Syrop z cebuli – przepis, przygotowanie, działanie

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

To domowe lekarstwo przygotowywały kiedyś babcie swoim wnukom, ale dzisiaj mało kto jeszcze o nim pamięta. A przecież, co może być lepszego od naturalnego i całkowicie bezpiecznego środka od kaszlu i bólu gardła? Syrop z cebuli jest rzeczywiście skuteczny i może szybko wyleczyć przeziębienie. Przede wszystkim można go podawać dzieciom.

Archerfriendly

Bez względu na ogromny asortyment aptecznych środków od kaszlu, domowe metody bywają nie mniej skuteczne. A na dodatek nie ma w ich przypadku przeciwwskazań. Co takiego szczególnego jest w syropie z cebuli? Cebula zawiera liczne witaminy, enzymy, saponiny, flawonoidy, makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas i sód), mikroelementy (żelazo, cynk, fluor, miedź, mangan i fluor) i inne substancje czynne. Dzięki temu działa bakteriobójczo, hamuje procesy zapalne, wzmacnia działania obronne organizmu. Nic dziwnego, że syrop z cebuli jest nie tylko skuteczny w walce z kaszlem, ale też pomaga leczyć:

  • zapalenie oskrzeli,
  • zapalenie migdałków,
  • zapalenie tchawicy,
  • choroby infekcyjne układu oddechowego.

W każdej rodzinie, stosującej leczenie tradycyjnymi środkami, istnieją własne receptury na cebulowy syrop od kaszlu. Możliwe są różne warianty, najważniejsze jest zachowanie ogólnych zasad. Do syropu będzie oczywiście najlepsza cebula z własnej uprawy.

Tradycyjny syrop z cebuli – przepis

Zaletą tego lekarstwa jest łatwość wykonania i powszechna dostępność składników. Cebula i cukier są zwykle zawsze pod ręką – i to wystarczy.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4-6 łyżek miodu albo cukru
  • 1 słoik po dżemie
  • ewentualnie trochę wody

Przygotowanie:

1. Pokroić cebulę na możliwie małe kawałki (można mechanicznie) i włożyć do słoika.

2. Dodać miód albo cukier i odstawić zamknięty słoik na 1-2 godziny do lodówki, a jeszcze lepiej: na noc.

3. Syrop z cebuli jest już gotowy. W razie potrzeby można syrop rozcieńczyć nieco wodą.

Tradycyjny syrop z cebuli na trzy sposoby

1. Z dwóch dokładnie oczyszczonych cebul wyciska się sok, który następnie miesza się z miodem pszczelim w równych proporcjach. Taki syrop mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci powyżej 3 roku życia. Przechowywać w lodówce.

2. Trzy średniej wielkości cebule rozdrabnia się do na małe kawałki, najlepiej blenderem. Do cebuli dodaje się kilka łyżeczek miodu i dokładnie miesza. Całość odstawia się na 2-3 godziny.

3. Oprócz dwóch podstawowych składników dodatkowo używa się mleka. Jedna dużą cebulę rozciętą na 2-3 kawałki umieszcza się na patelni i dolewa pół litra mleka. Cebulę gotuje się, dopóki nie będzie całkiem miękka. Kiedy tak się stanie, cebulę wyjmuje się, a mleko studzi do 50 stopni. Pozostaje tylko dodać do niego dwie łyżki miodu i dokładnie wymieszać.

Przepis na syrop z cebuli z cukrem i miodem

Kaszel można wyleczyć również syrop z dodatkiem miodu. Można go przygotować w dwóch wariantach. Wygląda to następująco:

1. 500 g cebuli należy obrać i drobno pokroić.

2. Pokrojoną cebulę włożyć do słoika i dodać 700 g cukru-pudru.

3. Zalać mieszankę litrem wody i postawić na małym ogniu. Gotować dwie godziny.

4. Otrzymany syrop przecedzić.

5. Kiedy ostygnie do 50 stopni, dodać 50 g pszczelego miodu.

Najzdrowsza jest cebula z własnej uprawy
Najzdrowsza jest cebula z własnej uprawy

Drugi wariant jest uproszczony i nadaje się dla tych, którzy nie mogą poświęcić na przygotowanie syropu tak dużo czasu.

1. Cebulę należy drobno pokroić i wycisnąć z niej sok.

2. Do otrzymanego soku dodać 30 g cukru i łyżkę miodu.

3. Mieszaninę zalać litrem wrzątku i odstawić na pół godziny.

Bez względu na wybrany sposób przygotowania otrzymuje się bardzo pożyteczny syrop o wyraźnie antyseptycznym i przeciwzapalnym działaniu. Zażywa się go po 1 łyżce stołowej 3-5 razy dziennie, lekko podgrzewając.

Przeciwwskazania do spożywania syropu z cebuli

Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości, co do stosowania syropu z cebuli i jego dawkowania, powinien skonsultować się z lekarzem. Do ogólnych przeciwwskazań należą:

  • cukrzyca;
  • zapalenie trzustki;
  • zapalenie żołądka;
  • wrzody żołądka;
  • indywidualna nietolerancja na składniki syropu.

Jak przechowywać syrop z cebuli?

Niestety, syrop z cebuli nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Maksymalny dopuszczalny czas, kiedy środek zachowuje swoje cenne właściwości lecznicze, to 5 dni. Ale taki okres jest możliwy tylko wtedy, gdy przechowuje się syrop w lodówce. W temperaturze pokojowej okres ważności skraca się do jednej doby. Syrop powinien być szczelnie zamknięty w słoiku.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba