Porady

Syrop z pędów sosny krok po kroku – przepis, przygotowanie, właściwości

4,6 (8 opinii)

Sosna to jedno z najczęściej spotykanych drzew w naszych lasach. W ludowej medycynie już od pradawnych czasów wykorzystywano do celów leczniczych nie tylko sosnowe szyszki, pączki i pyłek, ale również młode pędy. Szczególne właściwości lecznicze wynikają z całego szeregu cennych substancji, które są zawarte w rozwijających się sosnowych pędach. Są tam m.in. witaminy C, B, K i P, olejki eteryczne, garbniki, karoten, żywice i elementy śladowe.

Właściwości lecznicze pędów sosny

Sosnowe pędy mają właściwości wzmacniające, przeciwzapalne, dezynfekujące, antybakteryjne, moczopędne. Pomagają przy takich dolegliwościach, jak:

  • przeziębienie,
  • kaszel i zapalenie oskrzeli,
  • osłabienie,
  • procesy zapalne,
  • pobudliwość nerwowa,
  • zwężenie naczyń krwionośnych.

Wykorzystuje się ich właściwości żółciopędne, moczopędne i dezynfekujące. W medycynie ludowej stosuje się lecznicze wywary, nalewki, syrop, kwas i piwo.

W osobnym artykule piszemy o najlepszych gatunkach sosny do ogrodu.

Zbiór pędów sosny – termin

Do przygotowania syropu i innych przetworów nadają się pędy sosny zebrane wiosną, kiedy już podrosły, ale nie pokryły się jeszcze młodymi igiełkami. Zwykle jest to okres do połowy maja. Nie należy ścinać pędów wierzchołkowych, trzeba pozwolić drzewom na normalny wzrost. Najlepiej byłoby pozyskiwać pędy sosnowe w młodniku, w którym mają być wykonane wiosną zabiegi hodowlane.

Przepis na syrop z pędów sosny

1. Ścięte młode pędy sosny należy oczyścić z zanieczyszczeń, usunąć przypadkowe igły i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie należy pędy pociąć albo połamać na kawałki o długości 1-1,5 cm.

2. 300 g pędów zalewa się 3 szklankami chłodnej wody. Dla przygotowania większej ilości syropu należy po prostu zwiększyć ilość składników w takiej właśnie proporcji.

3. Postawić płyn na płycie, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

4. Zdjąć garnek z płyty, przykryć i odstawić na dobę.

5. Wywar posiada przyjemny, sosnowy aromat i lekko gorzkawy smak. Po upływie doby należy go starannie przecedzić.

6. Zaleca się dodanie cukru w ilości 1-1,5 kg na litr wywaru. Po wymieszaniu wywar stawia się ponownie na ogniu i doprowadza do wrzenia. Następnie zmniejsza się ogień i gotuje przez 30-40 minut do czasu, kiedy nasz sosnowy syrop zacznie gęstnieć.

7. Dodaje się sok z cytryny albo kwasek cytrynowy, aby syrop nie uległ z czasem scukrzeniu.

8. Powstaje niezbyt gęsty syrop o przyjemnym, żółtym kolorze przypominającym prawdziwy miód. Ma przyjemny aromat sosny. Należy przelać go do czystego słoja i przechowywać w lodówce.

Zastosowanie syropu z sosny

Nie należy zapominać, że syrop sosnowy to przede wszystkim lekarstwo. Stosować trzeba go w miarę – jedna łyżka stołowa dla dorosłego albo łyżeczka dla dziecka. Nie powinno się zażywać syropu sosnowego (podobnie jak innych produktów z sosny pospolitej) przy chorobach nerek.

Syrop sosnowy stosuje się w leczeniu chorób oskrzelowo-płucnych, infekcji dróg oddechowych, przeziębienia.

Do przygotowania przetworów nadają się pędy sosny zebrane wiosną.
Do przygotowania przetworów nadają się pędy sosny zebrane wiosną.

Piwo z pędów sosny – przepis

U naszych wschodnich sąsiadów dużą popularnością cieszy się od dawna piwo i kwas z pędów sosny. Można je w prosty sposób przyrządzić w domowych warunkach.

1. Przygotować surowiec – pędy sosny pociąć na małe kawałki.

2. Zalać pędy wodą w proporcji 10 l wody na 2 kg pędów.

3. Mieszaninę postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut.

4. Zdjąć z ognia i dokładnie przefiltrować.

5. Dodać 800 g cukru, wymieszać, ponownie postawić na ogniu i gotować, dopóki mieszanka nie zacznie gęstnieć.

6. Rozlać do butelek od szampana, mocno zamknąć i ustawić w lodówce.

Przepis na kwas z pędów sosny

1. Do emaliowanego garnka włożyć 3 szklanki pociętych pędów, 150 g cukru i 3 litry wody.

2. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę.

3. Ostudzić do temperatury pokojowej.

4. Dodać dwie łyżki śmietany i dobrze wymieszać.

5. Przykryć naczynie tkaniną i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce do fermentowania.

6. Po trzech dniach mieszaninę przecedzić i rozlać do słoików. Przechowywać w lodówce.

Lek od kaszlu z pędów sosny – przepis

Jest to smaczny, słodki syrop, który przyrządza się następująco:

1. Do trzylitrowego słoja wkłada się pędy sosnowe warstwami, przelewając je lipowym miodem.

2. Słój zamyka się i odstawia na 14 dni w ciemne miejsce.

3. Otrzymany syrop zlewa się do butelki z ciemnego szkła.

4. Leczniczy syrop o unikatowych właściwościach jest gotowy. Należy go podawać przy suchym i mokrym kaszlu po łyżeczce 4 razy na dobę.

4,6 (8 opinii)