Porady

Arbuz w kosmetyce oraz jego właściwości zdrowotne – zalety i porady

0 (0 opinii)

W okresie lata natura ofiarowuje nam bogaty wybór zdrowych przysmaków. Takim przykładem jest arbuz. Gasi pragnienie jak żaden inny owoc i na dodatek zaopatruje organizm w witaminy i składniki mineralne.

Okrągły jak piłka plażowa i orzeźwiający niczym koktajl, arbuz jest kwintesencją lata. Smaczne, soczyste kule doceniali Egipcjanie już przed 3000 lat. Dzisiaj arbuz jest ulubionym składnikiem sałatek owocowych i warzywnych. Może nie wszyscy zdają sobie przy tym sprawę, że arbuz należy raczej do przedziału warzyw, niż owoców. Z botanicznego punktu widzenia arbuz zalicza się, podobnie jak ogórek, do rodziny dyniowatych. 

Nie tylko owocowa bomba wodna

Ze swoją zawartością około 95% wody arbuz jest prawdziwą bombą wodną. Z tego wynika jednak kilka pozytywnych właściwości. Na przykład ten letni owoc dostarcza dużo wody i pomaga pokryć dzienne zapotrzebowanie na płyny, które wynosi półtora do dwóch litrów. Szczególnie wtedy, gdy w upalne letnie dni organizm traci wiele wilgoci, takie owoce są bardzo pożyteczne. Poza tym wysoki udział wody w składzie arbuza wspomaga poczucie sytości. Z 38 kcal na 100 g arbuz nadaje się idealnie na przekąskę dla osób dbających o figurę. 

Nie znaczy to wcale, że w arbuzie nie można znaleźć niczego poza wodą. Przeciwnie, ta ogromna jagoda o ciemnozielonej skórce zawiera również ważne składniki pokarmowe jak minerały i witaminy. Do ważnych dla zdrowia elementów zawartych w arbuzie należą:

Arbuz to bardzo zdrowy owoc, który możesz uprawiać w swoim ogrodzie
Arbuz to bardzo zdrowy owoc, który możesz uprawiać w swoim ogrodzie
  •  Likopen – jest to organiczny związek chemiczny o właściwościach antyoksydacyjnych, który wspiera układ immunologiczny. Likopen niszczy więc wolne rodniki i chroni organizm przed chorobami układu krwionośnego oraz chorobami nowotworowymi. Zapobiega nienaturalnym zmianom w komórkach. Arbuz zawiera ok. 4500 µg likopenu w 100 g owocu, podczas gdy inne owoce, jak ananasy albo jabłka, w ogóle go nie posiadają. Im bardziej dojrzały jest arbuz, tym więcej zawiera likopenu.
  • Witamina A – występuje w arbuzach w formie karotenoidów. Są to barwniki roślinne, które są odpowiedzialne za żółty, czerwony albo ciemnozielony kolor artykułów spożywczych. Witamina A jest ważna dla zachowania zdrowia oczu, skóry oraz włosów. W 100 g arbuza występuje 245 µg beta karotenu. Jabłko ze swoimi 27 µg/100 g beta karotenu pozostaje daleko w tyle za arbuzem.

Okrągły jak piłka plażowa i orzeźwiający niczym koktajl, arbuz jest kwintesencją lata.

  • Cytrulina – nie tylko w czerwonym miąższu, ale również w białej jego warstwie pod skórką tkwią składniki odżywcze. Są źródłem aminokwasu o nazwie cytrulina, który w organizmie przekształca się w argininę. Ten aminokwas z kolei odpowiada za naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi. Wychodzi to na zdrowie sercu i naczyniom krwionośnym. Arbuz jest najbogatszym źródłem cytruliny.
  • Potas – ważny pierwiastek w przekazywaniu bodźców wysyłanych przez serce i mięśnie. Poza tym ten minerał bierze udział w regulacji wzrostu komórek, ciśnienia krwi oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Potas wpływa również na uwalnianie niektórych hormonów (na przykład insuliny), jest ważny dla wykorzystania węglowodanów i syntezy białek. Na każde 100 g arbuza przypada 110 µg potasu, co nie jest jednak dużym wynikiem, ponieważ 100 g jabłek ma podobną zawartość potasu. 
Arbuz - jak przydaje się w codziennej pielęgnacji? Sprawdzamy
Arbuz - jak przydaje się w codziennej pielęgnacji? Sprawdzamy

Nie wyrzucać skórki i nasion arbuza

Okazuje się, że nawet te niepozorne części arbuza posiadają własności prozdrowotne.

  • Skórka – zewnętrzna warstwa arbuza jest jadalna i zawiera wiele błonnika, który pełni ważną rolę w procesie trawienia, zapewnia też poczucie sytości. Poza tym w skórce tkwią aminokwasy wspomagające budowę mięśni oraz witaminy. Skórkę z arbuza można po prostu zjeść, zetrzeć na tarce i dodać do sałatki, zakisić albo dodać do smoothies. Aby cały arbuz ze skórką włącznie nadawał się do spożycia, musi pochodzić z ekologicznej uprawy bez żadnych chemicznych oprysków i zabezpieczeń.
  • Nasiona – w nich również tkwią witaminy A, B i C, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i wapń. Można je zwyczajnie zjadać razem z miąższem albo najpierw ususzyć, a potem mielić i w formie proszku mieszać na przykład z jogurtem. Prażone nasiona są chrupiącym dodatkiem do sałatek.

Doskonały owoc nie tylko ożywia ciało od wewnątrz, ale też utrzymuje naszą skórę świeżą

Właściwości zdrowotne arbuza

  •  Pomaga zachować zdrowe serce – zawarty w arbuzach likopen jest odpowiedzialny za czerwony kolor miąższu i wychwytywanie wolnych rodników w organizmie. Z kolei cytrulina dba o naczynia krwionośne. Pierwszy z tych aminokwasów występuje wprawdzie również w pomidorach, grejpfrutach i innych owocach, jednak jego przyswajalność nigdzie nie jest tak wysoka, jak w arbuzach. Drugi aminokwas natomiast, po przekształceniach, jest organizmowi potrzebny do wzmacniania naczyń krwionośnych. Cytrulina odgrywa więc ważną rolę dla zdrowia serca.
  • Działa pozytywnie na skórę i włosy – witamina A i C, które w dużej ilości występują w arbuzie, mają korzystny wpływ na skórę i włosy. Witamina C na przykład odgrywa dużą rolę w produkcji kolagenu, działa więc jako pogromca zmarszczek i chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca. Włosy stają się bardziej puszyste, nabierają objętości i zdrowo rosną. Witamina A natomiast zapewnia skórze wilgoć, zapobiega wysychaniu i łuszczeniu się.
  • Zapobiega chorobom nowotworowym – silne właściwości antyoksydacyjne uwalniają organizm od wolnych rodników, które są przyczyną powstawania komórek rakowych.
  • Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi bóle mięśni, poprawia ukrwienie. 
Arbuz wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi bóle mięśni, poprawia ukrwienie.
Arbuz wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi bóle mięśni, poprawia ukrwienie.

Arbuz w kosmetyce - jakie ma właściwości?

Nie bez powodu orzeźwiające arbuzy są bardzo pożądane w porze letnich upałów. Zawarte w owocach antyoksydanty w formie witaminy C, A oraz likopenu, likwidują wolne rodniki. Funkcjonują latem jako osłona przeciwsłoneczna skóry, chroniąc mianowicie jej komórki przed oksydacją i uszkodzeniem. Regularne spożywanie arbuza może uczynić skórę bardziej odporną na promieniowanie UV. 

Okazuje się, że nawet te niepozorne części arbuza posiadają własności prozdrowotne.

Soczysty, słodki miąższ arbuza nawadnia organizm, chroni przed wieloma sezonowymi alergiami i infekcjami oraz wzmacnia system odpornościowy. Doskonały owoc nie tylko ożywia ciało od wewnątrz, ale też utrzymuje naszą skórę świeżą, promienną i nawilżoną, kiedy stosowany jest zewnętrznie. Bez trudu można we własnym zakresie przygotować maseczkę z arbuza, która będzie pielęgnować skórę. Arbuz składa się w 93-95% z wody, co pozwala nawilżyć skórę twarzy i utrzymać ją w świeżości, zaopatrując przy tym w ważne witaminy i minerały. Witamina A jest na przykład doskonałym środkiem na suchą skórę. Witamina C wzmaga produkcję kolagenu i chroni skórę przed wolnymi rodnikami, jak również przedwczesnym starzeniem.

Arbuz zachwyca właściwościami zdrowotnymi
Arbuz zachwyca właściwościami zdrowotnymi

Witamina B6 odpowiada za tworzenie nowych komórek skóry. Wapń wspomaga elastyczność, a magnez spowalnia starzenie skóry. Naturalny barwnik likopen, nadający miąższowi arbuza typowy czerwony kolor, jest naturalną osłoną przed promieniowaniem słonecznym. Karoten zapobiega powstawaniu zmarszczek. Jako idealne źródło antyoksydantów arbuz zapobiega powstawaniu plam na skórze. Chociaż z dużej zawartości wody w owocach arbuza najbardziej korzysta sucha skóra, to nadaje się on jak najbardziej do każdego typu skóry.

0 (0 opinii)