Syrop z cebuli – przepis, przygotowanie, działanie
Syrop z cebuli to domowe lekarstwo przygotowywały kiedyś babcie swoim wnukom, ale dzisiaj mało kto jeszcze o nim pamięta. A przecież, co może być lepszego od naturalnego i całkowicie bezpiecznego środka od kaszlu i bólu gardła? Syrop ten jest rzeczywiście skuteczny i może szybko wyleczyć przeziębienie zarówno u dorosłych jak i u dzieci.
Bez względu na ogromny asortyment aptecznych środków od kaszlu, domowe metody bywają nie mniej skuteczne. A na dodatek nie ma w ich przypadku przeciwwskazań. Co takiego szczególnego jest w syropie z cebuli? Cebula zawiera liczne witaminy, enzymy, saponiny, flawonoidy, makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas i sód), mikroelementy (żelazo, cynk, fluor, miedź, mangan i fluor) i inne substancje czynne. Dzięki temu działa bakteriobójczo, hamuje procesy zapalne, wzmacnia działania obronne organizmu. Nic dziwnego, że syrop z cebuli jest nie tylko skuteczny w walce z kaszlem, ale też pomaga leczyć:
- zapalenie oskrzeli,
- zapalenie migdałków,
- zapalenie tchawicy,
- choroby infekcyjne układu oddechowego.
W każdej rodzinie, stosującej leczenie tradycyjnymi środkami, istnieją własne receptury na cebulowy syrop od kaszlu. Możliwe są różne warianty, najważniejsze jest zachowanie ogólnych zasad. Do syropu będzie oczywiście najlepsza cebula z własnej uprawy.
Tradycyjny syrop z cebuli – przepis
Zaletą tego lekarstwa jest łatwość wykonania i powszechna dostępność składników. Cebula i cukier są zwykle zawsze pod ręką – i to wystarczy.
Składniki:
- 1 cebula
- 4-6 łyżek miodu albo cukru
- 1 słoik po dżemie
- ewentualnie trochę wody
Przygotowanie:
1. Pokroić cebulę na możliwie małe kawałki (można mechanicznie) i włożyć do słoika.
2. Dodać miód albo cukier i odstawić zamknięty słoik na 1-2 godziny do lodówki, a jeszcze lepiej: na noc.
3. Syrop z cebuli jest już gotowy. W razie potrzeby można syrop rozcieńczyć nieco wodą.
Tradycyjny syrop z cebuli na trzy sposoby
1. Z dwóch dokładnie oczyszczonych cebul wyciska się sok, który następnie miesza się z miodem pszczelim w równych proporcjach. Taki syrop mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci powyżej 3 roku życia. Przechowywać w lodówce.
2. Trzy średniej wielkości cebule rozdrabnia się do na małe kawałki, najlepiej blenderem. Do cebuli dodaje się kilka łyżeczek miodu i dokładnie miesza. Całość odstawia się na 2-3 godziny.
3. Oprócz dwóch podstawowych składników dodatkowo używa się mleka. Jedna dużą cebulę rozciętą na 2-3 kawałki umieszcza się na patelni i dolewa pół litra mleka. Cebulę gotuje się, dopóki nie będzie całkiem miękka. Kiedy tak się stanie, cebulę wyjmuje się, a mleko studzi do 50 stopni. Pozostaje tylko dodać do niego dwie łyżki miodu i dokładnie wymieszać.
Przepis na syrop z cebuli z cukrem i miodem
Kaszel można wyleczyć również syrop z dodatkiem miodu. Można go przygotować w dwóch wariantach. Wygląda to następująco:
1. 500 g cebuli należy obrać i drobno pokroić.
2. Pokrojoną cebulę włożyć do słoika i dodać 700 g cukru-pudru.
3. Zalać mieszankę litrem wody i postawić na małym ogniu. Gotować dwie godziny.
4. Otrzymany syrop przecedzić.
5. Kiedy ostygnie do 50 stopni, dodać 50 g pszczelego miodu.
Drugi wariant jest uproszczony i nadaje się dla tych, którzy nie mogą poświęcić na przygotowanie syropu tak dużo czasu.
1. Cebulę należy drobno pokroić i wycisnąć z niej sok.
2. Do otrzymanego soku dodać 30 g cukru i łyżkę miodu.
3. Mieszaninę zalać litrem wrzątku i odstawić na pół godziny.
Bez względu na wybrany sposób przygotowania otrzymuje się bardzo pożyteczny syrop o wyraźnie antyseptycznym i przeciwzapalnym działaniu. Zażywa się go po 1 łyżce stołowej 3-5 razy dziennie, lekko podgrzewając.
Przeciwwskazania do spożywania syropu z cebuli
Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości, co do stosowania syropu z cebuli i jego dawkowania, powinien skonsultować się z lekarzem. Do ogólnych przeciwwskazań należą:
- cukrzyca;
- zapalenie trzustki;
- zapalenie żołądka;
- wrzody żołądka;
- indywidualna nietolerancja na składniki syropu.
Syrop z cebuli dla kobiet w ciąży
Choć kobiety w ciąży muszą być ostrożne zażywając nawet naturalne leki, to syrop z cebuli jest polecany nawet przez ginekologów! Zaleca się białą lub czerwoną cebulę w połączeniu z miodem. Nie wpływa niekorzystnie na płód, a poza tym wspomaga organizm w walce w wirusami i bakteriami. Do syropu śmiało można dodać również czosnek. Ostrożnie naleźy podchodzić do dodawania ziół, imbiru i cytryny.
Jak przechowywać syrop z cebuli?
Niestety, syrop z cebuli nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Maksymalny dopuszczalny czas, kiedy środek zachowuje swoje cenne właściwości lecznicze, to 5 dni. Ale taki okres jest możliwy tylko wtedy, gdy przechowuje się syrop w lodówce. W temperaturze pokojowej okres ważności skraca się do jednej doby. Syrop powinien być szczelnie zamknięty w słoiku.
Komentarze