Uprawa lukrecji krok po kroku. Roślina o właściwościach leczniczych

5,0 (2 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Lukrecja kojarzy się przeważnie z duńskimi cukierkami o charakterystycznym smaku i prawie czarnym kolorze. Miłośnicy roślin mogą tę bylinę uprawiać także w swoim ogrodzie.

Lukrecja – charakterystyka

Z pośród ponad 20 gatunków lukrecji najbardziej popularna jest lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra). Korzeń zawierający glicyryzynę, olejki eteryczne, garbniki i glikozydy jest cennym surowcem w medycynie, ale także w browarnictwie i produkcji słodyczy.

Lukrecja gładka pochodzi z Azji Południowo-Zachodniej; kilka innych gatunków – z Azji Centralnej. Ponieważ lukrecja ma znaczenie gospodarcze, jest uprawiana na skalę przemysłową w licznych krajach, np. w Rosji, Bułgarii, Turcji, Hiszpanii i Iranie. Od 1520 roku uprawa tej rośliny leczniczej prowadzona jest w Bawarii w okolicach miasta Bamberg.

Lukrecja uchodzi za roślinę odporną na mróz. W zasadzie powinna przetrwać zimę bez problemu. Młode rośliny (do roku) można jednak nieco okryć przed zimą. Więcej o zabezpieczeniu roślin przed zimą, przeczytasz TUTAJ

Jak wygląda lukrecja?

Należy do licznej rodziny motylkowatych, a więc jest spokrewniona z takimi roślinami, jak groch, fasola, wilżyna albo koniczyna. Lukrecja jest typową wieloletnią rośliną zielną. Dorasta do 60-180 cm wysokości. Liście ma pierzaste, ciemnozielone i w przeciwieństwie do łodygi, nieowłosione. Jasnofioletowe albo fioletowe kwiaty zebrane w grona w kątach liści pojawiają się między początkiem sierpnia i połową września. Z kwiatów rozwijają się strąki o długości do 3,5 cm, w których znajduje się zwykle 2 do 5 ciemnobrązowych nasion.

Stanowisko do uprawy lukrecji

Lukrecja nie jest wprawdzie naszą rodzimą rośliną, jednak można ją uprawiać również w ogrodzie. Jeśli ktoś chce zbierać słodkie korzenie, musi się uzbroić w cierpliwość. Może minąć do trzech lat, zanim można będzie je wykorzystać. Ale i bez takiego zamiaru warto uprawiać lukrecję, ponieważ jest naprawdę miłą i sympatycznie wyglądająca rośliną kwiatową.

Lukrecja ma właściwości lecznicze
Youtube
Lukrecja ma właściwości lecznicze

Lukrecja potrzebuje słonecznego do w pełni słonecznego miejsca w ogrodzie. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, ale przede wszystkim głęboka. Ponieważ roślina wytwarza głębokie korzenie palowe, płytkie i ciężkie gleby nie są raczej polecane. Gleby gliniaste, które dają się dobrze przerobić, są dla lukrecji optymalne.

Wysiew i zbiory lukrecji

Nasiona lukrecji można wysiewać późną wiosną bezpośrednio do gruntu. Zaleca się jednak wcześniejsze przygotowanie rozsady lukrecji między końcem lutego i połową marca. Sadząc potem lukrecję w ogrodzie, trzeba zwracać uwagę, aby zachować między sadzonkami odległość przynajmniej 50 x 50 cm, ponieważ korzenie tworzą naprawdę długie rozłogi. Uprawa lukrecji na balkonie albo tarasie jest w zasadzie możliwa, jednak ze względu na korzeń palowy i wysoki wzrost trzeba wybrać odpowiednio głębokie doniczki.

Zbiera się wyłącznie korzenie ewentualnie zdrewniałe rozłogi lukrecji. Trzeba na to poczekać co najmniej trzy lata. Najlepszą porą na zbiory jest czas po kwitnieniu.

Jak nawozić i podlewać lukrecję?

Jeśli lukrecja rośnie na żyznej glebie, dodatkowe nawożenie w pierwszym roku jest w większości przypadków zbędne. W kolejnym roku warto powierzchniowo dodać do ziemi ogrodowej nieco kompostu albo innego nawozu organicznego. W uprawie doniczkowej trzeba zasilać lukrecję nawozem co 5-6 tygodni.

Zapotrzebowanie tej rośliny na wodę jest skromne. Bardzo dobrze znosi okresy suszy. Podczas długotrwałych upałów bez opadów trzeba lukrecję podlewać przynajmniej co drugi dzień.

Lukrecja jako roślina lecznicza

Lecznicze właściwości lukrecji były znane przed wiekami i są cenione również dzisiaj. Starożytni Grecy i Rzymianie wiedzieli, że korzenie lukrecji są w stanie tłumić poczucie głodu i pragnienia. Niewątpliwie z tego powodu należały do standardowego wyposażenia rzymskich legionów. O lukrecji wspominają też średniowieczne zielniki.

W dzisiejszej medycynie naturalnej lukrecja jest ważnym środkiem leczniczym. Wykorzystuje się wyłącznie zdrewniałe części rośliny, które zawierają liczne substancje czynne. Szczególnie cenna jest obecność glicyryzyny, związku chemicznego o działaniu przeciwzapalnym i częściowo przeciwwirusowym. Poza tym w korzeniu lukrecji występują fitosterole, flawonoidy i aminokwasy. Łącznie działają też rozkurczowo i wykrztuśnie.

Głównym obszarem stosowanie lukrecji są infekcje grypowe z kaszlem, jak również dolegliwości żołądkowe. Pomaga leczyć choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy. Poprawia smak innych leków.

5,0 (2 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba