Porady

Lukrecja – jaki ma skład, właściwości i zastosowanie?

4,5 (2 opinie)

Od tysięcy lat korzeń lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra) był ceniony i używany jako środek leczniczy. Nazwa tej rośliny oznaczająca „słodycz” pojawia się już w sanskrycie. U Chińczyków lukrecja jest zaliczana do dziesięciu najważniejszych roślin leczniczych. W Egipcie miała tak duże znaczenie, że wkładano ją zmarłym do grobów; znalezioną lukrecję w grobie Tutanchamona.

Za słodki smak korzenia lukrecji odpowiada glikozyd zwany glicyryzyną. Wprawdzie jest około 50 razy słodszy od sacharozy, to jednak ze względu na swój intensywny, mocno specyficzny smak nie znalazł szerokiego zastosowania, jako zamiennik cukru. Inne substancje zawarte w lukrecji, to glikozydy, garbniki, olejki tetryczne, flawonoidy oraz mikroelementy.

O uprawie lukrecji w ogrodzie przeczytasz TUTAJ.

Właściwości lecznicze lukrecji

Lukrecja ma działanie:

  • przeciwbakteryjne;
  • wykrztuśne;
  • przeczyszczające;
  • obniżające ciśnienie krwi;
  • przeciwzapalne;
  • moczopędne;
  • grzybobójcze;
  • przeciwbólowe.

Zastosowanie lukrecji jako rośliny leczniczej

Zarówno w medycynie średniowiecznej, jak i w dzisiejszej medycynie naturalnej lukrecja była i jest ważną rośliną leczniczą. Jej działanie lecznicze zostało opisane przez pracującego w Rzymie greckiego lekarza Dioskurydesa, jak również greckiego przyrodnika Teofrasta z Eresos (ok. 370-284 p.n.e.). W dawnych czasach wiedziano, że korzenie lukrecji są w stanie tłumić głód i pragnienie. To było pewnie jednym z powodów, dla których lukrecja była standardowym wyposażeniem rzymskich legionistów.

Z zielników późnego średniowiecza da się wyczytać, że wiele dzisiaj docenianych właściwości lukrecji było znanych już wtedy. Włoski botanik okresu renesansu Pietro Andrea Matthioli wspomina w swoim zielniku, że „sok z korzenia pomaga na gorący żołądek oraz oczyszcza klatkę piersiową i płuca”. Lukrecję podawano w postaci herbatek albo leczniczego wina (korzeń lukrecji gotowany w winie). Takie wino stosowano wówczas również na dolegliwości nerek i dróg moczowych, co z dzisiejszego medycznego punktu widzenia nie ma uzasadnienia.

Zewnętrznie stosowano lukrecję w chorobach oczu oraz ranach w jamie ustnej, gdzie sproszkowany korzeń mieszano z pszenną mąką.

Jak obecnie stosuje się lukrecję jako środek leczniczy?

W dzisiejszej medycynie naturalnej lukrecja jest ważnym lekarstwem, a wykorzystuje się wyłącznie zdrewniale części rośliny, które zawierają liczne substancje lecznicze. Do głównych obszarów zastosowani lukrecji należą infekcje grypowe połączone z kaszlem oraz dolegliwości żołądka. Korzeń lukrecji znajduje zastosowanie przede wszystkim w następujących dolegliwościach:

  • przeziębienia i infekcje grypowe;
  • ostre i chroniczne zapalenie oskrzeli;
  • kaszel;
  • zapalenie śluzówki żołądka;
  • skurcze żołądka;
  • wrzody żołądka;
  • prawdopodobne zapalenie wątroby typu C;
  • opryszczka;
  • wzdęcia;
  • biegunka;
  • wrzody dwunastnicy;
  • zgaga;
  • reumatyzm.

W tradycyjnej medycynie chińskiej lukrecja jest stosowana głównie w dolegliwościach śledziony, trzustki, żołądka i płuc. Oprócz dolegliwości żołądkowych i zapalenia oskrzeli leczy również choroby wirusowe i grzybicze oraz takie, jak reumatoidalne zapalenie stawów oraz przewlekłe zapalne stany jelit.

Od tysięcy lat cenione są właściwości lecznicze korzenia lukrecji
Od tysięcy lat cenione są właściwości lecznicze korzenia lukrecji

Zarówno w medycynie średniowiecznej, jak i w dzisiejszej medycynie naturalnej lukrecja była i jest ważną rośliną leczniczą. Jej działanie lecznicze zostało opisane przez pracującego w Rzymie greckiego lekarza Dioskurydesa, jak również greckiego przyrodnika Teofrasta z Eresos (ok. 370-284 p.n.e.).

Działania uboczne lukrecji

Działanie lecznicze lukrecji zostało poddane wielu badaniom i działania uboczne są z reguły pomijalne. Niemniej jednak osoby z dolegliwościami serca albo nerek powinny stosowanie lukrecji skonsultować z lekarzem. Przede wszystkim chorzy, którzy przyjmują leki o działaniu moczopędnym, powinni powstrzymać się od dłuższego spożywania lukrecji. Także w ciąży przyjmowanie produktów z lukrecji należy w miarę możliwości ograniczyć. Według oceny fińskich lekarzy spożywanie lukrecji stymuluje aktywność kory nadnerczy i wzmożone wydzielanie kortyzolu. Z kolei ta substancja przedostając się do krwioobiegu nienarodzonego dziecka może prowadzić do opóźnień rozwojowych, a nawet do lekkiego niedorozwoju umysłowego.

W naszym osobnym artykule dowiesz się, czy lukrecja może szkodzić zdrowiu.

Zastosowanie lukrecji w kuchni

  • W kuchni lukrecja odgrywa głównie rolę naturalnego środka słodzącego. Jej siła słodzenia jest około 50 razy silniejsza od zwykłego cukru. Obok słodkiego smaku starte korzenie lukrecji mają też lekki aromat anyżowy. Powszechne przekonanie, że lukrecja może być zamiennikiem cukru można włożyć między bajki, ponieważ jej korzenie zawierają zarówno glukozę, jak i sacharozę.
  • Jako alternatywa dla cukru może być lukrecja stosowana praktycznie tam, gdzie pożądany jest słodszy smak. Zamiast cukru przeważnie jednak stosowanne są inne rośliny, jak stewia albo azteckie ziele (Lippia dulcis). Czasem bywają słodzone lukrecją drobne wyroby cukiernicze.
  • Mniej znane, ale bardzo interesujące jest użycie całego korzenia lukrecji do przygotowania potraw mięsnych.
  • W celach przemysłowych wykorzystuje się lukrecję do wyrobu cukierków oraz likierów.

Magiczne zastosowanie lukrecji – ciekawostki

  • Żucie korzenia lukrecji ma budzić namiętne uczucia.
  • Noszenie korzenia lukrecji w torebce przy sobie powinno pomóc odnaleźć miłość.
  • Lukrecja działa jako zaklęcie wierności.

Zapoznaj się: Jakie właściwości lecznicze ma wiesiołek? Jak go uprawiać?

4,5 (2 opinie)