Lukrecja – czy może szkodzić zdrowiu? Fakty i mity

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Wiele produktów żywnościowych zawiera w swoim składzie lukrecję. Przykładem mogą być aromatyzowane herbatki. Na większości serwisach internetowych przeczytamy o cudownych właściwościach tej rośliny, z pominięciem jej wad. Niestety lukrecja wykazuje kilka działań niepożądanych, przez co nie każdy może ją stosować.

Lukrecja – co to za roślina?

Lukrecja jest byliną z rodziny bobowatych. Naturalnie występuje w południowej Europie oraz Azji. Roślina ta obejmuje min. 21 gatunków. Posiada pierzastodzielne liście, różowe kwiaty, rozgałęzioną łodygę oraz strąki owocowe. Zwykle w popularnym zastosowaniu wykorzystuje się korzeń lukrecji. Więcej na temat wyglądu lukrecji i jej uprawy piszemy w osobnym artykule – TUTAJ.

Lukrecja ma szerokie zastosowanie w medycynie, ziołolecznictwie, kosmetyce, przemyśle żywieniowym. Znana jest od czasów starożytnych (stosowano ją już w starożytnym Egipcie, Grecji czy Chinach). Podobnie jak wiele innych ziół, lukrecja wraca do łask i stosowana jest na coraz większą skalę. Dlaczego?

Jak działa lukrecja? Co zawiera w swoim składzie?

Podstawową częścią leczniczą lukrecji jest jej korzeń, z którego wytwarza się różne wyciągi. Może działać bakteriobójczo, przeciwzapalnie, regenerująco, przeciwnowotworowo. Zawiera kwasy organiczne, saponiny, flawonoidy, glicyryzynę i izoanguston A.

Lukrecja – na co pomaga?

  • Badania potwierdzają, że lukrecja może hamować rozwój komórek nowotworowych, przede wszystkim w przypadku rozwoju raka skóry. Teza ta jednak wymaga dalszych badań. Pod żadnym pozorem nie można stosować lukrecji jako jedynego lekarstwa na nowotwór! Decyzję o leczeniu alternatywnym należy podjąć w uzgodnieniu z lekarzem.
  • Lukrecja łagodzi suchy kaszel i chrypkę. Stosowana jest jako preparat wyksztuśny. Pomaga zatem w różnych infekcjach górnych dróg oddechowych.
  • Roślina poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ wpływa korzystnie na dwunastnicę oraz żołądek. Łagodzi m.in. wrzody. Oddziałuje ponadto na wątrobę, przeciwdziałając jej stłuszczeniu. Jest pomocna w leczeniu wirusowego lub toksycznego zapalenia tego organu.
  • Chroni zęby przed próchnicą, ponieważ działa bakteriobójczo.

Komu może zaszkodzić lukrecja? Przeciwwskazania

Korzeń lukrecji może podnosić ciśnienie, dlatego nie powinny stosować go osoby zmagające się z nadciśnieniem. Przeciwwskazaniem jest także ciąża oraz karmienie piersią. Badacze z Uniwersytetu w Edynburgu potwierdzili, że częste spożywanie lukrecji podczas ciąży może uszkodzić mózg dziecka – chodzi głównie o większe ryzyko wystąpienia ADHD. Z kolei IQ dzieci, których matki spożywały więcej niż 250 g lukrecji w ciągu tygodnia, jest niższe o ok. 7 punktów procentowych od rówieśników (badania z Uniwersytetu w Helsinkach).

Lukrecji nie powinny zażywać ponadto osoby stosujące długotrwale leki wchodzące w szkodliwe reakcje z tą rośliną (np. leki sterydowe) oraz preparaty o charakterze moczopędnym. Lukrecji nie poleca się przy niewydolności nerek. Nie można jej podawać także dzieciom przed ukończeniem 4 roku życia.

Zastosowanie lukrecji w kosmetyce i przemyśle spożywczym

  • Lukrecja w kosmetyce: wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie. Koi i nawilża, przyspiesza regenerację, łagodzi podrażnienia. Wzmacnia naczynia krwionośne i przyspiesza gojenie się drobnych ran. Wzmacnia cienkie i zniszczone włosy – nawilża je i regeneruje.
  • Lukrecja w przemyśle spożywczym: wykorzystywana jest najczęściej jako słodzik. Stosuje się ją w produkcji żelków, soków, syropów i innych napojów. Dodaje się ją również do pieczywa, aby miało słodszy posmak – podobnie jak w browarnictwie. Z lukrecji wytwarzane są również likiery.

Bibliografia:

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba