Porady

Rośliny z dekoracyjnymi owocami

0 (0 opinii)

Otoczenie domu możemy ubarwić nie tylko kwiatami, lecz również roślinami o ozdobnych owocach. Są one mniej popularne niż kwiaty, ale nie mniej dekoracyjne; także jesienią i zimą, kiedy pozostałe gatunki przekwitają, a ogród traci kolory. Większość ozdobnych owoców wyróżnia się intensywnie czerwoną barwą, która pięknie kontrastuje z zielenią.

Owoce utrzymują się na krzewach znacznie dłużej niż kwiaty i dłużej cieszą oko ciekawymi barwami i kształtami. Wiele z nich najpierw posiada bogato ubarwione kwiaty. Dzięki temu zdobią ogród prawie przez cały seon, podczas gdy rośliny o ozdobnych kwiatach po przekwitnięciu nie są już atrakcyjne.

Niektóre z owoców mogą być wykorzystywane do wyrobu przetworów, dżemów i nalewek. Większość stanowi jednocześnie pożywienie dla ptaków. Hodując tego rodzaju rośliny, dbamy więc jednocześnie o środowisko. Szczególnie cenne są te, na których owoce pozostają także zimą. Nie tylko dlatego, że zdobią szary w tym sezonie ogród, lecz dlatego, że pozwalają przetrwać zimę ptakom, stając się ich pożywieniem.  

Duże owocujące krzewy i drzewa, np. dereń, dobrze prezentują się przy ogrodzeniach lub w pobliżu altan (jako ich osłona). Mniejsze krzewy, np. berberys, ligustr, ostrokrzew Meservy i mahonia pospolita, często są sadzone jako część żywopłotów (formowanych lub nie). Różą pnącą i innymi roślinami o pięknych kolorowych owocach można natomiast obsadzić pergole, kratki, trejaże i tym podobne.

Owoce, które utrzymują się w ogrodzie zimą, pomagają przetrwać ptakom, stając się ich pożywieniem
Owoce, które utrzymują się w ogrodzie zimą, pomagają przetrwać ptakom, stając się ich pożywieniem

Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny

  • Papryka roczna wydająca różnokolorowe owoce najlepiej nadaje się do uprawy w doniczkach. Jednak może również rosnąć na niskich rabatach.
  • Miechunka rozdęta jest często używana do suchych bukietów, ze względu na pomarańczowe okrywy owoców przypominające lampiony.
  • Miesiącznica roczna, uprawiana na rabatach kwiatowych, wydaje owoce w kształcie białych okrągłych blaszek, które zdobią suche bukiety.
  • Obrazki plamiste to mała bylina, która owocuje pod koniec lata, tworząc kiście czerwonych i zielonych owoców. Świetnie nadaje się do miejsc cienistych. Jest to roślina trująca.
  • Driakiew gwiaździsta jest rośliną jednoroczną, która zdobi ogród od lata do zimy. Przekwitnięte kwiaty tworzą kremowe, suche główki, które można użyć do suchych bukietów.
  • Sasanka po przekwitnięciu tworzy owocostany pokryte jedwabistymi włoskami. Jest łatwa w uprawie.

Owoce ozdobne utrzymują się na krzewach znacznie dłużej niż kwiaty i dzięki temu dłużej dekorują ogród. Niektóre z nich mogą być wykorzystywane do wyrobu przetworów, dżemów i nalewek. Większość stanowi też pożywienie dla ptaków. 

Pnącza

  • Dławisz okrągłolistny jest szybko rosnącym pnączem, które wydaje czerwone owoce. Jest odporny na zanieczyszczenia, dlatego nadaje się do obsadzania parkanów przy ruchliwych ulicach.
  • Pnąca i dzika róża wydaje podłużne czerwone owoce, które nadają się na przetwory.
  • Cytryniec chiński zawiązuje ozdobne kiście czerwonych owoców, które ożywiają ogród jesienią. Jego owoce posiadają właściwości lecznicze.
  • Winobluszcz we wrześniu lub październiku wydaje ciemnoniebieskie małe owoce, które ciekawie kontrastują z czerwonymi liśćmi i wabią do ogrodu ptaki.
  • Winnik zmienny pod koniec września rodzi drobne, niebieskie owoce zebrane w grona. Owoce zmieniają barwę w czasie dojrzewania. Ich grona mają kilka kolorów jednocześnie, co zapewnia ciekawe efekty dekoracyjne.

Czerwone i pomarańczowe

  • Golteria pełzająca jest płożącą się krzewinką. Wydaje piękne czerwone owoce, którymi zdobi ogród od jesieni do końca zimy. Owoce są jadalne, choć niesmaczne. Jest rośliną leczniczą wykorzystywaną do wyrobu leków i kosmetyków.
  • Rokitnik zwyczajny jest krzewem rosnącym do wysokości 6 m, dlatego nadaje się do dużych ogrodów. Ma niepozorne liście i wydaje kuliste owoce w kolorze pomarańczowym (muszą w tym celu zostać zasadzone osobniki męskie i żeńskie). Owoce utrzymują się na krzewach do końca zimy. Są jadalne i można z nich robić przetwory.
  • Cis pospolity jest zimozieloną rośliną do dużych ogrodów, gdyż osiąga spore rozmiary. Najczęściej wybiera się odmiany niskie. Pięknie wygląda w żywopłotach nieformowanych lub jako ozdoba klombu. Cała roślina jest silnie trująca.
  • Głóg szkarłatny to niskie drzewo, które pięknie wygląda w zestawieniu z innymi krzewami w szpalerach. W maju kwitnie na biało, zaś w sierpniu wydaje duże, czerwone owoce, które są jadalne.
  • Ognik szkarłatny o pomarańczowych owocach to półzimozielony krzew, którym obsadza się luźne żywopłoty. Owocuje pod koniec sierpnia, a baldachimy jego owoców długo się utrzymują. Owoce nie są jadalne dla ludzi, lecz nie szkodzą ptakom.
  • Jarząb pospolity popularnie znany jako jarzębina rośnie jako drzewo lub krzew. Czerwone owoce pojawiają się od lipca. Surowe są niebezpieczne dla zdrowia, ponadto są gorzkie i cierpkie. Znawcy jednak robią z nich dżemy, nalewki i inne przetwory.
Ostrokrzew często bywa wykorzystywany w dekoracjach bożonarodzeniowych
Ostrokrzew często bywa wykorzystywany w dekoracjach bożonarodzeniowych
  • Berberys jest łatwym do uprawy krzewem, często sadzonym w żywopłotach. Jego ozdobą są liście przybierające różne kolory oraz czerwone owoce, które pozostają na krzewach przez całą zimę. Owoce są jadalne.
  • Ostrokrzew kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Ozdobą tego zimozielonego krzewu są kuliste, czerwone owoce, które pozostają na krzaku całą zimę. Aby pojawiły się owoce, należy sadzić osobniki żeńskie i męskie. Jest rośliną trudną w uprawie i trującą.
  • Sumak octowiec jest niedużym drzewkiem. Osobniki żeńskie wydają czerwone owoce zebrane w kolby, które utrzymują się całą zimę. Sumak jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie.
  • Trzmielina pospolita to duży rozłożysty krzew o ozdobnych czerwonych lub różowych owocach, które pojawiają się jesienią i pozostają długo po zrzuceniu liści. Owoce są trujące.
  • Perukowiec podolski zawdzięcza swoją nazwę puchatym owocostanom przypominającym włosy, które zdobią roślinę do późnej jesieni. Jest wytrzymał i łatwy w uprawie.
  • Jabłonie ozdobne, popularnie zwane rajskimi jabłkami, wydają owoce w kształcie małych, czerwonych jabłuszek. Utrzymują się na gałązkach w zimie i są cennym pokarmem dla ptaków.
  • Irga wydaje jaskrawo czerwone owoce, które pozostają na gałązkach aż do wiosny. Jest to krzew bardzo łatwy w uprawie i efektowny. Istnieje wiele odmian irgi nadających się zarówno na skalniaki, jak i żywopłoty. Stanowi ozdobę ogrodu także zimą.
  • Kalina koralowa wydaje w sierpniu owoce, które zdobią ją aż do wiosny.
  • Aronia czerwona posiada intensywnie czerwone owoce, które utrzymują się na gałązkach całą zimę. W odróżnieniu od aronii czarnej, jej owoce nie są jadalne.
  • Nieszpułka zwyczajna wydaje jesienią rude owoce, które zostają na gałązkach długo po opadnięciu liści i zdobią ogród w zimie.
  • Dereń jadalny jest sporym krzewem lub drzewem, które późnym latem wydaje czerwone, jadalne owoce. Jest rośliną leczniczą, z której robi się dżemy i nalewki.

