Miechunka – właściwości lecznicze, witaminy i zastosowanie
Miechunka (Physalis) jest rodzajem botanicznym należącym do rodziny psiankowatych, znanej z takich przedstawicieli, jak ziemniak, pomidor, czy tytoń. O zastosowaniu, witaminach oraz właściwościach leczniczych tej szczególnej rośliny - piszemy w artykule!
Spośród ponad 90 gatunków miechunki kilka jest uprawianych dla jadalnych i cennych owoców. Należą do nich miechunka rozdęta (Physalis alkekengi), miechunka peruwiańska (Physalis peruviana), miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica) oraz Physalis philadelphica, nazywana „ananasową jagodą”. W kielichu podobnym do lampionu z pergaminu tkwi jagoda, przypominająca w przekroju małego pomidorka. Miechunka zawiera alkaloidy i jadalna jest tylko dojrzała jagoda, podczas gdy pozostałe części rośliny są trujące.
Egzotyczny smak miechunki
Ojczyzną rośliny jest Ameryka Południowa. Miechunka jest uprawiana przede wszystkim w Peru, Kolumbii, Boliwii i Ekwadorze. Jadalny jest pomarańczowoczerwony owoc wielkości wiśni, który można zjeść razem ze skórką i nasionami. Skórka jest lekko owłosiona, a na dodatek otoczona oleistą substancją, przez co w pierwszym momencie smakuje nieco gorzko. Kiedy jednak rozgryzie się jagodę, otwiera się pełny bukiet aromatów. Z jednej strony jest lekko kwaskowa, co nadaje jej świeży smak. Z drugiej strony przeważa jednak smak słodki i owocowy. Właśnie to bogactwo różnych odcieni smaków sprawia, że pobudzone są wszystkie kubki smakowe w ustach, a owoc miechunki stał się ulubionym dodatkiem do różnych potraw. Dzięki swoim najróżniejszym aromatom pasuje idealnie nie tylko do potraw słodkich, ale może też być łączony z pikantnymi smakami, nadając im egzotyczną i owocową nutę.
Miechunka jako bomba witaminowa
Jagoda miechunki jest przede wszystkim bogata w witaminę C, ważną dla organizmu i zdrowia. Zawiera szereg antyoksydantów oraz witaminy między innymi B1 i B6. Szczególnie ważnym składnikiem jest beta-karoten, nadający miechunce jej typowy jaskrawy, pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest następnie w ludzkim organizmie przekształcany w witaminę A. Poza tym można znaleźć w owocach miechunki wiele innych witamin w mniejszych ilościach, a także kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet, oraz żelazo i inne pierwiastki śladowe. Równo 200 g owoców miechunki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na potas.
W większości owoc składa się jednak z wody, przez co miechunka jest bardzo niskokaloryczna. W 100 g owoców można się doliczyć zaledwie 53 kcal. Niemniej jednak zawiera dwa ważne kwasy tłuszczowe – kwas linolowy i kwas oleinowy. Z tego powodu nie należy ścierać oleistej warstewki, którą jagoda jest otoczona. Podobnie jak inne owoce, miechunka zawiera błonnik i między innymi pektynę. Nadaje się do spożycia zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Wprawdzie traci wówczas część witamin, niemniej jednak zawiera nadal pierwiastki śladowe i jest bogata w błonnik. Zawartość składników w 100 gramach miechunki:
- kaloryczność – 53 kcal,
- węglowodany – 11,2 g,
- tłuszcze – 0,7 g,
- białko – 1,9 g,
- witamina A – 0,22 µg,
- witamina C – 11 mg,
- wapń – 9 mg,
- żelazo – 1 mg,
- fosfor – 40 mg,
- woda – 85,4 g.
Miechunka jako środek leczniczy
Jaskrawa jagoda miechunki jest naprawdę wszechstronna. Nie bez powodu owoc jest określany jako superfood. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych posiada liczne pozytywne oddziaływania na organizm. Dzięki wysokiej zawartości białka stymuluje budowę mięśni i wzrost komórek. Pomaga też w procesie odchudzania. Kolejnym korzystnym działaniem jest ochrona komórek przed uszkodzeniem i przed stanami zapalnymi, wzrost wydolności organizmu, poprawa jakości snu, spowolnienie procesu starzenia się oraz redukcja stresu.
Działanie lecznicze miechunki znane jest od dawna. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się miechunkę od wieków jako lek przeciwzapalny, przeciwkaszlowy i przeciwnowotworowy. Poza tym miechunka może pomóc w niedoborze witaminy A i dobrze wpływa na system odpornościowy organizmu. Niektóre dolegliwości chroniczne mogą zostać przez substancje czynne miechunki spowolnione albo całkiem wyleczone. Jaskrawe owoce działają też leczniczo na układ sercowo-naczyniowy oraz pomagają leczyć choroby nowotworowe.
- Cukrzyca – dwa zawarte w miechunce kwasy tłuszczowe mogą stanowić ochronę przed insulinoodpornością. W takim przypadku komórki organizmu są znacznie mniej wrażliwe na insulinę. Poza tym owoce mogą stabilizować poziom cukru we krwi, co zapobiega gwałtownemu wzrostowi tego poziomu po spożyciu cukru i prostych węglowodanów. Jest to możliwe dzięki zahamowani reakcji enzymatycznej, odpowiedzialnej za rozkład skrobi i cukru.
- Zapalenie wątroby – choroba, która może powstać z różnych przyczyn. Do najczęstszych należą: wirusy, alkohol, zaburzenia przemiany cukru i tłuszczy, jak również niektóre leki. Zasadniczo rozróżnia się ostre i przewlekłe zapalenie wątroby. Ze względu na działanie przeciwzapalne owoce miechunki mogą być stosowane w leczeniu tej choroby.
- Choroby metaboliczne – należą do częstych chorób w krajach uprzemysłowionych. Do najczęstszych chorób przemiany materii należy nadwaga, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu. Spożywanie owoców miechunki wywołuje pozytywne reakcje w wielu przypadkach. Wysoka zawartość pektyny powoduje obniżenie poziomu cholesterolu. Pozytywnie wpływa na zaburzenia masy ciała. Niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika dają długotrwałe poczucie sytości.
- Astma – liczne witaminy, składniki mineralne oraz związki wtórne sprawiają, że miechunka jest naturalnym lekarstwem na astmę. Wykorzystane zostają tutaj właściwości przeciwzapalne miechunki. W przypadku astmy chodzi o chroniczne, zapalne choroby dróg oddechowych.
- Reumatyzm – przeciwzapalne właściwości miechunki mają także zastosowanie w leczeniu reumatyzmu. Jest to ogólne określenie wielu dolegliwości organów aparatu ruchowego. Najczęstszą formą bywają chroniczne choroby zapalne stawów.
- Układ odpornościowy – regularne spożywanie owoców miechunki dodatnio wpływa na system odpornościowy. Tłumaczy się to wysoką zawartością witamin o działaniu antyoksydacyjnym.
Miechunka wykorzystywana jest również w walce z:
- dolegliwościami żołądka i jelit,
- chorobami dróg moczowych
- chorobami nowotworowymi,
- dną moczanową,
- kamieniami nerkowymi,
Komentarze