Najprostszy przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Nie tylko na kaszel!
Od kwietnia do maja soczystą zieleń łąk rozświetlają koszyczki złotych kwiatów mniszka lekarskiego. Wszystkie części tej rośliny od kwiatów po korzeń są jadalne i pełne cennych składników jak garbniki, witaminy i minerały. Poznaj najprostszy przepis na syrop z mniszka lekarskiego!
Na co pomaga mniszek lekarski? Jakie dolegliwości leczy?
Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby, pobudza przemianę materii, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, opóźnia procesy starzenia – i nie są wcale to wszystkie cenne właściwości tej pospolitej rośliny o zbiorowej nazwie Taraxacum officinale.
Jedną z form zastosowania mniszka lekarskiego jest syrop przygotowany z jego kwiatów. Wykazuje on działanie przeciwkaszlowe, oczyszczające, przeciwmiażdżycowe, wspomaga organizm w przypadku infekcji dróg oddechowych, poprawia trawienie, pomaga w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego, a także łagodzi dolegliwości skóry i przyspiesza gojenie ran. Syrop z mniszka jest niezalecany tylko dla osób cierpiących na wrzody żołądka i nadkwaśność, a także dla cukrzyków ze względu na dużą ilość cukru.
Kiedy siać mniszek lekarski? Zobacz tutaj
Syrop z mniszka – przepis znany od pokoleń
Składniki:
- 6 garści świeżych kwiatów mniszka
- 2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kg cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
Według smaku: kawałek cynamonu i 2 goździki
Przygotowanie
1. Wyczekuje się na piękny, słoneczny dzień i idzie, najlepiej około południa, kiedy łąka jest sucha, a kwiaty wspaniale rozwinięte, na zbiór kwiatów mniszka. Należy unikać łąki na skraju drogi albo miejsca zabaw dla psów.
2. Zbiera się, najlepiej w rękawiczkach jednorazowych – inaczej palce zaplamią się na żółto – duże, rozwinięte koszyczki kwiatowe mniszka. Każdy koszyczek dobrze jest obejrzeć, ponieważ różne małe żuczki też lubią podjadać sobie kwiaty. Wystarczy je po prostu strząsnąć.
3. W domu płucze się zebrane kwiaty, przy czym nie należy przerażać, jeśli jeden czy drugi owad jeszcze z nich wyjdzie. Żółtą część kwiatu można oddzielić od zielonego dna koszyczka, ponieważ zielone części nadadzą syropowi nieco gorzkiego smaku. Komu to nie przeszkadza – może użyć kwiatostany w całości.
4. Cytryny należy umyć i cienko obrać skórkę (bez białej, gorzkiej warstwy). Wycisnąć z cytryn sok.
5. Kwiaty mniszka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i wanilię zagotować w litrze wody i przykryte odstawić co najmniej na dwie godziny. Najlepiej jest wykorzystać do tego celu popołudnie, a resztę pracy wykonać następnego dnia.
6. Całą masę należy odcedzić – najlepiej przez czystą ścierkę. Otrzymany sok pogotować na wolnym ogniu z cukrem i – według uznania – z cynamonem i goździkami – przez 2-2,5 godziny. Uwaga: tworzy się piana, dlatego garnek powinien być odpowiednio duży.
7. Po gotowaniu należy zrobić próbę syropu na talerzu. Jeśli ciemnieje i ma odpowiednią konsystencję, należy przelać go do słoików. Gdyby okazał się zbyt gęsty, można dodać trochę wody i jeszcze raz zagotować.
8. Mając pewne doświadczenie, da się rozpoznać po kolorze syropu i po tym, jak spływa z łyżki, czy jest już gotowy. Po wyjęciu przypraw, syrop rozlewa się do wygotowanych słoików. Smakuje jak miód i dzieci chętnie go jedzą.
9. Syrop z mniszka smakuje nie tylko na śniadanie. Ma działanie wzmacniające odporność oraz bakteriobójcze. Od pokoleń jest stosowany na kaszel.
Syrop z mniszka z imbirem i anyżem
Składniki:
- Kwiaty mniszka – 100 szt.
- Cytryna – 0,5 szt.
- Woda – 2 szklanki
- Korzeń imbiru – 10 g
- Anyż gwiaździsty (badian właściwy) – 1 szt.
- Cukier – 1,5 szklanki
- Goździki – 1 szt.
Przygotowanie
1. Kwiaty należy opłukać, odsączyć i oberwać zielone części koszyczków.
2. Do kwiatów dodać pokrojoną cytrynę, gwiazdkę anyżu, pokrojony w kawałki imbir i goździk. Zalać wodą.
3. Gotować przez 7 minut i całkowicie wystudzić. Odstawić na ok. 3 godziny, a jeśli jest tego dużo - 2-3 litry – zostawić na noc.
4. Przecedzić przez gęste sito.
5. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu przez1-1,5 godziny, zdejmując pianę.
6. Gotowy syrop przelać do słoików.
Ten syrop przypomina smakiem miód wielokwiatowy i ma działanie lecznicze. Badian (anyż) również działa antybakteryjnie, a jednocześnie pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Komentarze