Białe 

  • Dereń biały stanowi spory krzew o charakterystycznych brązowych gałązkach i zielonych liściach z białym brzegiem. Pod koniec lata wydaje białe, kuliste owoce.
  • Jarząb Koehnego osiąga ok. 5 metrów wysokości i ma białe owoce, które też są jadalne po przetworzeniu. Pięknie wygląda w szpalerach w zestawieniu z czerwoną jarzębiną pospolitą.
  • Śnieguliczka ma owoce w postaci białych kulek. Istnieją również odmiany o owocach różowych. Owoce pojawiają się pod koniec lata i długo utrzymują się na gałązkach. Jest rośliną miododajną i cennym pokarmem dla ptaków. Dla ludzi jej owoce są trujące.
Kiście niebiesko-fioletowych owoców są charakterystyczne dla mahonii pospolitej
Kiście niebiesko-fioletowych owoców są charakterystyczne dla mahonii pospolitej

Fioletowe, niebieskie i granatowe

  • Palecznik chiński wydaje długie, do 15 cm, torebki o barwie granatowej. Krzew dorasta do 3 metrów. Nie jest mrozoodporny, dlatego lepiej uprawiać go w donicach, które można na zimę wnieść do pomieszczenia.
  • Pięknotka Bodiniera jest krzewem dorastającym do 3 metrów i wydającym grona fioletowych owoców. Owocuje od września, a owoce długo utrzymują się na krzewie. Nie jest odporna na mróz dlatego warto uprawiać ją w donicy i na zimę przenieść do pomieszczenia.
  • Bez błękitny jest krewniakiem bzu czarnego, który osiąga nawet 10 metrów wysokości. Błękitne owoce z daleka przyciągają wzrok. Dobrze rośnie na nieurodzajnych glebach.
  • Mahonia pospolita jest gęstym, ozdobnym krzewem, który latem rodzi kiście niebiesko-fioletowych owoców.
  • Dziurawiec farbierski jest niskim krzewem, który wydaje bardzo atrakcyjne fioletowe owoce.
  • Symplokos wiechowaty jest rzadko spotykanym krzewem o dekoracyjnych owocach w niezwykłym metalicznie niebieskim kolorze. Owoce pozostają na roślinie do początków zimy. Są przysmakiem ptaków, które szybko je zjadają.

Wybierając rośliny owocujące, warto dokładnie zapoznać się z ich właściwościami. Niektóre mogą być trujące lub szkodliwe dla zdrowia. Zatrucie jest mało prawdopodobne, z uwagi na ich silnie gorzki smak, ale mogą podrażnić skórę lub śluzówkę.

Żółte 

  • Pigwowiec jest małym krzewem, którego ozdobą są głównie czerwone kwiaty. Ma żółte owoce o średnicy kilku centymetrów w kształcie małych jabłuszek. Owoce pigwy są bogate w witaminę C i często wykorzystywane do wyrobu przetworów.
  • Popularne krzewy owocowe, jak jarzębiny, jabłonie ozdobne, ostrokrzew Meservy, kalina koralowa i ognik szkarłatny, mają również odmiany o owocach żółtych.

Czarne

  • Ligustr pospolity jest sadzony głównie w żywopłotach. Jego czarne owoce pozostają na gałązkach aż do wiosny i stanowią pokarm dla ptaków.
  • Kalina hordowina ma owocostany z czarnymi i czerwonymi owocami, które są chętnie zjadane przez ptaki.
  • Aronia czarnoowocowa pod koniec lata wydaje czarne owoce, z których robi się przetwory.
Śnieguliczka jest rośliną miododajną. Jej owoce są cennym pokarmem dla ptaków, dla ludzi jednak są trujące
Śnieguliczka jest rośliną miododajną. Jej owoce są cennym pokarmem dla ptaków, dla ludzi jednak są trujące

Uwaga na gatunki trujące

Wybierając rośliny owocujące, warto dokładnie zapoznać się z ich właściwościami. Niektóre owoce mogą być trujące lub szkodliwe dla zdrowia. Jest to szczególnie ważne, jeśli w pobliżu będą bawić się małe dzieci, które mogą w zabawie dotykać owoców lub wkładać je do ust. Zatrucie jest mało prawdopodobne, z uwagi na silnie gorzki smak. Jednak rośliny mogą podrażnić skórę lub śluzówkę.

Owoce szkodliwe dla zdrowia:

  • cis,
  • jarzębina (surowe owoce),
  • ognik szkarłatny,
  • obrazki plamiste,
  • ostrokrzew,
  • trzmielina pospolita,
  • śnieguliczka.

Przetwory z dekoracji

Wiele owoców wymienionych powyżej roślin wspaniale nadaje się do wyrobu przetworów, dżemów czy nalewek.

Na przetwory nadają się:

  • jarzębina,
  • rokitnik zwyczajny,
  • bez błękitny,
  • pigwowiec,
  • berberys (lecznicze nalewki),
  • dzika róża,
  • aronia czarnoowocowa,
  • cytryniec chiński,
  • dereń.

Większość z tych owoców, gdy są świeże, ma nieciekawy smak. Natomiast w formie przetworów stanowią smaczne źródło witamin i mają korzystny wpływ na zdrowie. Jest to kolejny powód, dla którego warto sadzić rośliny o ozdobnych owocach.

0 (0 opinii)