Porady

Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Właściwości i zastosowanie

5 (2 opinie)

Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej i kochają klimat tropikalny. Są warzywami pełnymi nie tylko składników odżywczych, ale też cennych dla zdrowia związków i minerałów. Ich działanie na organizm człowieka – przy regularnym spożywaniu - jest fenomenalne. Nic więc dziwnego, że bataty zajmują trzecie miejsce na światowej liście uprawy warzyw korzeniowych i bulwiastych, po ziemniakach i manioku.

Słodkie ziemniaki nie mają oczywiście nic wspólnego z ziemniakami. Są roślinami należącymi do rodziny powojowatych i bliżej jest im do popularnego powoju polnego niż do pomidorów, ziemniaków i innych roślin psiankowatych.

Bataty można jeść na surowo, pieczone, gotowane albo parowane. Ubogie w kalorie bulwy mogą być w codziennej diecie bez obawy o nadwagę. Z liści można też przyrządzać sałatkę. Najsmaczniejsze i najzdrowsze będą bataty z własnej uprawy

Właściwości lecznicze batatów (słodkich ziemniaków)

Według opinii wielu badaczy pod względem zawartości substancji odżywczych słodkie ziemniaki zajmują czołowe miejsce pośród wszystkich uprawianych warzyw.

Prawie 5% zawartości witamin w batatach stanowi kwas askorbinowy (witamina C). Bulwy zawierają też znaczne ilości niacyny, czyli witaminy PP. Odpowiada ona za prawidłowe działanie mózgu i normalne funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór tej witaminy wywołany wielokrotnym przetwarzaniem żywności, może być jedną z przyczyn depresji. Poza tym w batatach występują witaminy z grupy B, witamina A, E oraz K. Więcej witaminy A zawierają odmiany o ciemnopomarańczowych bulwach.

Pod względem zawartości potasu bataty przewyższają prawie wszystkie znane warzywa. Do tego dochodzi fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i sód oraz śladowe ilości manganu, selenu i miedzi.

Bataty można jeść zarówno ugotowane, jak i surowe
Bataty można jeść zarówno ugotowane, jak i surowe

W bulwach batatów zawarta jest substancja o nazwie „caiapo”. Odkryto ją przypadkowo. W jednym z regionów Japonii (Kagawa) istnieje szczególnie wysokie spożycie batatów, przede wszystkim na surowo. Jednocześnie miejscowa ludność wydaje się nie znać takich chorób, jak anemia, nadciśnienie czy cukrzyca. Pobudziło to ciekawość badaczy (m.in. z instytutów naukowych Padwy i Wiednia), którzy zaczęli badać przyczynę tak dobroczynnego i leczniczego działania batatów. Zidentyfikowano wtedy substancję caiapo, występującą głównie w skórce bulw.

Badania wykazały, że spożywanie słodkich ziemniaków sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu, a także wyraźnie poprawia ogólny stan zdrowia.

10 powodów, dla których warto jeść bataty

  • Zawierają antyoksydanty. Słodkie ziemniaki są szczególnie bogate w przeciwutleniacze. Działają one w organizmie, chroniąc przed zapaleniami i związanymi z tym problemami, jak astma, artretyzm, podagra i wiele innych dolegliwości.
  • Regulują poziom cukru we krwi. Są doskonałym źródłem węglowodanów zwłaszcza dla osób, które mają problem z poziomem cukru we krwi. Regulują ten poziom i zapobiegają powstawaniu cukrzycy.
  • Są bogate w błonnik. Szczególnie spożywane ze skórką przeciwdziałają zaparciom, a także zapobiegają chorobom nowotworowym jelit.
  • Dobre dla kobiet w ciąży. Bataty stanowią idealne pożywienie dla kobiet w ciąży. Zawierają mianowicie wiele naturalnego kwasu foliowego, niezbędnego do zdrowego rozwoju komórek i tkanek embrionalnych.
  • Mobilizują siły obronne organizmu. Witaminy i inne substancje roślinne zawarte w bulwach batatów wzmacniają system immunologiczny.
  • Chronią serce. Bataty pomagają uniknąć chorób serca. Zawierają wiele potasu, co zapobiega powstawaniu zawałom serca i udarom mózgu. Potas wypływa poza tym na regulację elektrolitów w organizmie, stabilizując ciśnienie i pracę serca.
  • Łagodzą skurcze i wzmacniają mięśnie. Niedobór potasu i magnezu jest główną przyczyną skurczy i dolegliwości mięśni – a tych pierwiastków dostarczają właśnie bulwy słodkich ziemniaków.
  • Łagodzą stres. Bataty zawierają witaminy i minerały, które pozwalają łagodzić objawy stresu.
  • Są najbardziej pożywnym warzywem. Jak wykazały badania, bogactwo składników odżywczych oraz witamin zawartych w batatach umieszcza je na czele listy zdrowych warzyw.
  • Można je spożywać na surowo. W przeciwieństwie do „normalnych” ziemniaków, słodkie ziemniaki można jeść na surowo. Są w smaku słodkawe, soczyste i chrupiące – podobnie jak marchew, tylko jeszcze lepsze.

 

 

 

5 (2 opinie)