Porady

Topinambur - właściwości lecznicze i zastosowanie

4,8 (26 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Topinambur ( Helianthus tuberosus) nazywany też „jerozolimskim karczochem”, znany jest od tysięcy lat. Jest to nie tylko źródło pożywienia, ale też cenna roślina lecznicza. Zawiera w swoich bulwach mnóstwo składników, które pozytywnie działają na ciało i ducha. Szczególnie korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Bulwy tego słonecznika są bardzo ubogie pod względem energetycznym (tylko 30-40 kcal/100 g), ale za to bogate w witaminy i składniki mineralne. Na pokrycie dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej w błonnik wystarczy porcja 250 g topinamburu. Znaczna zawartość inuliny, około 17%, cieszy przede wszystkim diabetyków. Ten wielocukier nie jest przyswajany w jecie cienkim, co oznacza, że nie ma wpływu na poziom cukru we krwi. Niestrawiona inulina wędruje do jelita grubego, do dyspozycji znajdujących się tam bakterii. Pozytywnie wpływa też na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Bulwy tego słonecznika są bardzo ubogie pod względem energetycznym (tylko 30-40 kcal/100 g), ale za to bogate w witaminy i składniki mineralne.

Topinambur zapobiega nowotworom?

„Ziemne jabłko” zawiera polifenole, które działają przeciwzapalnie, a także zapobiegają chorobom nowotworowym. Polifenole są naturalnymi przeciwutleniaczami i nie tylko chronią komórki przed wolnymi rodnikami, ale też mogą łagodzić wiele dolegliwości, między innymi arteriosklerozę i chorobę alzheimera.

Topinambur jest bogaty także w inne cenne lecznicze substancje, w tym np. w kwas salicylowy. Natomiast kwas gentyzynowy, znajdujący się w bulwie, działa przeciwzapalnie. Kwas chlorogenowy ma wielostronne działanie i może pomóc w chorobie wrzodowej żołądka. Poza tym wspomaga regenerację komórek oraz spowalnia proces wchłaniania cukru do krwi.

Nawet dla pacjentów z wirusem HIV można w topinamburze znaleźć coś pożytecznego. Otóż w łodydze tej rośliny znajduje się kwas dikawoilochinowy, który znacząco obniża wiremię („ładunek wirusów”) HIV.

Topinambur ma szerokie zastosowanie w lecznictwie.

Właściwości lecznicze topinmaburu

Oto krótka lista składników, które wskazują na bardzo cenne właściwości leczniczetej rośliny:

  • makroelementy: wapń, potas, sód, magnez;
  • mikroelementy (pierwiastki śladowe): żelazo, miedź, mangan, selen, cynk;
  • witaminy: A, B1, B2, C, beta-karoten.

Z tego zestawu widać wyraźnie, że zastosowanie topinamburu może być uzasadnione w przypadku wielu chorób i dolegliwości. Poza tym zaopatruje on organizm w ważne dla życia pierwiastki i witaminy. 

„Ziemne jabłko” zawiera polifenole, które działają przeciwzapalnie, a także zapobiegają chorobom nowotworowym. Polifenole są naturalnymi przeciwutleniaczami i nie tylko chronią komórki przed wolnymi rodnikami, ale też mogą łagodzić wiele dolegliwości, między innymi arteriosklerozę i chorobę alzheimera.

Topinambur bogaty jest w mikro i makroelementy oraz witaminy.

Na jakie dolegliwości poleca się topinambur?

  • Równowaga w przewodzie pokarmowym. Nowotwór jelita grubego jest często wywołany błędami w żywieniu. Topinambur stanowi pod tym względem przykład dobrej diety. Błonnik oraz inulina utrzymują florę bakteryjną jelit w równowadze i zapewniają właściwe funkcjonowanie trawienia. Dzięki temu zaparcia przechodzą do historii, a wraz z nimi zmniejsza się ryzyko powstania uchyłka jelita grubego. Spożywanie bulw topinamburu obniża też możliwość wystąpienia choroby nowotworowej jelita.
  • Topinambur: pożywienie dla diabetyków. Inulina zawarta w bulwach nie podnosi poziomu cukru we krwi. Prawie w całości przechodzi do jelita grubego.
  • Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Wiele osób ma z tym problemy, i to nie tylko z powodu złego odżywiania, ale też stresu, który wpływa na cały organizm. Dzienne spożycie tylko 50 g topinamburu może unormować poziom pH w jelitach.
  • Przeciwko bólom i gorączce. Bulwy topinamburu znane są ze zdolności do obniżania gorączki i łagodzenia bólu. Ujawnia się tutaj działanie kwasu salicylowego, który działa jak naturalna aspiryna.
  • Przeciwko wysokiemu poziomowi cholesterolu. Jak wykazują badania, arterioskleroza, nowotwór, cukrzyca albo zawał serca mogą być skutkiem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Topinambur pomaga ten poziom obniżyć. Służą temu przede wszystkim polifenole oraz błonnik.
  • Dieta bezglutenowa. Na celiakię cierpi prawie 20% ludzi. Mają oni problem ze znalezieniem odpowiedniego pożywienia. Często na skutek jednostronnej diety pojawia się w organizmie niedobór jakichś mikroelementów. Bulwy topinamburu są w tym wypadku idealne, ponieważ nie zawierają glutenu, a jednocześnie dostarczają wszystkich niezbędnych składników mineralnych.
  • Redukcja nadwagi. Bulwy topinamburu są niskokaloryczne, a jednocześnie duża zawartość błonnika daje szybko poczucie sytości. Kto chciałby bezpiecznie stracić zbędne kilogramy, powinien skorzystać z dobrodziejstw topinamburu.
  • Wzmocnienie systemu odpornościowego. Wiele chorób zależy od stanu systemu immunologicznego organizmu. Topinambur wyraźnie wzmacnia ten system. Liczne ważne mikro- i makroelementy oraz witaminy tej rośliny, wpływają pozytywnie na cały organizm.
4,8 (26 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba