Porady

Cykoria sałatowa z własnego ogrodu – uprawa

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Cykoria sałatowa należy do warzyw, których uprawa uchodzi za skomplikowaną i żmudną. Nie jest to jednak żaden powód, aby rezygnować z samodzielnego uzyskania smacznych i zdrowych główek liści. Potrzeba tylko trochę cierpliwości i znajomości pewnych zasad.

Cykoria sałatowa została odkryta w Belgii w połowie XIX wieku zupełnie przypadkowo. Przechowywane zimą korzenie wytworzyły żółtawobiałe, podobne do szyszek pędy, które okazały się w smaku delikatne z lekką goryczką.

Dwuletnia cykoria tworzy w pierwszym roku luźną rozetkę liści i mięsisty korzeń. Liście są jasnozielone i przypominają liście mniszka lekarskiego. W drugim roku, po okresie spoczynku wyrasta z korzenia pęd kwiatowy. Z tego pędu są pędzone jadalne „szyszki”.

Stanowisko dla cykorii sałatowej

Cykoria potrzebuje stanowiska półcienistego do w pełni nasłonecznionego. Im więcej słonecznego światła dostaną rośliny, tym lepiej będą rosły. Gleba powinna być świeża i pulchna, i posiadać odpowiedni zapas składników odżywczych. Przez dodatek świeżej ziemi kompostowej przed wysiewem, powstaną doskonałe warunki do bujnego wzrostu.

Kiedy siać cykorię sałatową?

Cykorię wysiewa się od połowy do końca maja. Trzeba przy tym zachować odstępy między rzędami ok. 30 cm i głębokość siewu od 2 do 3 cm. Glebę po siewie trzeba regularnie nawadniać, ale bez przesady. Nasiona nie mogą pływać w stojącej wodzie.

Dobrym sąsiedztwem dla cykorii są pomidory, fasola, sałata, marchew i koper włoski. Źle wpływają na cykorię ziemniaki, jak również jej krewniaczki endywia i radicchio. Na rabatach, na których rosły inne rośliny z rodziny astrowatych można posiać cykorię nie wcześniej niż po 3-4 latach.

Uprawa cykorii sałatowej

Jak należy pielęgnować cykorię?

Równo cztery tygodnie po wysiewie cykoria jest dostatecznie mocna i duża, aby ją przerzedzić. Wątłe i chore egzemplarze trzeba przy tym wysortować. Odstęp między zdrowymi roślinami powinien wynosić co najmniej 10 cm. Podczas kolejnych miesięcy trzeba cykorię regularnie podlewać. Zastoju wody trzeba unikać tak samo, jak dłuższego okresu suszy.

Jeśli gleba była wiosną wzbogacona kompostem albo innym żyznym substratem, dalsze dawki nawozu nie są konieczne.

Na jesieni wykopuje się korzenie tego warzywa z ziemi. Zaleca się prowadzić ten zabieg etapami od połowy września do połowy listopada. Dzięki temu zimą można będzie zbierać cykorię przez całe dwa miesiące. Przez kilka dni pozostawia się korzenie na ziemi, aby składniki pokarmowe z liści przeniknęły do korzeni. Najpóźniej po tygodniu odcina się liście ostrym nożem.

Pędzenie i zbiór cykorii

Wiadro albo wannę z tworzywa sztucznego napełnia się ziemią ogrodową i umieszcza w niej korzenie. Powierzchnie cięcia liści powinny być nieco ponad powierzchnią. Pojemnik z korzeniami trzeba przenieść do absolutnie ciemnego pomieszczenia o temperaturze powietrza od 12 do 18°C. Substrat należy przez najbliższe 22 lub 28 dni utrzymywać w stanie równomiernie wilgotnym. W tym czasie korzenie zaczną wytwarzać i dostarczać świeże zbiory cykorii. Wyrośnięte albo mocno zamknięte główki odłamuje się albo odcina. Każdy korzeń jest użytkowany tylko raz.

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba