Porady

Morwa biała – na co rzeczywiście pomaga? Właściwości i przeciwwskazania

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Morwa biała od dawna stosowana jest w Azji, natomiast w naszej kulturze stała się fenomenem dopiero na przestrzeni ostatnich lat. Uznaje się ją za roślinę doskonale wspomagającą odchudzanie, walkę z cukrzycą, miażdżycą, a nawet nowotworami. Na które z tych dolegliwości warto stosować morwę? Na co jeszcze może pomóc? Czy są przeciwwskazania do jej zażywania?

Skład chemiczny morwy białej: liście, owoce, nasiona i kora korzeni

  • Liście morwy białej zawierają przede wszystkim białko (15-30%) oraz błonnik (28-44%). W swoim składzie mają także kwas askorbinowy, beta-karoteny, szczawiany, fityniany, kwas taninowy, makro- i mikroelementy (żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez), polifenole (14 związków) oraz związki przeciwbakteryjne.
  • Owoce morwy białej zawierają liczne związki bioaktywne, tj. białka, lipidy czy szczawiany. W składzie owoców znajduje się także witamina B2, kwas askorbinowy, makro- i mikroelementy, alkaloidy, antocyjany, aminokwasy egzogenne.
  • Nasiona i kora korzeni morwy białej zawierają przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 (od 25 do 35%). Ponadto w skład kory korzeni wchodzą flawonoidy, alkaloidy oraz leachianon G (związek wykazujący działanie przeciwwirusowe) i Moran 20K (substancja przeciwcukrzycowa).

Dzięki powyższym składnikom możliwe jest m.in. zwalczanie wolnych rodników, co oznacza przeciwdziałanie starzenia organizmu. Związki te przeciwdziałają także chorobom neurodegeneracyjnym (np. Alzheimer) oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia procesów nowotworowych. Kwercetyna zawarta w liściach morwy wykazuje ponadto silne działanie przeciwzapalne oraz obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL).

Najzdrowsza będzie morwa biała z własnej uprawy.

Morwa biała na cukrzycę

Morwa biała wywiera wpływ na utrzymywanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Cukier zawarty w jej liściach działa bardzo podobnie do leków na cukrzycę – hamuje bowiem aktywność enzymów w jelicie cienkim, które biorą udział w trawieniu węglowodanów. To natomiast powoduje, że część z nich nie rozkłada się do glukozy, przez co nie zostaje wchłaniana do układu pokarmowego czy też krwi. Tym sposobem morwa biała zwiększa wydzielanie insuliny i to bez efektów ubocznych charakterystycznych dla leków przeciwcukrzycowych.

Uwaga! Decyzję o odstawieniu leków każdorazowo konsultuj z lekarzem! Każdy organizm inaczej reaguje na różne substancje, dlatego sposób leczenia musi być ustalany przez specjalistę na podstawie wyników badań i obserwacji organizmu.

Morwa biała – środek na odchudzanie?

Naukowcy udowodnili, że wyciąg z morwy podawany myszom przez ok. 30 dni, powoduje zmniejszenie ich masy ciała. Niestety nie udało nam się znaleźć badań bezpośrednio potwierdzających takie działanie u ludzi, natomiast pewnym jest, że morwa biała zmniejsza poziom glukozy – a to wspomaga walkę z nadwagą i otyłością.

Czy są przeciwwskazania do stosowania morwy białej?

Przeciwwskazań do stosowania tej rośliny jest niewiele. Nie możemy jej spożywać, jeśli jesteśmy uczuleni na któryś ze składników. Morwy białej nie mogą także stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Morwa biała – jak i kiedy ją stosować?

Wzorem mieszkańców Azji, którzy od wieków stosują właściwie każdą część drzewa morwy białej, możemy wykorzystywać zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych. Z korzeni oraz liści sporządza się napary, wyciągi i odwary. Z owoców natomiast przygotowuje się soki, nalewki, herbaty, a nawet mąkę! Morwa może być także spożywana na surowo lub po ususzeniu.

Szerokie wykorzystanie morwy ma swoje powody – roślina ta jest znana ze swoich właściwości przeciwgorączkowych i moczopędnych. Napary i nalewki z liści morwy poleca się np. podczas grypy, anginy i zapaleniu oskrzeli. Odwar z kory gałązek wykorzystuje się w leczeniu kaszlu i napadach astmy. Sok z korzeni pomaga usunąć z przewodu pokarmowego pasożyty. Natomiast sok z owoców stosuje się w schorzeniach sercowo-naczyniowych i anemii. Świeże owoce mogą okazać się zbawienne w chorobie wrzodowej. Morwę stosuje się także w celach kosmetycznych – Azjatki używają kosmetyków na bazie liści tego drzewa, w celu usuwania przebarwień skórnych.

Sprawdź więcej roślin o właściwościach leczniczych.

Bibliografia:

  • Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, „Post Fitoter” 2017, nr 18. http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/06/pf_2017_031-035.pdf
  • Jeszka M., Kobus-Cisowska J., Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, „Post Fitoter” 2009, nr 3.
  • Litwińczuk W., Charakterystyka, rozmnażanie i wykorzystanie morwy białej (Morus alba L.), „Biuletyn Ogrodów Botanicznych” 1993, nr 2.
0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba