Rukola – jak uprawiać w doniczce? Poradnik
Rukola zawiera wiele wartościowych składników, jest bogata w: wapń, żelazo, potas, sód i fosfor. Do tego dochodzi zawartość fenoli roślinnych, karotenoidów, olej musztardowy i witamina C. Jest to wystarczający powód, aby zdrową rukolę jeść częściej. Dziś skupimy się na uprawie w doniczce, którą może rozpocząć każdy z Was!
Znana jako rukola rokietta siewna (Eruca sativa) jest najczęściej stosowana na surowo do sałatek. Liście o lekko orzechowych nutach smakują doskonale również w sosie do makaronu i risotto albo bezpośrednio na pizzy.
Świeże zbiory rukoli również zimą
Aromatyczna rukola latem rośnie w ogrodzie, a zimą można ją bez większego problemu uprawiać na okiennym parapecie. Zaletą rukoli jest jej szybki wzrost. W gruncie można ją wysiewać od marca do września, a w mieszkaniu albo w szklarni niemal przez cały rok.
Opłaca się też uprawa rukoli na kiełki. Te stanowią doskonały dodatek do sałatek, potraw azjatyckich i do kanapek. Do uprawy kiełków nasiona wysiewa się szeroko na wilgotnym podłożu w doniczkach, miseczkach, albo w skrzynkach, a następnie zbiera po tygodniu albo dwóch. Zielone roślinki (kiełki) mogą być spożywane kompletnie z łupinkami nasiennymi i korzonkami.
Przygotowania do uprawy rukoli w mieszkaniu
Nazwa rukola została przejęta z języka włoskiego. Roślina jest znana i uprawiana w regionie śródziemnomorskim od dawna, dlatego też – podobnie jak inne rośliny uprawne – doczekała się wielu odmian hodowlanych. Ogrodnicy nauczyli się poprzez selekcję podkreślać niektóre cenne cechy roślin, które u gatunków botanicznych występują tylko w stopniu nieznacznym. Zwykle mamy do czynienia z odmianami jednorocznymi rukoli, jak na przykład ‘Coltivata’, ‘Sylvetta’, ‘Pronto’, albo z wieloletnimi: ‘Napoli’, ‘Venicia’, ‘Dragon’s Tongue’. Te drugie odmiany są wyraźnie pikantne i mają intensywny smak. Mniej nadają się na składniki sałatki, ale za to można je stosować jako przyprawę.
Rukola rośnie najlepiej na słonecznym miejscu, na podłożu równomiernie wilgotnym i przepuszczalnym.
Prócz wyboru odmiany rukoli przed rozpoczęciem uprawy trzeba uwzględnić jeszcze kilka innych rzeczy.
- Stanowisko – pochodząca z obszarów śródziemnomorskich roślina potrzebuje miejsca słonecznego i ciepłego.
- Podłoże – rukola rośnie najlepiej na luźnej, próchnicznej glebie. Jeśli podłoże jest zbyt gliniaste, można je rozluźnić dodatkiem kompostu i piasku.
- Płodozmian – roślina należy do rodziny kapustowatych (krzyżowych) i dlatego nie powinno się jej siać w miejscach, gdzie wcześniej rosły inne rośliny z nią spokrewnione. Do tej samej rodziny należą między innymi: kapusta, chrzan, rzepak, kalarepa, rzeżucha, smagliczka, żagwin, lewkonia i wiele innych roślin ozdobnych i warzywnych.
- Uprawa mieszana – rukola nie wymaga dużo przestrzeni i bardzo szybko rośnie. Z tego względu nadaje się do uzupełniania luk w uprawie na przykład marchwi albo cebuli.
Siew nasion rukoli
Rukolę można bardzo łatwo wysiewać zarówno do gruntu, jak i do doniczki.
- Na parapecie nasłonecznionego okna można rukolę wysiewać przez cały rok.
- Ziemia w doniczce (pojemniku) powinna być wzbogacona dawką kompostu.
- W ziemi wykonuje się bruzdy o głębokości ok. 1 cm.
- Po wysianiu nasion przykrywa się je ziemią.
- Odstęp między rzędami powinien wynosić ok. 15 cm.
- Świeży siew trzeba dokładnie podlać.
- Rukola rozwija bardzo płytki system korzeniowy i dlatego dobrze nadaje się do uprawy doniczkowej.
- Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 10°C i potrzebują do tego 5 do 15 dni.
Pielęgnowanie rukoli w doniczce
Rukola jest bardzo łatwa w uprawie i ma skromne wymagania.
- Jeśli ziemia przed siewem rukoli została wymieszana z kompostem, to nie trzeba roślin zasilać dodatkowo nawozem aż do zbiorów. Rukola należy do roślin zużywających niewiele składników odżywczych i jest przyzwyczajona do gleb ubogich. Poza tym jest wrażliwa na nadmiar nawozu i ma skłonność do odkładania w liściach azotanów.
- Rukola potrzebuje wystarczającej ilości wody, zwłaszcza podczas upalnej, suchej pogody. W przeciwnym razie liście szybko nabiorą bardzo ostrego smaku.
- Aby zapobiec opanowaniu roślin przez pchełki ziemne, trzeba ziemię wokół roślin regularnie spulchniać i odchwaszczać.
Pierwsze zbiory rukoli
Rukola rośnie bardzo szybko i pierwsze zbiory są możliwe już po sześciu tygodniach.
- Rukolę trzeba zbierać przed kwitnieniem, ponieważ liście stają wtedy gorzkie, a roślina rozwija pędy kwiatowe, a nie nowe liście.
- Młode liście smakują łagodniej niż starsze. Orzechowy smak rukoli najpełniej się uwidacznia w liściach o wielkości od 10 do 15 cm.
- Liście ścina się około 2 cm nad ziemią. Rukola rozwija wtedy nowe egzemplarze i można je wciąż zbierać bez ponownego siewu.
Rukola ze skrzynki na kwiaty
Kto chce zrywać liście rukoli na sałatkę, może wysiać nasiona w skrzynce na kwiaty w rzędach co 15-20 cm. Głębokość siewu nie powinna przekraczać 1 cm. Jeśli tylko ziemia w skrzynce będzie utrzymywana w lekko wilgotnym stanie, a temperatura gleby przekroczy 10°C, młode siewki pojawią się z reguły już po dwóch tygodniach albo wcześniej. Kiedy po trzech-czterech tygodniach rośliny osiągną wysokość 10-5 cm, to delikatne liście są gotowe do pierwszego zbioru.
Rukola rośnie najlepiej na słonecznym miejscu, na podłożu równomiernie wilgotnym i przepuszczalnym. Podczas uprawy ziemia powinna być regularnie spulchniana. Trzeba pamiętać, że rukola cierpiąca na skutek upału i suszy wytwarza w liściach bardzo ostre substancje. Zapobiec może temu regularne zaopatrzenie roślin w wodę. Poza tym młode liście smakują łagodniej niż starsze.
Azotany w liściach rukoli
Podobnie jak wiele warzyw liściowych (sałata, szpinak, mangold, również rukola wykazuje skłonność do gromadzenia azotanów. Przede wszystkim zimą, w okresie niedoboru światła, mocno nawożona rukola wykazuje bardzo wysoką koncentrację tych związków. Zawartość azotanów w rukoli, szpinaku, sałacie i innych warzywach można ograniczyć poprzez:
- wybór słonecznego stanowiska,
- zachowanie odpowiedniej odległości między roślinami,
- unikanie intensywnego nawożenia, szczególnie azotem,
- zbierać liście po kilku słonecznych dniach, ponieważ roślina potrzebuje światła do rozkładu azotanów.
Rukolę z własnej uprawy, która nie jest pędzona azotowymi nawozami, można spokojnie wykorzystać do sałatek i innych potraw.
Komentarze