Porady

Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie lecznicze

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Dziko rosnąca na łąkach, trawnikach i pastwiskach babka lancetowata (Plantago lanceolata L.) jest spokrewniona z naparstnicą, przetacznikiem i lnicą. W położeniach górskich do 1700 m czuje się równie dobrze, jak na nizinach. Łatwo ją rozpoznać po wąskich, lancetowatych liściach zebranych w rozetkę, z wyraźnymi, równoległymi żebrami. Na kanciastej, bezlistnej szypułce wyrastają niepozorne, białe albo różowawe kwiatki zebrane w walcowaty kłos. Roślina jest trwała, odporna na mróz i łatwo się rozmnaża.

Babka lancetowata – ciekawostki

Babka lancetowata zyskuje w ostatnich latach coraz większe zainteresowanie, wynikające z jej różnorodnych działań leczniczych. Cenne właściwości rośliny doceniano już przed wiekami:

  • Grecki lekarz Dioskurydes podawał babkę lancetowatą gotowaną w wodzie i winie na choroby gorączkowe.
  • Pliniusz sławił tę roślinę w wielu swoich pisemnych rozprawach naukowych.
  • Hildegarda z Bingen sporządzała z babki lancetowatej napoje przeciwko podagrze. Z korzeni robiła też proszek, którzy miał działać na truciznę, a nawet na czary miłosne.
  • Podczas II wojny światowej żołnierze używali babki do leczenia ran.

Właściwości i zastosowanie babki lancetowatej

Babka lancetowata, jak wiele innych roślin leczniczych, posiada szerokie spektrum działania, jednak głównymi obszarami zastosowania są drogi oddechowe i skóra. Ma działanie: wykrztuśne, moczopędne, wspomagające trawienie, ściągające, pobudzające przemianę materii, leczące rany, tamujące krew, lekko antybiotyczne. Znajduje zastosowanie w przypadku: astmy, przeziębienia, kaszlu, nerwobólów, krztuśca, bólu ucha, dolegliwości trawiennych, schorzenia płuc, zapalenia oskrzeli, braku apetytu, bólu gardła, otyłości, egzemy, wrzodów, hemoroidów, ukąszeń owadów, poparzeń słonecznych, krwawienia dziąseł, zapalenia śluzówki, ran.

Babkę lancetowatą stosuje się w postaci naparu, soku albo maści. Liście najlepiej jest zbierać i suszyć przed kwitnieniem rośliny. Wykorzystuje się również nasiona babki lancetowatej. Gotowane i zmiękczone w wodzie pomagają przy infekcjach grzybowych.

Babka lancetowata – zapalenie jamy ustnej, gardła i skóry

Zapalenia i przeziębienia wywołane są często infekcją wirusową albo bakteryjną. Dotyczy to głównie błony śluzowej nosa i oskrzeli. Zapalenia powstają, kiedy układ odpornościowy jest osłabiony. Dzieje się tak w chłodne dni oraz zimą. Babka lancetowata jest znanym lekarstwem na kaszel i zapalenia jamy ustnej i gardła. Substancje śluzowe rośliny osłaniają podrażnioną śluzówkę i powstrzymują kaszel. Zawarte w roślinie substancje przeciwzapalne leczą też choroby gardła.

Zewnętrznie stosowana babka lancetowata wykazuje lecznicze działanie na zapalenie skóry oraz ukąszenia owadów. Garbniki ściągają skórę i wzmacniają tkankę łączną. Inne substancje roślinne naprawiają uszkodzenia komórek i pobudzają gojenie ran.

Właściwości lecznicze babki lancetowatej doceniano już przed wiekami

Pod koniec lat 90. uniwersytet w Rostocku przeprowadził badania 600 pacjentów dorosłych i dzieci z przeziębieniem. Chorym podawano sok z babki lancetowatej. Lekarze zaobserwowali zdecydowaną poprawę stanu zdrowia u 70% pacjentów już po 3 dniach. Niektórzy potrzebowali na to kilku dni. Maksymalny okres leczenia wyniósł 14 dni.

Babka lancetowata – tamowanie krwi

W przypadku otwartej rany naczynia krwionośne są uszkodzone i krwawią. Wprawdzie człowiek posiada wewnętrzny mechanizm tamowania krwawienia, jednak nie zawsze organizm zdoła sobie sam z tym problemem poradzić. Z tego względu medycyna stosuje różne techniki, aby upływ krwi zahamować. Przydatne są też zioła o takich właściwościach. W ramach pierwszego zaopatrzenia krwawiącej rany pomaga opatrunek ze świeżymi liśćmi babki lancetowatej.

Przy drobnych skaleczeniach skóry garbniki zawarte w zielu powodują zamykanie rany, ściąganie skóry. Poza tym aktywne składniki roślinne dezynfekują i oczyszczają ranę, przeciwdziałając stanom zapalnym.

Formy użycia babki lancetowatej

Babka lancetowata jest dobrze znoszonym lekiem roślinnym. Stosowana wewnętrznie nie wykazuje żadnych skutków ubocznych ani nie wchodzi w reakcje z innymi lekami. Nadaje się szczególnie dla dzieci. Stosowana jest w formie: herbatki, soku, syropu, oleju, kremu i maści, szamponu do włosów, świeżych liści.

Świeże liście w rozdrobnionej formie pomagają przy swędzących ukąszeniach owadów. Liście można też gotować i wykorzystywać do sałatek. Przygotowanie liści babki przypomina przygotowanie szpinaku. Smakują jak leśne grzyby i nadają się do makaronu i ryżu. Można przygotować z nimi oryginalne pesto. Surowe liście pasują do sałatek albo jako przyprawa do różnych potraw. Rozdrobnione liście babki lancetowatej zmieszane z miodem są zdrowe i wzmacniają system odpornościowy.

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba