Szpinak na parapecie – jak uprawiać roślinę w donicy? 6 kroków

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Szpinak może być uprawiany nie tylko w ogrodzie, ale także w domu na parapecie. Świeży szpinak posiada mnóstwo witamin, pierwiastków śladowych, błonnik oraz białko roślinne. Możemy go wykorzystać do sałatek, dań duszonych czy marynat. Jak wyhodować szpinak w mieszkaniu? Podpowiadamy w artykule.

Krok 1. Przygotowanie nasion przed sadzeniem szpinaku

Szpinak w donicy hoduje się z nasion wczesnych odmian posiadających mięsiste i duże liście. Siew możemy rozpocząć o każdej porze roku, w przeciwieństwie do uprawy szpinaku w ogrodzie. Zaleca się przed wysiewem namoczyć nasiona przez jedną dobę w ciepłej wodzie, a później przez 3 godziny w roztworze nadmanganianu potasu. Zanim posadzimy szpinak, należy przetrzeć nasiona ręcznikiem papierowym i osuszyć.

Krok 2. Przygotowanie gleby do hodowli szpinaku

Do uprawy szpinaku w donicy nadadzą się niemal wszystkie gruntowe mieszanki. Wyjątkiem są te, które zawierają torf. Korzystna dla szpinaku będzie także gleba z mieszaniną włókna kokosowego i biohumusu. Zanim posadzisz roślinę, ułóż na dnie doniczki 2-3 cm warstwę keramzytu w celu zapewnienia odpowiedniego drenażu.

Krok 3. Głębokość sadzenia nasion

Wykonujemy rowki na głębokość ok. 1,5 cm, umieszczamy w nich nasiona, lekko zasypujemy ziemią, zwilżamy wodą. Przykrywamy następnie pojemniki z siewkami folią lub szkłem – pozostawiamy tak przygotowane doniczki aż do pojawienia się pierwszych pędów. Zwykle trwa to do tygodnia.

Wskazówka: Aby stale cieszyć się świeżym szpinakiem, należy dosiewać go co 10-14 dni.

Krok 4. Oświetlenie, ustawienie i temperatura

Optymalnym stanowiskiem dla szpinaku będzie słoneczny parapet południowy. Roślina zasadzona wiosną, latem zyska dużo naturalnego światła i wytworzy obfite liście. Jeśli mieszkanie nie posiada okien z wystawą południową, możemy doświetlić rośliny sztucznie – przynajmniej przez kilka godzin dziennie, szczególnie w miesiące z krótkim dniem. Najlepszą temperaturą do uprawy szpinaku na parapecie jest 15-18 stopni.

Szpinak można wykorzystać do sałatek, dań duszonych czy marynat.
Szpinak można wykorzystać do sałatek, dań duszonych czy marynat.

Krok 5. Podlewanie i nawożenie szpinaku

Szpinak musi być podlewany regularnie, ale umiarkowanie – zapewni to najlepszy smak liści. Korzystne jest częste opryskiwanie liści rośliny, co zagwarantuje jej stałą wilgotność. Warto również zasilać szpinak kompostem lub nawozem wieloskładnikowym (mineralnym) z niską zawartością azotu. Duża ilość azotu może bowiem sprowokować roślinę do wytworzenia pędów nasiennych.

Krok 6. Zbiory szpinaku hodowanego w donicy

Szpinak możemy zbierać po około 2 miesiącach od posadzenia. Liście powinny mieć długość min. 10 cm. Pamiętaj, aby podczas zrywania liści, pozostawiać w glebie fragment korzenia – roślina będzie mogła wtedy rosnąć dalej. Dlatego najlepiej obcinać listki nożyczkami.

Kilka ciekawostek na temat szpinaku

  • Szpinak, który zakwitł, nie może być wykorzystany do potraw. Możemy go jednak zastosować jako zielony nawóz.
  • Najsmaczniejszy jest świeży szpinak, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić.
  • Najbardziej polecane odmiany to Tetona, Herma, Medania, Norman, Metador 30, Monnopa, Olbrzym Zimowy. Odmiany te uważane są za najsmaczniejsze i najtrwalsze.
  • Szpinak przez wiele lat uchodził jako cenne źródło żelaza. Rzeczywiście żelazo jest jednym ze składników szpinaku, jednak jego zawartość nie jest tak ogromna, jak uważano. Otóż podczas wyliczeń badających skład szpinaku popełniono błąd – przesunięto przecinek, co zwiększyło 10-krotnie wynik. Ogłoszono wówczas, że w 100 g szpinaku znajduje się 30 g żelaza, a nie 3 g, jak jest w rzeczywistości.
0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba