Porady

Najprostszy przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Nie tylko na kaszel!

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Od kwietnia do maja soczystą zieleń łąk rozświetlają koszyczki złotych kwiatów mniszka lekarskiego. Wszystkie części tej rośliny od kwiatów po korzeń są jadalne i pełne cennych składników jak garbniki, witaminy i minerały. Poznaj najprostszy przepis na syrop z mniszka lekarskiego!

Na co pomaga mniszek lekarski? Jakie dolegliwości leczy?

Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby, pobudza przemianę materii, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, opóźnia procesy starzenia – i nie są wcale to wszystkie cenne właściwości tej pospolitej rośliny o zbiorowej nazwie Taraxacum officinale.

Jedną z form zastosowania mniszka lekarskiego jest syrop przygotowany z jego kwiatów. Wykazuje on działanie przeciwkaszlowe, oczyszczające, przeciwmiażdżycowe, wspomaga organizm w przypadku infekcji dróg oddechowych, poprawia trawienie, pomaga w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego, a także łagodzi dolegliwości skóry i przyspiesza gojenie ran. Syrop z mniszka jest niezalecany tylko dla osób cierpiących na wrzody żołądka i nadkwaśność, a także dla cukrzyków ze względu na dużą ilość cukru.

Kiedy siać mniszek lekarski? Zobacz tutaj

Syrop z mniszka – przepis znany od pokoleń

Składniki:

  • 6 garści świeżych kwiatów mniszka
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii

Według smaku: kawałek cynamonu i 2 goździki

Przygotowanie

1. Wyczekuje się na piękny, słoneczny dzień i idzie, najlepiej około południa, kiedy łąka jest sucha, a kwiaty wspaniale rozwinięte, na zbiór kwiatów mniszka. Należy unikać łąki na skraju drogi albo miejsca zabaw dla psów.

2. Zbiera się, najlepiej w rękawiczkach jednorazowych – inaczej palce zaplamią się na żółto – duże, rozwinięte koszyczki kwiatowe mniszka. Każdy koszyczek dobrze jest obejrzeć, ponieważ różne małe żuczki też lubią podjadać sobie kwiaty. Wystarczy je po prostu strząsnąć.

3. W domu płucze się zebrane kwiaty, przy czym nie należy przerażać, jeśli jeden czy drugi owad jeszcze z nich wyjdzie. Żółtą część kwiatu można oddzielić od zielonego dna koszyczka, ponieważ zielone części nadadzą syropowi nieco gorzkiego smaku. Komu to nie przeszkadza – może użyć kwiatostany w całości.

4. Cytryny należy umyć i cienko obrać skórkę (bez białej, gorzkiej warstwy). Wycisnąć z cytryn sok.

Poznaj przepis na syrop z mniszka lekarskiego

5. Kwiaty mniszka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i wanilię zagotować w litrze wody i przykryte odstawić co najmniej na dwie godziny. Najlepiej jest wykorzystać do tego celu popołudnie, a resztę pracy wykonać następnego dnia.

6. Całą masę należy odcedzić – najlepiej przez czystą ścierkę. Otrzymany sok pogotować na wolnym ogniu z cukrem i – według uznania – z cynamonem i goździkami – przez 2-2,5 godziny. Uwaga: tworzy się piana, dlatego garnek powinien być odpowiednio duży.

7. Po gotowaniu należy zrobić próbę syropu na talerzu. Jeśli ciemnieje i ma odpowiednią konsystencję, należy przelać go do słoików. Gdyby okazał się zbyt gęsty, można dodać trochę wody i jeszcze raz zagotować.

8. Mając pewne doświadczenie, da się rozpoznać po kolorze syropu i po tym, jak spływa z łyżki, czy jest już gotowy. Po wyjęciu przypraw, syrop rozlewa się do wygotowanych słoików. Smakuje jak miód i dzieci chętnie go jedzą.

9. Syrop z mniszka smakuje nie tylko na śniadanie. Ma działanie wzmacniające odporność oraz bakteriobójcze. Od pokoleń jest stosowany na kaszel.

Syrop z mniszka ma działanie wzmacniające odporność oraz bakteriobójcze.

Syrop z mniszka z imbirem i anyżem

Składniki:

  • Kwiaty mniszka – 100 szt.
  • Cytryna – 0,5 szt.
  • Woda – 2 szklanki
  • Korzeń imbiru – 10 g
  • Anyż gwiaździsty (badian właściwy) – 1 szt.
  • Cukier – 1,5 szklanki
  • Goździki – 1 szt.

Przygotowanie

1. Kwiaty należy opłukać, odsączyć i oberwać zielone części koszyczków.

2. Do kwiatów dodać pokrojoną cytrynę, gwiazdkę anyżu, pokrojony w kawałki imbir i goździk. Zalać wodą.

3. Gotować przez 7 minut i całkowicie wystudzić. Odstawić na ok. 3 godziny, a jeśli jest tego dużo - 2-3 litry – zostawić na noc.

4. Przecedzić przez gęste sito.

5. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu przez1-1,5 godziny, zdejmując pianę.

6. Gotowy syrop przelać do słoików.

Ten syrop przypomina smakiem miód wielokwiatowy i ma działanie lecznicze. Badian (anyż) również działa antybakteryjnie, a jednocześnie pozytywnie wpływa na proces trawienia.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba