Herbata z hibiskusa – właściwości, działanie i przeciwwskazania. Jak wykonać ją samemu?
Nie tylko pięknie wyglądają, ale są też podstawą zdrowego napoju: kwiaty hibiskusa. Hibiskus, czyli ketmia, jest botanicznym rodzajem roślin z rodziny ślazowatych, z obszarów tropikalnych. Ze względu na efektowne kwiaty hibiskus od dawna jest popularną rośliną ozdobną.
Herbata z hibiskusa powstaje, kiedy (przeważnie wysuszone) części rośliny zaleje się gorącą wodą. Smak napoju jest lekko kwaskowy i trochę gorzkawy, porównywalny ewentualnie z żurawiną albo czerwoną porzeczką. Hibiskus nie oznacza jednego gatunku roślin, ale całą grupę gatunków, pochodzących prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji. To co określa się „herbatą z hibiskusa” jest z reguły naparem z gatunku ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa). Suszone kielichy tej ketmii służą do sporządzania napoju o czerwonej barwie – herbaty z hibiskusa. Krzew dorasta do trzech metrów wysokości.
Składniki i właściwości herbaty z hibiskusa
Wspaniałe kwiaty hibiskusa nie tylko pięknie wyglądają, ale zawierają też różnorodne składniki poczynając od rozmaitych kwasów owocowych przez garbniki do witaminy C.
- Cukier i kwasy – hibiskus orzeźwia, i zawdzięcza to zawartym w nim cukrom i określonym kwasom. Polisacharydy wzmacniają układ odpornościowy. Kwasy owocowe mają działanie przeczyszczające i to prawdopodobnie wyjaśnia pomoc herbaty z hibiskusa w diecie, kwasy nie są wchłaniane do krwiobiegu.
- Garbniki i substancje śluzowe – gatunki hibiskusa zawierają substancje, które działają przeciwskurczowo i moczopędnie. Z tego powodu herbata z hibiskusa ma przeciwskazania dla kobiet w ciąży, ponieważ te właściwości mogą mieć negatywny wpływ.
- Antyoksydanty – biochemiczna przemiana materii powoduje utlenianie spożytego pokarmu do dwutlenku węgla, wody i właściwych dla organizmu związków chemicznych. Do produktów przemiany materii należą też tak zwane wolne rodniki. Są to aktywne formy tlenu, które niszczą strukturę komórek; istotne działanie mające wpływ na powstawanie nowotworów, reumatyzmu i zwapnienia tętnic. Herbata z hibiskusa zawiera przeciwutleniacze i może skutecznie przeciwdziałać wolnym rodnikom. Badania wykazały, że ekstrakt z hibiskusa zwiększył aktywność enzymów przeciwutleniających i zmniejszył szkodliwe działanie wolnych rodników o ponad 90%. Chociaż w tym wypadku używano wysokoskoncentrowanego wyciągu z rośliny, to jednak zwykła, rozcieńczona pod tym względem herbata z hibiskusa również ma pozytywne działanie.
- Pektyna – pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
- Antocyjany i flawony – odpowiadają za barwę herbaty.
- Kwasy fenolowe – mają działanie antybakteryjne.
Ketmia syryjska (hibiskus) – uprawa w doniczkach i ogrodzie - omawiamy szczegółowo TUTAJ
Zastosowanie i działanie herbaty z hibiskusa
1. Obniżenie ciśnienia krwi
Herbata z hibiskusa może obniżyć ciśnienie krwi i w przypadku podwyższonego ciśnienia zredukować niebezpieczeństwo chorób serca. Herbata obniża zarówno górne jak i dolne ciśnienie, czego dowodzą doświadczenia wykonane w ostatnim czasie. W badaniach przeprowadzonych na uniwersytecie w Bostonie osobom cierpiącym na nadciśnienie podawano do picia herbatę z hibiskusa albo placebo. Po sześciu tygodniach u osób, którym podawano herbatę stwierdzono wyraźny spadek ciśnienia krwi w porównaniu do pozostałych uczestników doświadczenia.
Działanie herbaty z hibiskusa na obniżenie ciśnienia krwi jest redukowane poprzez tłuszcze i cukier. Dlatego powinno się ją pić bez mleka, śmietany i cukru. Trzeba podkreślić, że hibiskus nie zastępuje przepisanych przez lekarza leków. Tylko lekarz może zdecydować, czy po dłuższym piciu herbaty z hibiskusa można zmniejszyć dawki przepisanych medykamentów.
2. Wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu
Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia system immunologiczny. Trzeba tylko pamiętać, że nadmiar witaminy C nie przynosi pożytku. Herbata z hibiskusa jest zalecana w okresie grypowym – działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
3. Poprawa poziomu cholesterolu
Antyoksydanty zawarte w hibiskusie oddziałują na poziom cholesterolu. Poprawie ulega stosunek „dobrego” cholesterolu do „złego”.
4. Wspomaganie diety odchudzającej
Herbata z hibiskusa wspomaga przemianę materii i może odwodnić organizm. Dzięki temu nadaje się do regulowania masy ciała. Poza tym duża ilość napojów pomaga przy odchudzaniu. Picie herbaty z hibiskusa jest pewną odmianą, a przy tym smaczną alternatywą dla wysokokalorycznych napojów.
Przygotowanie herbaty z hibiskusa
Najłatwiej jest kupić gotowe suszone kwiaty hibiskusa. Wtedy wystarczy wziąć łyżeczkę od herbaty kwiatów na filiżankę napoju i zalać wrzącą wodą. Po pięciu minutach można napar przecedzić pić w formie herbaty. Dłuższe parzenie może spowodować, że napar będzie zbyt gorzki. Herbata z hibiskusa dobrze smakuje schłodzona. Napój z hibiskusa dobrze sprawdzi się podczas letnich miesięcy.
Ponieważ hibiskus smakuje lekko kwaskowo, można dodać dla równowagi trochę miodu i limonki. Hibiskus dobrze się komponuje z różą, a także z miętą i melisa. Bardzo zdrowe jest połączenie herbaty z hibiskusa z imbirem i cytryną. Na Wschodzie dodawany jest też kardamon i cynamon – składniki o leczniczym działaniu.
Szczególnie dobrze smakuje mrożona herbata z hibiskusa ze świeżymi malinami, porzeczkami, jeżynami albo poziomkami. Świeży, oryginalny smak posiada mieszanka kwiatów hibiskusa i czarnego bzu, zalanych wrzątkiem.
Alternatywą dla gotowego suszu ze sklepu jest samodzielne zbieranie i suszenie kwiatów hibiskusa. Odpowiednią porą do zbioru jest moment, kiedy kwiaty zaczynają blaknąć. Jednak nie całe kwiaty są używane do herbaty, tylko kielichy kwiatowe. Po wysuszeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze