Seler naciowy – właściwości odżywcze i zdrowotne [WIDEO]
Chociaż seler zadomowił się w Europie już od średniowiecza, często bywa przez nas niedoceniany. A przecież mało które warzywo może być tak wszechstronnie używane, jak właśnie seler naciowy. Jest to botaniczna odmiana selera zwyczajnego (Apium graveolens var. dulce (Mill.), której liście i ogonki liściowe są pozbawione gorzkiego smaku. Jasnozielone łodygi nadają się doskonale do sałatek i warzywnych kompozycji, jako dodatek do potraw mięsnych oraz na zupę. Swoim subtelnym, korzennym aromatem nadają wielu potrawom ostatni akcent.
Seler naciowy posiada długie, mięsiste ogonki liściowe i małe bulwy korzeniowe. Spożywane są tylko łodygi. Kiedy są świeże, mają kolor biały do żółtawozielonkawego. Przy zginaniu prędko pękają. Łodygi selera, które dają się wyginać, są zbyt długo przechowywane. Delikatne łodygi wystarczy przed spożyciem tylko umyć, grubsze lepiej smakują obrane ze skórki.
O uprawie selera naciowego przeczytasz w naszym osobnym artykule.
Dlaczego warto jeść seler naciowy?
Seler naciowy należy do warzyw najmniej kalorycznych. Porcja 100 g tego warzywa daje zaledwie 15 kcal. Wynika to z tego, że seler naciowy w 95% składa się z wody. Oprócz wody zawiera jednak ważne witaminy i równie ważne minerały. Do tego dochodzą liczne związki roślinne, które nie tylko odpowiadają za charakterystyczny aromat selera, ale dają też pozytywny wpływ na przemianę materii.
Już w starożytności stosowano to warzywo jako lekarstwo na różne choroby. Rzeczywiście, seler może pomóc na przykład na dolegliwości wątroby, serca oraz problemy trawienne.
1. Seler naciowy – mało kalorii, dużo składników odżywczych
- Zawiera dużo wody i składniki mineralne, jak wapń, sód i magnez.
- Odznacza się bogactwem witaminy A, C, E, D, B6, B12, i K.
- Do tego dochodzą olejki eteryczne, błonnik i antyoksydanty.
2. Seler naciowy chroni serce oraz działa:
- antybakteryjnie;
- moczopędnie;
- oczyszczająco;
- wykrztuśnie.
3. Seler naciowy – działanie przeciwzapalne
Bóle stawów, artretyzm albo przeciążenie mięśni mogą wiązać się ze stanami zapalnymi. W tym wypadku pomaga seler naciowy – najlepsze warzywo o działaniu przeciwzapalnym. Może być pomocny w leczeniu:
- reumatoidalnego zapalenia stawów;
- choroby zwyrodnieniowej stawów;
- astmy;
- zapalenia oskrzeli.
4. Seler naciowy – działanie uspokajające
Zadziwiające, ale prawdziwe: do najważniejszych minerałów zawartych w łodygach selera należy magnez. Razem z olejkami eterycznymi pomaga uspokajać system nerwowy. Wspomaga spokojny sen.
5. Seler naciowy – poprawa trawienia
Seler chroni układ pokarmowy. Jednak ze względu na zawartość polisacharydów przede wszystkim chroniony jest żołądek. Wrażliwa śluzówka żołądka może być pielęgnowana poprzez spożywanie selera. Dzięki selerowi zahamowana zostaje stwarzająca problemy nadkwasota żołądka. Także zasadowe właściwości selera wpływają pozytywnie na dolegliwości żołądkowe. Do równowagi powraca nadmierna ilość kwasów.
6. Seler naciowy – dobry dla wzroku
Regularne spożywanie selera naciowego wpływa pozytywnie również na stan wzroku. Przyczyną jest zawartość w warzywie witaminy A. Już jedna łodyga dziennie dostarcza 5% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
7. Seler naciowy – pomaga na zły cholesterol
Dzięki zawartości określonych związków chemicznych seler pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
8. Seler naciowy - pomaga obniżyć ciśnienie krwi
Przy nadciśnieniu powinno się odpowiednio ustawić dietę. Łodygi selera doskonale się do tego celu nadają. Aby uzyskać pożądany efekt, należy spożywać dziennie co najmniej dwie łodygi selera.
9. Seler naciowy – zapobiega nowotworom
Nie ma na razie środka, który by definitywnie zapobiegał chorobie nowotworowej. Jednak poprzez odpowiednią dietę można ryzyko zachorowania znacząco zmniejszyć. Flawonoidy zawarte w łodygach selera są naturalnymi antyoksydantami i mogą być pomocne w walce z komórkami rakowymi w płucach.
10. Seler naciowy – pomaga przy odchudzaniu
Warzywo składa się w 90% z wody, a do tego zawiera dużo błonnika. Niska kaloryczność selera w połączeniu z błonnikiem sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Różnorodność pozytywnych działań na zdrowie przemawia za regularnym włączaniem do diety selera naciowego. Nie ma przy tym konieczności ciągłego popijania nudnej z czasem herbatki. Istnieje mnóstwo przepisów kulinarnych zawierających w składzie seler naciowy, które bez problemu można każdego dnia wykorzystywać. Należy jedynie zwracać uwagę na jakość warzywa.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.