Seler naciowy i korzeniowy. Jak i kiedy siać w ogrodzie?

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Seler zwyczajny cieszy się coraz większą popularnością w niemal wszystkich regionach świata. Jest bowiem bogaty w wiele składników odżywczych, a możliwości jego stosowania w sztuce kulinarnej są bardzo szerokie. W Polsce najczęściej uprawiany jest seler naciowy i korzeniowy. Kiedy siać je w ogrodzie?

Seler – charakterystyka rośliny

Seler naturalnie rośnie w klimacie umiarkowanym. Znany był już w starożytności – świadczą o tym chociażby monety Rzymian, na których wybijano jego wizerunek. Do Polski seler trafił z Włoch za sprawą królowej Bony (która sprowadziła do naszego kraju tzw. „włoszczyznę”). Przez lata korzeń selera stanowił tradycyjny składnik kuchni polskiej, a współcześnie zaczęto sięgać także po ogonki liściowe. Popularne są również same nasiona selera. Roślinę uprawia się wyłącznie z rozsady. Niestety nie należy ona do najprostszych. Dokładniej na temat uprawy selera w ogrodzie piszemy w osobnym artykule.

Siew selera korzeniowego: wymagania i termin

  • Wymagania: seler najlepiej wzrasta w temperaturze 20-22 stopni, jednak najbardziej prawidłowy rozwój odbywa się w 15-18 stopniach (podczas dnia) oraz 11-14 w nocy. Pomieszczenie, w którym będziemy prowadzić rozsadę, powinno zapewniać dużo światła. Seler podlewamy tylko letnią wodą – chłodniejsza może spowodować chorobę zgorzelową. W uprawie selera korzeniowego ważna jest gleba: musi być żyzna, próchnicza, z dużą zawartością składników pokarmowych oraz dobrze zatrzymująca wilgoć.
  • Termin siewu: rozsadę należy rozpocząć w połowie lutego/do początku marca. Wysiewamy wtedy nasiona do pojemników z substratem torfowym lub do inspektu. Nasiona delikatnie wklepujemy w podłoże, nie wkładając ich głębiej, ponieważ potrzebują do rozwoju dużo światła. Po ok. 2-3 tygodniach roślina wykiełkuje. Jeśli zależy nam na czasie, może przyspieszyć kiełkowanie, przykrywając podłoże przezroczystą folią. Gdy już wytworzą się 2 liście rośliny, rozpoczynamy pikowanie w rozstawie 5 x 5 cm.

Seler naciowy ma liście i kwiaty o leczniczych właściwościach
Seler naciowy ma liście i kwiaty o leczniczych właściwościach

Siew selera naciowego: wymagania i termin

  • Wymagania: seler naciowy ma właściwie takie same wymagania siewne, co seler korzeniowy. Jedyną różnicą jest gleba – nie może być torfowa, ponieważ może to spowodować wybijanie pędów kwiatostanowych.
  • Termin: produkcja rozsady przebiega bardzo podobnie do selera korzeniowego. Nasiona należy wysiać od połowy lutego do końcówki marca. Zalecana rozstawa w inspekcie lub skrzynce to 5 x 5 cm. Seler naciowy możemy również wysiewać do doniczek ziemnych (średnica min. 5 cm). Gdy wyrośnie kilka liści, możemy zacząć pikowanie. Warto przed tym (na ok. 2-3 dni) podlać rośliny i ustawić do cienia.

Gdzie sadzić seler w ogrodzie?

Selerów nie powinno się uprawiać po marchwi, pasternaku lub pietruszce. Roślina ta może być posadzona np. w towarzystwie warzyw kapustnych. Silny zapach olejków eterycznych zawartych w selerze odstrasza bowiem szkodniki roślin kapustnych, jak np. piętnówkę kapustną czy bielinka kapustnika. Olejek ten sprawia również, że kapusta i kalafior rosnące w pobliżu mają lepszy smak. Obok selera można także sadzić ogórki, por, brokuły, buraki, cebulę, fasolę, groch, kalarepę, jarmuż, pomidory, szpinak, czosnek. Seler nie toleruje jednak uprawy w pobliżu marchwi, sałaty, bobu i ziemniaków.

Bibliografia:

  • Biesiada A., Kędra K., Seler korzeniowy, „Działkowiec” nr 2/2009.
  • Dobrakowska-Kopecka Z., Doruchowski R. W., Gapiński M., Warzywnictwo, PWRiL, Warszawa 1999.
5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba