Porady

Pietruszka zwyczajna – właściwości i prawidłowa uprawa

0 (0 opinii)

Pietruszka nie tylko stanowi elegancką dekorację talerza, ale także wzbogaca kuchnię i domową apteczkę. Wiele potraw zyskuje właściwą nutę smaku dopiero dzięki pietruszce. Niektóre zaś w ogóle trudno sobie wyobrazić bez tego klasycznego ziela.

Pietruszka (Petroselinum crispum) jest dwuletnią rośliną o liściach przypominających selera naciowego. Zielonkawe do żółtawych kwiaty zebrane są, jak zwykle w rodzinie selerowatych, w złożone baldachy. Do spożycia nadaje się również białej barwy korzeń o twardym miąższu.

Właściwości pietruszki zwyczajnej

Oprócz kulinarnego zastosowania pietruszka zasłużyła sobie też na miano rośliny leczniczej. Liczne składniki mineralne, jak żelazo, cynk, potas i magnez, a także witaminy A, B i C czynią z pietruszki wyjątkowo zdrowe pożywienie. U starożytnych Greków była świętą rośliną, stosowaną dla wzmocnienia żołnierzy, a także jako afrodyzjak. W średniowieczu zaś używano pietruszki przeciwko krwotokom z nosa oraz dolegliwościom żołądkowym.

  • Pietruszka chroni wątrobę i jelita przed różnymi nowotworami. Wykazuje właściwości hamujące rozwój komórek rakowych.
  • Ułatwia trawienie, działa żółciopędnie. Działa odtruwająco i chroni przed kamieniami nerkowymi.
  • Pietruszka jest też antyoksydantem, chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Utrzymuje skórę długo młodą i zdrową, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Jest bardzo pomocna w różnych problemach skóry.
  • Zaopatruje organizm w witaminy i minerały, co bardzo wzmacnia układ odpornościowy.

Wybór stanowiska i gleby do uprawy natki pietruszki

Pietruszka stawia pewne wymagania co do stanowiska. Optymalne są miejsca słoneczne, które jednak nie są przez cały dzień wystawione na działanie promieni. Możliwa jest uprawa pietruszki w miejscu półcienistym, ale nie gwarantuje to dobrych zbiorów. Gleba powinna być żyzna. Lekko wilgotna, trochę zasadowa i dobrze przepuszczalna. Gliniaste gleby trzeba wymieszać z dodatkiem piasku. Jeżeli pietruszka ma być uprawiana w doniczce, odpowiednia będzie dobra, gotowa mieszanka ze sklepu przeznaczona dla ziół. Wartość pH powinna być w zakresie 6-7.

Przeczytaj również: Pietruszka naciowa i korzeniowa – popularne odmiany, uprawa

Pietruszka ma również właściwości lecznicze
Pietruszka ma również właściwości lecznicze

Wysiew nasion pietruszki

Nasiona pietruszki najlepiej jest wysiać w maju do gruntu, albo między marcem i kwietniem do pojemników na rozsadę. Do rozwoju nasiona potrzebują koniecznie ciepła. Wciska się je w glebę na głębokość ok. 3 cm w odstępach 15 cm. Pietruszka należy do roślin kiełkujących w ciemności, nasiona musza być koniecznie przykryte ziemią. Zanim pojawią się pierwsze liścienie mogą upłynąć nawet cztery tygodnie. Podłoże powinno być przez cały czas lekko wilgotne. Pietruszka doskonale nadaje się do uprawy w ogródku ziołowym. Możliwa jest też uprawa pietruszki na balkonie, jednak doniczka musi być odpowiednio głęboka, aby mógł się rozwijać palowy korzeń rośliny.

Jak podlewać i nawozić pietruszkę?

Pietruszka lubi ziemię, która cały czas jest lekko wilgotna. Wilgotność powinna obejmować równomiernie cały substrat, aby w żadnym wypadku nie powstał zastój wody. Pod tym względem pietruszka wykazuje bardzo małą tolerancję i z nadmiaru wilgoci szybko ginie. Z tego powodu przydatny jest odpowiedni drenaż, który odprowadzi nadmiar wody. Z drugiej strony zaś nie wolno dopuścić do przesuszenia bryły korzeniowej, co może spowodować uschnięcie rośliny. Optymalne podlewanie jest zależne od pogody; podczas upałów i utrzymującej się suszy musi być odpowiednio większe.

Jeżeli pietruszka rośnie na nawożonej i żyznej ziemi, to w ciągu roku należy ją zasilać bardzo oszczędnie. Zaleca się kilka dawek nawozu na początku lata. Nadaje się do tego kompost, który miesza się z górną warstwą gleby albo inne nawozy organiczne. Nie należy absolutnie stosować świeżego nawozu, ponieważ pietruszka takiego nie znosi.

Jeżeli rośnie w doniczce, powinno się ją zasilać płynnym nawozem co 4-5 tygodni.

Sąsiedztwo dla pietruszki

Planując uprawę pietruszki na rabacie należy wziąć pod uwagę fakt, że ta roślina nie każdy gatunek w swoim sąsiedztwie znosi. Szczególnie należy unikać bliskości sałaty głowiastej. Jako partnerzy dla pietruszki nadają się natomiast takie gatunki, jak uprawiane w ogrodzie pomidory, rzodkiewka, rzodkiew, cebula, ogórki, por. 

Uprawiając pietruszkę w ogrodzie należy pamiętać, że w tym samym miejscu można ją posiać nie wcześniej niż po trzech latach.

Natka pietruszki – zbiór

Korzystając z własnej uprawy pietruszki trzeba przede wszystkim pamiętać, aby ścinać liście zawsze świeże i według aktualnej potrzeby. Zbiera się zawsze wyłącznie liście zewnętrzne, ponieważ uszkodzenie liści sercowych może spowodować, że roślina przestanie się rozwijać. Zbiory pietruszki trwają do zimy.

Przechowywanie pietruszki

Liście pietruszki nie nadają się do długiego przechowywania; szybko tracą zawartość witamin. Można je przechować co najwyżej kilka dni w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku. Przy większych zbiorach istnieje możliwość zamrożenia pietruszki w małych woreczkach; do suszenia nie nadaje się.

0 (0 opinii)