Inspekt i rozsadnik - gdzie założyć? [WIDEO]
Niektóre warzywa i kwiaty nie mogą być wysiewane bezpośrednio do gruntu. Uprawia się je przez rozsadę. Aby młodym roślinom zapewnić odpowiednie warunki, wydziela się dla nich osobne miejsce, gdzie można je pielęgnować i kontrolować ich wzrost. Takim miejscem jest rozsadnik lub inspekt.
Kiełkujące nasiona i młode siewki muszą mieć odpowiednią wilgotność, temperaturę i światło, aby dobrze wzeszły. Dopiero po rozrośnięciu się roślinki są przesadzane na grządki. Ponadto niektóre rośliny wymagają dłuższego okresu wegetacji. W naszym klimacie można je wysiać do gruntu dopiero po wiosennych przymrozkach, czyli w maju. Ale wysiane w tym okresie nie zdążą wydać owoców do jesieni i nie uzyskamy z nich plonów. Dlatego powinno się je uprawiać tylko z rozsady, w szklarniach lub inspektach.
Z rozsady można uprawiać takie warzywa jak: cukinia, dynia, ogórki, pory, cebula i sałata. Pomidory, kalafiory, kapusta, papryka i selery są uprawiane tylko z rozsady.
Rozsadę można tworzyć również w małych doniczkach lub wielodoniczkach z dużą liczbą przegródek na roślinki. Doniczki takie ustawiamy w rozsadniku lub inspekcie, a gdy rośliny osiągną odpowiednią wielkość, sadzimy je w gruncie. Dobrze sprawdzają się doniczki torfowe, które umieszcza się w glebie wraz z roślinami, gdyż ulegają one biodegradacji.
Inspekt i rozsadnik stanowią część ogrodniczego zaplecza, w którym przygotowujemy sadzonki przed posadzeniem ich na właściwych grządkach. Każdy ogród powinien posiadać tego typu zaplecze, które pozwala na oddzielenie części przygotowawczej od właściwego ogrodu rekreacyjnego. Na zapleczu przyda się również kompostownik, zbiornik na deszczówkę itp.
Rozsadnik stanowi wydzieloną część ogrodu, gdzie wysiewamy rośliny. Gdy roślinki podrosną przesadzamy je na właściwe grządki. Przygotowujemy w nim rozsadę warzyw, kwiatów jednorocznych i dwuletnich oraz bylin.
Inspekt to rodzaj małej szklarni. Służy do uprawy roślin wymagających cieplejszych warunków. Inspekt składa się ze skrzyni, która jest przykryta przezroczystym, otwieranym daszkiem.
Rozsadnik z sadzonkami
Rozsadnik szczególnie przydaje się w ogrodzie warzywnym. Niektórych warzyw nie wysiewa się z nasion bezpośrednio do gruntu. Najpierw należy wyhodować rozsady, które następnie przesadza się na właściwe grządki. Rozsadnik nie zajmuje wiele miejsca. Najlepiej wyznaczyć na ten cel pas ziemi o szerokości ok. 120 cm. Taka szerokość rozsadnika ułatwi dosięgnięcie wszystkich zasadzonych w nim roślin. Należy wybrać miejsce słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru.
Rozsadnik stanowi wydzieloną część ogrodu, gdzie wysiewamy rośliny. Gdy podrosną, przesadzamy je na właściwe grządki. Rozsadę można tworzyć również w małych doniczkach, które ustawiamy w rozsadniku lub inspekcie, a gdy rośliny osiągną odpowiednią wielkość - sadzimy je w gruncie.
Ziemię pod rozsadnik przygotowujemy jesienią. Glebę przekopujemy i pokrywamy około czterocentymetrową warstwę kompostu lub gotowego podłoża do rozsady. Warstwę tę mieszamy z glebą oraz wyrównujemy. Aby zapewnić więcej ciepła, na zimę rozsadnik można przykryć pryzmą z liści. Na wiosnę liście usuwamy i wyrównujemy podłoże.
Przygotowywanie rozsady możemy rozpocząć nawet w marcu. Ponieważ temperatury są wówczas jeszcze niskie, rozsadnik można osłonić - obudować go na przykład cegłami i przykryć folią rozpiętą na drewnianej ramie. Dzięki temu temperatura pod przykryciem będzie wyższa.
Inspekt dla niecierpliwych
Jeśli chcemy wyhodować nowalijki wcześniej niż pozwala na to temperatura w naszym klimacie, należy wybudować inspekt lub kilka inspektów. Inspekt jest obudowany ściankami i przykryty przezroczystym daszkiem ze szkła lub folii. Dzięki temu zapewnia roślinom wyższą temperaturę. W inspekcie można przygotować rozsadę warzyw i kwiatów, uprawiać rośliny wymagające ciepła lub dłuższego okresu wegetacji. Służy on także do rozmnażania roślin przez sadzonki. Inspekt jest rozwiązaniem znacznie tańszym niż szklarnia i można go wybudować samemu z posiadanych materiałów.
W ogrodach stosuje się inspekty zimne lub ciepłe. Te pierwsze są umiejscawiane bezpośrednio na gruncie. Wykorzystuje się je do hartowania roślin, hodowli rozsady oraz uprawy warzyw. Inspekty ciepłe są natomiast ogrzewane na zasadzie rozkładu materii organicznej.
Inspekty mogą być bardzo proste, zbudowane z 4 desek o szerokości ok. 25 cm i przykryte folią lub szkłem. Takie konstrukcje można przenosić i ustawiać w dowolnym miejscu. Można również wykorzystać skrzynię bez dna. Inspekty mogą być też osadzone w gruncie na stałe, wykonane z drewna lub murowane oraz zaopatrzone w otwierany, szklany dach.
Inspekty mogą mieć dach jedno- lub dwustronny. Dach inspektu to szklane okno, które może być otwierane na zawiasach lub po prostu zdejmowane na czas prac przy roślinach. Okno inspektu położone jest ukośnie i skierowane na południe. Dzięki temu inspekt łatwiej się nagrzewa.
Inspekty należy ustawiać w miejscu nasłonecznionym i ciepłym, z daleka od drzew rzucających cień. W ogrodach stosuje się inspekty zimne lub ciepłe. Inspekty zimne mają niższą temperaturę, gdyż są umiejscowione bezpośrednio na gruncie. Wykorzystuje się je dopiero od połowy marca do hartowania roślin, hodowli rozsady oraz uprawy warzyw. Jeśli panują niskie temperatury, można je okryć matami słomianymi.
Inspekty ciepłe są ogrzewane na zasadzie rozkładu materii organicznej. Można je ustawić na powierzchni lub w wykopanym dole o głębokości ok. 50 cm. Taki inspekt przygotowuje się już jesienią. Należy wówczas przykryć podłoże pryzmą z liści, aby chronić glebę przed przemarznięciem. Na wiosnę usuwa się stare liście i przykrywa nowymi. Następnie należy usypać warstwę końskiego obornika (ok. 40 cm). Również ścianki inspektu należy okryć obornikiem. Tak przygotowany inspekt okrywa się matami i pozostawia na kilka dni. Rozkładający się obornik powoduje nagrzewanie się inspektu. Po kilku dniach warstwę obornika należy ubić i przysypać warstwą gleby (15-20 cm). Już po kilku dniach można zacząć uprawiać rośliny.
Inspekty przenośnie, szczególnie wykonane z drewna, powinno się na zimę oczyścić i schować w suchym pomieszczeniu. Inspekty stałe należy przed zimą oczyścić, usunąć wszelkie resztki organiczne, odkazić. Zimą mogą służyć jako miejsce przechowywania sadzonek roślin ozdobnych.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.