Porady

Jak założyć kompostownik?

5,0 (3 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Śmieci z ogrodu i domu, zamiast trafić do kosza, mogą wędrować w inne zaciszne miejsce. Do kompostownika. Tam przez kilka miesięcy będą w naturalny sposób poddawane przeróbce, w wyniku której powstanie cenny oraz pożyteczny nawóz. W ten prosty sposób można pozbyć się odpadków i jednocześnie przysłużyć się środowisku.

Kompostowanie to nic innego jak ekologiczny sposób utylizacji odpadów z ogrodu i domu. Z czegoś niepotrzebnego powstaje coś pożytecznego. Natura wytwarza bowiem nawóz bogaty w substancje odżywcze (pamiętaj: zawiera on bardzo dużo takich substancji, więc przed użyciem należy go wymieszać z piachem lub ziemią). Ponadto poprawia jakość gleby. Po co do przydomowej przestrzeni wprowadzać nawozy sztuczne, skoro ich funkcję może z powodzeniem spełnić kompost?

W wyniku kompostowania powstaje mieszanka składająca się głównie z odpadków organicznych poddanych rozkładowi tlenowemu, przemieszanych z ziemią, próchnicą albo torfem.

Jak założyć kompostownik?

Zacznijmy od tego, że w sprzedaży dostępne są gotowe kompostowniki. Ceny zaczynają się od około stu złotych. Ich największą zaletą jest estetyczna i trwała konstrukcja. W sklepach są oferowane nawet tzw. termokompostowniki zapewniające odpowiednie termoizolowanie odpadów, które przyspiesza kompostowanie.

Gotowy kompostownik
W sklepach są sprzedawane gotowe kompostowniki - na przykład wykonane z tworzyw sztucznych

Najtańszym i jednocześnie najprostszym rozwiązaniem jest jednak samodzielnie wykonanie kompostownika z drewnianych listew. Założysz go o każdej porze roku (wyjątkiem jest czas silnych mrozów), ale najlepszym czasem jest wiosna. Najpierw trzeba dobrze przemyśleć jego usytuowanie. Idealna lokalizacja to zacisze i półcień. Powinno być też tak dobrane, aby później nie pojawił się problem ze swobodnymdostępem do niego (np. z taczką). Jeszcze przed budową miej na uwadze fakt, że niezależnie, czy budujesz kompostownik z plastiku, stawiasz z siatki, czy decydujesz się na konstrukcję z drewna, kompostownik musi mieć dostęp do powietrza i wody.

Co bardzo ważne, kompostownik powinien być ustawiony bezpośrednio na ziemi. Nie stawiaj go na betonie czy kostce brukowej! 

Najpierw wykop dołek o wybranych rozmiarach. Zrób prosty drenaż, aby nie stała w tym miejscu woda. Potrzebne są cztery elementy narożne, do których zostaną zamocowane listwy lub deski. Następnie na samym dole ułóż najcięższe i największe odpady, np. gałęzie (nie zapomnij ich dobrze rozdrobnić). Na nich ułóż lżejszą warstwę. Mogą ją tworzyć m.in.: liście, suche gałązki czy skoszona trawa, słoma, ziemia ogrodowa lub/i torf. Dla aktywizacji niektórzy kładą również odrobinę kompostu z poprzedniego roku. Dobrze przykryć go starą płachtą lub innym materiałem w celu utrzymania odpowiedniej temperatury. Na całość nasuń drewnianą lub plastikową przykrywę. Pod ręką warto mieć plandekę, aby okryć nią kompostownik w razie intensywnych opadów deszczu. Nie możemy bowiem dopuścić do gnicia jego zawartości. Czasem wystarcza warstwa liści, ale przy długich i silnych ulewach może okazać się niewystarczająca. Trzeba też mieć na uwadze inną sytuację. Fale upałów mogą powodować jego silne przesychanie. W takiej sytuacji podlewamy go delikatnie wodą.

Liście do kompostownika
W kompostowniku mogą znaleźć się jesienne liście drzew (z wyjątkiem dębu, olchy i orzecha)

Co kompostujemy?

  • skoszoną trawę,
  • siano,
  • przekwitłe kwiaty,
  • chwasty,
  • przycięte pędy,
  • cienkie gałęzie,
  • jesienne liście drzew (z wyjątkiem liści dębu, olchy i orzecha),
  • trociny,
  • popiół drzewny,
  • kartony i ręczniki papierowe (niewielkie ilości),
  • odpady kuchenne (m.in. ścinki warzyw oraz owoców, skorupki jaj, torebki herbaty).

Średni cykl kompostowania trwa 18 miesięcy. Niemniej bardzo często wynosi on już od pół roku do ok. 9 miesięcy. Najważniejsze aby nie zapomnieć w tym czasie kilka razy dokładnie przemieszać zawartości kompostownika. Pamiętaj: mieszanie i napowietrzanie sprzyja procesowi rozkładu. Wystarczy trochę pracy i cierpliwości, aby otrzymać cenny nawóz. W sklepach ogrodniczych dostępne są preparaty przyspieszające ten proces. Można się nimi wspomagać, ale najlepiej pozwolić naturze działać samej. Proces kompostowania przyspieszają m.in.: pokrzywy, młode chwasty, żywokost lekarski czy odchody gołębi i kur.

Kompostowniki wykonane samodzielnie
Najtańszym rozwiązaniem jest samodzielnie wykonanie kompostownika z drewnianych listew

Jak poznać, że kompost jest gotowy?

Definicja kompostu podana w "Słowniku wyrazów obcych" Władysława Kopalińskiego określa, że w wyniku kompostowania powstaje mieszanka składająca się zazwyczaj głównie z odpadków organicznych poddanych rozkładowi tlenowemu, przemieszanych z ziemią, próchnicą albo torfem, zwłaszcza mieszanka utworzona przez rozkład w stosie (pryzmie) kompostowanym w czasie od pół roku do kilku lat. Tylko jak poznać, że kompost jest już gotowy? Odpowiedź wydaje się prosta: po ciemnobrunatnej barwie i jednolitej strukturze oraz przyjemnym zapachu zbliżonym do zapachu ziemi.

Po co w ogóle zakładać kompostownik?

Z prostej przyczyny - aby uzyskać kompost. Jest on cenny, ponieważ użyźnia glebę i wzbogaca ją w próchnicę oraz nie zatruwa środowiska naturalnego. Ze względu na jego walory używany jest do ekologicznych upraw. Stosuje się go do warzyw i owoców, drzew i krzewów owocowych oraz roślin ozdobnych. Kompost wykorzystuje się również do ściółkowania gleby pod roślinami. Najlepiej stosować go we własnym ogrodzie jesienią lub na wiosnę, wkopując na głębokość ok. 30 cm. Uwaga: nie wszystko nadaje się do kompostowania. Miej to na uwadze.

Czego nie kompostujemy?

  • mięsa oraz ryb (przyciągają myszy i szczury),
  • chorych roślin,
  • popiołu z węgla,
  • gazet,
  • skórek owoców cytrusowych.
5,0 (3 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba