Seler naciowy – sposoby na uprawę, właściwości i przepisy [WIDEO]
Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce) można z powodzeniem uprawiać we własnym ogrodzie. Wymaga to jednak trochę przygotowań i pielęgnacji. Wykonanie właściwych zabiegów pozwoli cieszyć się bogatym zbiorem tego warzywa.
Wybór do uprawy selera naciowego, a nie bulwiastego nie jest tylko kwestią smaku. Obie formy nadają się wprawdzie do uprawy w ogrodzie i mają podobne wymagania, co do gleby i stanowiska. Seler naciowy potrzebuje jednak wyraźnie mniej miejsca i może być uprawiany nawet w doniczce albo skrzynce na balkonie.
Do popularnych odmian selera naciowego należą m.in.:
- Apium graveolens var. dulce ‘Golden Spartan’
- Apium graveolens var. dulce ‘Pascal‘
- Apium graveolens var. dulce ‘Tango‘
- Apium graveolens var. dulce ‘Tall Utah‘
Stanowisko i podłoże do uprawy selera naciowego
Seler naciowy preferuje słoneczne miejsca, nieco osłonięte. Młode rośliny są jeszcze bardzo wrażliwe na chłód. Poza tym seler nie pownien dzielić rabaty z fenkułem, pietruszką, marchwią i innymi baldaszkowymi. Natomiast sałata, ogórki i kapusta nie stanowią dla selera konkurencji i mogą spokojnie rosnąć w jego pobliżu.
Seler może rosnąć w normalnej ziemi ogrodowej. Ponieważ jego wzrost wymaga wielu składników odżywczych, powinno się podłoże odpowiednio przygotować i wzbogacić.
Ziemię trzeba dokładnie spulchnić i nawieźć kompostem albo obornikiem. Optymalną porą do przygotowania uprawy jest jesień przed sadzeniem. Dostarczone składniki pokarmowe będą miały okazję do rozłożenia się i równomiernego rozdzielenia w glebie, co poprawi końcowy efekt.
Przygotowanie rozsady selera naciowego
Ponieważ młode selerki naciowe są bardzo wrażliwe, celowe jest wyhodowanie z nasion w domu rozsady. Potrzeba przy tym nieco mniej miejsca niż dla wariantu bulwiastego. W każdym razie wystarczające są doniczki ok. 5 cm x 5 cm.
- Uprawę w domu można rozpocząć w lutym.
- Jako substrat powinna być wybrana żyzna ziemia. Bardzo odpowiednie jest do tego podłoże przygotowane właśnie w ogrodzie.
- Seler należy do roślin kiełkujących w świetle, dlatego nasiona można przykryć tylko bardzo cienką warstwą ziemi.
- Doniczki powinny stać w jasnym miejscu w temperaturze od 10°C do 20°C.
- Substrat może być jedynie lekko wilgotny, w przeciwnym razie szybko nastąpi opanowanie przez grzyby. Z tego powodu niecelowe jest też przykrywanie doniczek folią.
- Przesadzanie do gruntu jest dopiero wtedy wskazane, gdy rośliny osiągną 5-10 cm wysokości.
Seler naciowy – sadzenie do gruntu
Zanim rozpocznie się uprawa selera naciowego w ogrodzie, trzeba koniecznie przeczekać ostatnie przymrozki. Najlepsza pora do sadzenia do gruntu przychodzi po Zimnych ogrodnikach.
- Rabatę w ogródku warzywnym trzeba powierzchniowo spulchnić, aby poprawić warunki do wzrostu roślin.
- Seler naciowy sadzi się w odstępach ok. 15 cm.
- Po sadzeniu młode selery należy nakryć na tydzień włókniną.
- Podlewać początkowo bardzo umiarkowanie. Później seler potrzebuje dużo wody.
Pielęgnowanie i podlewanie selera naciowego
Uprawa selera kończy się szczególnie bogatymi zbiorami, kiedy podłoże jest co trzy-cztery tygodnie powierzchniowo spulchniane. Ten zabieg poprawia zaopatrzenie w wodę, napowietrza glebę i ułatwia wzrost. Zapotrzebowanie na wodę wzrasta z wiekiem. Ilość i częstotliwość podlewania zmienia się więc narastająco.
Kiedy zbierać seler naciowy?
Seler naciowy można zbierać już od czerwca. Łodyga po łodydze, według zapotrzebowania. Jeśli ścinane są tylko pojedyncze łodygi, z reguły wyrastają po nich nowe. Zbiory gruntowe mogą być kontynuowane do pierwszych przymrozków.
Właściwości selera naciowego
Liście i kwiaty dziko rosnącego selera były stosowane już w starożytności, w Egipcie, Grecji i Rzymie. W średniowieczu odkryto lecznicze właściwości kwiatów i liści selera naciowego.
Seler naciowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. 100 g tego selera daje zaledwie 15 kcal. Wynika to z tego, że seler naciowy składa się w 90% z wody. Poza tak dużą ilością wody zawiera też ważne witaminy i minerały, przede wszystkim potas, sód, wapń i magnez. Liczne związki roślinne są nie tylko odpowiedzialne za typowy aromat, ale również za pozytywny wpływ na przemianę materii. Seler naciowy działa też odtruwająco, obniża ciśnienie krwi, ułatwia odchudzanie, działa uspokajająco.
Przepis na zupę z selera naciowego
Ta zupa jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki na 4 porcje:
- kilka łodyg selera naciowego;
- 1 marchew;
- 1 mała cebula;
- 300 g ziemniaków;
- 1 ząbek czosnku;
- 700 ml rosołu warzywnego;
- 1 kubek kwaśnej śmietany;
- sól, pieprz;
- 1 łyżka posiekanej pietruszki;
- 1 łyżka posiekanego majeranku.
Soki na bazie selera naciowego [WIDEO]
Źródło filmu: Kanał YouTube Sklepy Groszek
Komentarze