Porady

Jak uprawiać patisony?

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Pod względem botanicznym jest patison praktycznie taką samą rośliną, jak kabaczek, ale wygląda zupełnie inaczej. Niektórzy stawiają może pytanie, dlaczego patison powinien być uprawiany w ogrodzie. Odpowiedź jest prosta: w ogrodzie, podobnie jak na talerzu, potrzeba wciąż czegoś nowego.

Patisony, które przypominają wyglądem małe UFO, dzielą się na wiele odmian, różniących się przede wszystkim kolorem. Tak więc bywają patisony białe, zielone, pomarańczowe, żółte, czarnozielone i fioletowe.

Miejsce i gleba dla patisonów

Patisony nie są trudne w uprawie. Wymagają tylko gleby żyznej i pulchnej, regularnego podlewania oraz ciepła i światła. Dobrze jest nawozić wierzchnią warstwę gleby kompostem. Sadząc patisony w ogrodzie trzeba zwrócić uwagę na to, co w tym miejscu rosło w poprzednim sezonie. Dobrymi poprzednikami dla patisonów okazują się być rośliny motylkowe w formie nawozu zielonego, a także rzodkiewka, cebula, kapusta, marchew, groch. Nie należy natomiast sadzić tej mini dyni po innych gatunkach i odmianach dyniowatych – ogórek, kabaczek, dynia.

Patison dojrzewający w ogrodzie

Siew i sadzenie patisonów

Nasiona patisona można wysiewać bezpośrednio do gruntu albo sadzić wyhodowane wcześniej sadzonki. Zarówno siew, jak i sadzenie rozsady są wskazane dopiero pod koniec maja, kiedy zniknie zagrożenie przymrozkami. Rozsadę należy przesadzać z bryłką ziemi wokół korzeni, ponieważ patisony, jak wszystkie dyniowate, słabo znoszą zakłócanie spokoju korzeni. Roślina patisona ma pokrój kompaktowy, nie wykształca długich pędów płożących i z tego względu potrzebuje mniej miejsca, niż dynia. Niemniej jednak na jednego patisona należy zarezerwować co najmniej 1 m2 grządki.

Nasiona patisona można wysiewać bezpośrednio do gruntu albo sadzić wyhodowane wcześniej sadzonki.

Nasiona patisona umieszcza się w glebie na głębokości ok. 7-8 cm. W jeden dołek kładzie się 2-3 ziarna, z których docelowo pozostanie jedna najsilniejsza siewka. Uprawa patisonów nie musi opierać się na jednorazowym siewie; zabieg można powtarzać kilka razy w sezonie.

Żółte patisony

Pielęgnowanie patisonów w ogrodzie

Patisony, podobnie jak inne warzywa z tej rodziny, nie mają specjalnych wymagań w okresie wzrostu i owocowania. Wystarczy spulchnić glebę wokół sadzonek i wyrwać chwasty. Jedynie podlewanie należy wykonywać regularnie, ponieważ patisony potrzebują dużo wody.

Dla zwiększenia skuteczności zapylania, a tym samym zbiorów patisona, można zachęcić owady zapylające do odwiedzenia ogrodu. W tym celu można w pobliżu rozwiesić pojemniki z roztworem miodu.

Patisony, podobnie jak inne warzywa z tej rodziny, nie mają specjalnych wymagań w okresie wzrostu i owocowania. Wystarczy spulchnić glebę wokół sadzonek i wyrwać chwasty.

Kiedy zbiera się owoce patisona?

Jeśli chodzi o patisony (a także kabaczki i ogórki), to zbiera się z zasady owoce niedojrzałe. Największą wartość kulinarną posiadają one w określonym stadium rozwoju. Nawet kwiaty są bardzo przydatne do spożycia. Dojrzewając, owoce powiększają swoje rozmiary, ale nie stają się przez to bogatsze w pożyteczne składniki. Początkowa, określona porcja składników zostanie raczej rozcieńczona w większej ilości wody i opakowana w twardą skórkę. Dlatego też z korzyścią dla siebie jest wczesne zbieranie patisonów i nie oczekiwanie na rekordowe wymiary. Patisony o średnicy ponad 25 cm i wadze ok. 2 kg mają delikatność starej kości, a do ich cięcia trzeba użyć piły tarczowej.

Patison o nietypowym kolorze

Odmiany patisonów w uprawie

Istnieją liczne odmiany patisona zwanego też dynią talerzową różniące się kształtem i kolorami. Owoce patisona mogą przypominać formą dysk, dzwonek, rozgwiazdę albo na przykład UFO. Występują też w różnych kolorach, między innymi:

  • Patisony żółte - Sunny Delight F1, Scallopini.
  • Patisony fioletowe - Scallopini F1.
  • Patisony białe – Disco, Polo F1, Star Zone F1, Moonbeam F1.
  • Patisony zielone - Patty Green Tint F1, Gagat, Okra, Bingo Bongo.
0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba