Porady

Sałata z własnej uprawy – kiedy siać i jak uprawiać?

0 (0 opinii)

Ze względu na krótki okres wegetacji sałata to doskonały przedplon, np. dla pomidora czy ogórka. Najchętniej wybierane odmian sałaty to m.in. sałata głowiasta, sałata liściowa, sałata lodowa i sałata rzymska. W zależności od odmiany i tego, czy zdecydujemy się na uprawę z siewu czy z rozsady, od sadzenia do zbiorów sałaty mija średnio 8 tygodni.

Uprawa sałaty

Sałata to warzywo jednoroczne często spotykane w przydomowych ogrodach – a to ze względu na łatwość w uprawie, walory smakowe i dekoracyjność. Mimo że jest niskokaloryczna, stanowi bogate źródło soli mineralnych, witaminy C, A , E i witamin z grupy B, a także błonnika i kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Sałata najlepiej rośnie w glebach próchniczych i piaszczysto-gliniastych i preferuje lekką, przepuszczalną ziemię. Łatwość w jej uprawie sprawia, że idealnie sprawdzi się jako roślina dla początkujących ogrodników. 

Uprawa sałaty różni się w zależności od jej rodzaju i sposobu wysiewu.

Sałata – jak uprawiać?

Sałata może być uprawiana na dwa sposoby:

  • z siewu  – nasiona wysiewa się bezpośrednio w wilgotnej glebie, na głębokości około 1 centymetra, zachowując co najmniej 20 centymetrową odległość między kolejnymi nasionami. Bardzo ważne jest, by zrobić to w odpowiednim czasie, w zależności od rodzaju sałaty. Należy również pamiętać o odpowiedniej temperaturze gleby – sałata wschodzi, gdy gleba osiąga 12 stopni Celsjusza,
  • z rozsady – nasiona umieszczamy w doniczkach wypełnionych wilgotną ziemią bogatą w składniki pokarmowe, o odczynie obojętnym. Do przygotowania odpowiedniego dla sałaty próchniczego podłoża wykorzystać możemy na przykład: glinę, obornik, piasek czy torf ogrodniczy. Pojemniki z rozsadą, dla zapewnienia odpowiedniej temperatury, możemy okryć folią lub umieścić w szklarni lub miniszklarni.
Pojemniki z rozsadą
Lovenatura
Pojemniki z rozsadą

Możemy zdecydować się na gotowe podłoża do wysiewu nasion i produkcji rozsady, dostępne w sklepach ogrodniczych. Roślina preferuje stanowiska słoneczne, dlatego na chłodniejszych obszarach lepiej zrezygnować z wczesnej lub późnej uprawy.  

Sałatę możemy uprawiać zarówno na grządkach w przydomowym ogrodzie lub działce, a także w szklarniach i tunelach foliowych.

Sałata w tunelu foliowym

Tunel foliowy umożliwia całoroczną uprawę sałaty – zapewnia odpowiednią temperaturę oraz optymalną wilgotność powietrza, a także chroni plony przed negatywnymi skutkami zjawisk atmosferycznych. Dzięki temu, że rośliny są osłonięte, będą mniej narażone na atak szkodników.

Sałatę w tunelu foliowym możemy uprawiać zarówno jako przedplon, jak i poplon.

Rodzaje sałaty

Do najbardziej popularnych odmian sałaty należą m.in.: sałata głowiasta, sałata liściowa, sałata lodowa i sałata rzymska, które różnią się od siebie terminem wysiewu, rozsady i zbiorów.

Tabela: rodzaje sałaty
Tabela: rodzaje sałaty

Kiedy i jak siać sałatę?

Pora wysiewu sałaty zależy od sposobu jej uprawy. Pierwsze nasiona sałaty uprawianej z rozsady wysiewamy już w połowie lutego – używamy do tego wcześniej wspomnianych doniczek lub specjalnych skrzynek wysiewnych. Gdy zapewnimy sadzonkom odpowiednie warunki: ogrzewanie i dostęp do światła, możemy kontynuować uprawę w gruncie już w marcu/kwietniu, umieszczając bryły korzeniowe sałaty w wykopanych w ziemi dołkach. 

Sałata nadaje się do wysiewu całorocznego, nie zaleca się jednak siania sałaty w upalnym lecie – nasiona mogą nie wykiełkować w glebie, której temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza.

Jak dbać o sałatę?

Chcąc zapewnić sałacie optymalny i zdrowy wzrost, należy pamiętać o:

  • podlewaniu – sałata lubi umiarkowaną wilgoć, dlatego należy ją regularnie podlewać. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością wody, ponieważ mogłoby to doprowadzić do gnicia rośliny,
  • spulchnianiu gleby – sprawia, że sałata rośnie szybciej; pierwszy zabieg spulchniania, czyli wzruszania ziemi należy wykonać tuż po posadzeniu rozsady, 
  • zapewnieniu odpowiedniej temperatury – optymalna wynosi 15-20 stopni Celsjusza,
  • usuwaniu chwastów – jest konieczne zwłaszcza na początkowym etapie uprawy sałaty: z czasem roślina sama nauczy się je zwalczać, 
  • nawożeniu – możemy użyć płynnego nawozu wieloskładnikowego, jednak niezbyt często – sałata nie ma dużych wymagań pokarmowych, dlatego zbyt częste nawożenie mogłoby jej zaszkodzić.

Sałata – zagrożenia 

Uprawiając sałatę musimy uważać na szkodniki, które mogą doprowadzić do zniszczenia upraw. Wśród nich wymienić możemy: 

  • mszyce – spowalniają wzrost liści i powodują ich deformację. By je zwalczać, musimy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu; naturalnym wrogiem mszyc są m.in. biedronki,
  • ślimaki – najczęściej pojawiają się w nocy; wygryzają dziury w liściach sałaty. Aby się ich pozbyć, możemy stosować specjalne pułapki,  chemiczne preparaty lub zdecydować się na ręczne zbieranie ślimaków,
  • rolnice – to gąsienice motyli nocnych, które tak jak ślimaki żerują w nocy i są bardzo uciążliwe. Dobrym sposobem na walkę z rolnicami jest przekopywanie gruntu – w ten sposób zniszczymy ich jaja, złożone przez motyle na powierzchni ziemi. Innym rozwiązaniem są pułapki feromonowe czy oprysk chemiczny. Naturalnym wrogiem rolnic są np. jeże i jaszczurki,
  • drutowce – to larwy chrząszczy, niszczące korzenie sałaty, powodując więdnięcie sałaty – szczególnie narażone na ich działanie są młode rośliny i rozsady. Tak jak w przypadku rolnic, do pozbycia się drutowców przydatne jest przekopanie ziemi; larwy, które znajdą się na powierzchni, zostaną zjedzone przez ptactwo, 
  • błyszczki jarzynówki – to motyle, zwane dziennymi ćmami, które wiosną wygryzają obszerne dziury w liściach sałaty i obgryzają jej brzegi, niszcząc często całe główki. W celu jej zwalczania stosuje się oprysk oraz specjalne preparaty. Naturalnym wrogiem błyszczki jarzynówki są osy m.in. nicienie.
Uprawiając sałatę musimy uważać na szkodniki
Uprawiając sałatę musimy uważać na szkodniki

Sałata zimą

Niektóre z odmian sałaty są bardzo odporne na zimno i bez problemu przetrwają ujemne temperatury. Należy do nich np. roszponka. Odmiany bardziej wrażliwe na zimno lepiej przezimować w szklarni.

Do zimowania roślin bardzo ważny jest stan podłoża – w zbyt wilgotnej glebie sałata zgnije, w za bardzo zbitej i zimnej – przemarznie. 

Zbieranie plonów

Już po upływie kilku tygodni od wysiewu możemy zacząć zbierać małe listki sałaty.

null
Młode liście sałaty

Dojrzałą sałatę głowiastą ścinamy w całości tuż nad powierzchnią gleby. W przypadku sałaty liściowej, możemy odrywać pojedyncze listki – wyrosną one ponownie, jednak wraz z każdym kolejnym odrostem, jakość i smak rośliny może ulec pogorszeniu. Najlepszą porą na zbiór sałaty jest wczesny ranek; zebrane liście należy oczyścić z ziemi i przechowywać w odpowiedniej temperaturze: nie powinna ona przekraczać 0 stopni Celsjusza.

0 (0 opinii)