leczeniu tej choroby.
  • Choroby metaboliczne – należą do częstych chorób w krajach uprzemysłowionych. Do najczęstszych chorób przemiany materii należy nadwaga, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu. Spożywanie owoców miechunki wywołuje pozytywne reakcje w wielu przypadkach. Wysoka zawartość pektyny powoduje obniżenie poziomu cholesterolu. Pozytywnie wpływa na zaburzenia masy ciała. Niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika dają długotrwałe poczucie sytości.
  • Astma – liczne witaminy, składniki mineralne oraz związki wtórne sprawiają, że miechunka jest naturalnym lekarstwem na astmę. Wykorzystane zostają tutaj właściwości przeciwzapalne miechunki. W przypadku astmy chodzi o chroniczne, zapalne choroby dróg oddechowych.
  • Reumatyzm – przeciwzapalne właściwości miechunki mają także zastosowanie w leczeniu reumatyzmu. Jest to ogólne określenie wielu dolegliwości organów aparatu ruchowego. Najczęstszą formą bywają chroniczne choroby zapalne stawów.
  • Układ odpornościowy – regularne spożywanie owoców miechunki dodatnio wpływa na system odpornościowy. Tłumaczy się to wysoką zawartością witamin o działaniu antyoksydacyjnym.

Miechunka wykorzystywana jest również w walce z:

  • dolegliwościami żołądka i jelit,
  • chorobami dróg moczowych
  • chorobami nowotworowymi,
  • dną moczanową,
  • kamieniami nerkowymi,
  •  
0 (0 opinii)